Hlavní obsah

Hvězdné války po pařížsku. Favorit v Lize mistrů řeší paradox jménem Messi

Foto: Profimedia.cz

Lionel Messi (vlevo) netradičně odchází jako střídaný hráč ze hřiště. Mauricio Pochettino (vpravo) měl svému krajanovi co vysvětlovat.

Reklama

Francouzský hegemon PSG patří bezpochyby k absolutním vítězům letního přestupového období. Do Paříže se kromě Lionela Messiho stěhovalo několik dalších es. Jenže kvalitativní přetlak v kádru může odšpuntovat hvězdné války.

Článek

Hned poté, co se Messi předčasně poroučel z trávníku a natruc nepodal ruku trenérovi Mauriciu Pochettinovi, vyrojily se napříč francouzskými médii spekulace o nejrůznějších rozbuškách a vztahových válkách v rámci nadupaného kádru PSG. Klub sice francouzské Ligue 1 vévodí bez jediné ztráty bodu, ale zisk domácího titulu je pro vedení klubu spíš povinností než cílem. „Hvězdy si záměrně nepřihrávají,“ poznamenávaly tamní fotbalové noviny volající po senzaci.

Na rozdíl od Cristiana Ronalda, čerstvé posily Manchesteru United a historicky největšího konkurenta v honbě za prestižními Zlatými míči, argentinský kouzelník Lionel Messi zatím nedokázal v barvách PSG navázat na svou produktivní notu z předchozího angažmá v Barceloně. Navíc si v nedělním ligovém zápase pohmoždil koleno a čeká ho další vyšetření.

Případ Messi

Svůj debut ve službách nového chlebodárce si Messi odbyl v 66. minutě během ligového utkání na půdě Remeše. Když celosvětově adorovaný Argentinec vybíhal na hřiště, uznale mu aplaudoval celý stadion. V Lize mistrů se Messi představil už coby člen základní jedenáctky během venkovního zápasu proti belgickým Bruggám. Od premiérové trefy v novém dresu mu scházely centimetry, když svým typickým obstřelem zpoza vápna orazítkoval břevno. Hvězdné PSG se nakonec muselo spokojit s remízou 1:1, tedy výsledkem, který bude vedením klubu i samotnými hráči jistě považován za propadák.

Debutu na domácím stadionu v Parku Princů se Messi dočkal v nedělním souboji s Olympiquem Lyon. Muž s číslem 30 na bedrech během prvního dějství soupeři pohrozil neproměněnou šancí po nesobeckém přiklepnutí patičkou spoluhráče Neymara. Následně Argentinec z přímého kopu napálil svou pověstnou levačkou míč zpoza vápna jen do spojnice. Solidně organizovaný tým hostí, mimochodem soupeř svěřenců Pavla Vrby ve skupině Evropské ligy, se pohotovou trefou Brazilce Paquety dostal v úvodu druhé půle do vedení a bylo zaděláno na senzaci.

Zanedlouho se Brazilec Neymar postavil k pokutovému puntíku po faulu na jeho osobu a s přehledem proměnil. Ale to bylo vše, co Messi toho večera zažil coby hráč v poli. Kouč PSG se rozhodl svou největší hvězdu za nerozhodného stavu pragmaticky vystřídat. Podle záběrů BT Sport lze vyčíst, že hvězdný Argentinec neměl pro rozhodnutí svého nadřízeného krajana Pochettina příliš pochopení.

Napínavé utkání rozhodl ve prospěch domácích na konečných 2:1 v samotném závěru náhradník Mauro Icardi, jehož poslal na plac Pochettino ještě několik minut po Messiho odchodu.

Jonathan Johnson, expert Sky Sports na francouzský fotbal, prohlásil bezprostředně po utkání, že kouč Pochettino se dopustil obřího risku, když se rozhodl vystřídat právě Messiho. Jenže jak se ukázalo, kromě taktického záměru šlo Pochettinovi o Messiho zdraví.

„Při jedné střele se chytil za koleno, nechtěli jsme riskovat,“ uváděl celou situaci na pravou míru kouč PSG. Nicméně bezprostřední reakce Messiho neodpovídá tomu, že by s koučem sdílel obavu o své zdraví. Informace o drobném zranění Argentince ale následně potvrdily i klubové zdroje.

Hladová Paříž

Loni vyhrálo senzačně francouzskou Ligue 1 mnohými podceňované LOSC Lille, jehož sílu na vlastní kůži okusila v rámci Evropské ligy i pražská Sparta. Jinak se ale v posledních osmi ročnících z titulu pro domácího šampiona radovali Pařížané sedmkrát. Úspěch na domácí scéně je jednoduše součástí každoročního plánu, prakticky samozřejmostí.

Prestižní Ligu mistrů se ale PSG v novodobé éře stále nepodařilo vyhrát. Zejména v roce 2020 však byli ušaté trofeji nejblíže, tehdy ještě s německým stratégem Thomasem Tuchelem. Jeho svěřenci se finálový večer sklonili před Bayernem Mnichov, a to i přes skutečnost, že dravá parta kolem Neymara a Mbappého zápasu po většinu času dominovala.

Letos jsou ambiciózní Pařížané podle sázkové kanceláře Fortuna spolu s Manchesterem City největšími favority Ligy mistrů. Sázkovka vypsala kurz na celkovou výhru PSG 4,30 a čistě na finálovou účast jen 2,30.

Není divu, PSG, dlouhodobě podporované katarskou investiční skupinou QSI (Qatar Sports Investments), disponuje vůbec tím nejzkušenějším hráčským arzenálem, a to i v přísném srovnání se špičkovou evropskou konkurencí. Podle serveru The Athletic má kádr PSG na kontě dohromady 1 198 reprezentačních startů, zatímco v takové Chelsea nebo Bayernu Mnichov bychom se dopočítali téměř o 500 startů méně.

PSG ve své nynější podobě jednoduše připomíná mužstvo, které si vytvoříte ve virtuální hře FIFA v rámci zhruba čtvrté sezony režimu kariéry. Shánění prostředků prakticky neřešíte a vyskautované hráče nemusíte dvakrát přesvědčovat o důvodech, proč by se měli stěhovat do francouzské metropole. Podle renomovaného serveru Transfermarkt je současný kádr Pařížanů oficiálně tvořen 34 fotbalisty, tedy číslem naprosto nevídaným. Napříč pěti nejlepšími evropskými soutěžemi se žádný tým této cifře ani nepřibližuje.

Skutečnou sílu pařížského renomé v kombinaci s nevyčerpatelným kontem jsme mohli pocítit v letním přestupovém období, kdy se po neúspěšném loňském ročníku vedení rozhodlo nasadit ke spanilé jízdě.

Pochettinův kádr během léta osvěžily příchody hvězdného tria volných hráčů (přišli tedy zadarmo) – Gianluigiho Donnarummy z AC Milán, Sergia Ramose z Realu Madrid a Georginia Wijnalduma z Liverpoolu. K nim přihodili katarští investoři 51 milionů liber Interu Milán za 22letého krajního beka Achrafa Hakimiho, odchovance Realu Madrid, nebo 15 milionů liber za trvalé přetažení 30letého defenzivního záložníka Danila Pereiry, který do té doby v klubu hostoval z Porta.

Tržní hodnota kádru Pařížanů se tak aktuálně podle serveru Transfermarkt blíží astronomické jedné miliardě eur. Kromě zmiňovaného Messiho nabízí bohatá ofenzivní paleta služby Neymara, Icardiho, Di Maríi, Draxlera a v neposlední řadě největšího francouzského klenotu Kyliana Mbappého.

Právě o 22letého forvarda Pochettino v létě málem přišel, ale štědré nabídky Realu Madrid, atakující hranici 200 milionů eur, se vedení PSG v čele se sportovním ředitelem Leonardem rozhodlo nevyslyšet. Navzdory tomu, že Mbappému v létě vyprší současná smlouva, kterou se rozhodl neprodloužit. Leonardo si nicméně věří, že ho dokáže i díky přítomnosti Messiho udržet i v několika následujících letech.

„Nabídka od Realu Madrid nebyla dost dobrá. Jiné jsme neobdrželi. My si v klubu nedokážeme představit budoucnost bez Kyliana,“ citoval Fabrizio Romano, jeden z nejrespektovanějších fotbalových novinářů, slova šéfa PSG Leonarda na svém twitterovém účtu.

Není ovšem žádným tajemstvím, že Kylian Mbappé do Realu Madrid chce. Francouzský mladík si zároveň nepřeje, aby jeho současný chlebodárce, tedy PSG, neinkasoval za jeho odchod ani jediné euro. PSG ovšem vyslalo do světa jasný vzkaz, že finance klubu jednoznačně neschází a Mbappého budoucnost v Parku Princů je absolutní prioritou.

Král „farmářů“

Francouzské Ligue 1 zlí jazykové přezdívají „liga farmářů“. Na vině jsou zejména propastné rozdíly v zázemí jednotlivých účastnických klubů, ale i nepříliš lukrativní kontrakty na televizní práva v porovnání s nejsledovanějšími evropskými soutěžemi. Nejobjektivnějším měřítkem je koeficient v evropských pohárech, kde si Ligue 1 drží páté místo těsně před dotírající portugalskou ligou.

Podle UEFA Club Licensing Benchmarking Report si anglická Premier League přijde ročně na 77 miliard korun, zatímco v žebříčku pátá Ligue 1 na pouhých 16,7 miliardy. Z této částky putuje logicky nejvíc do klubové kasy PSG, nejnadějnějšího domácího reprezentanta v evropských pohárech. Tím se rozdíly v rámci francouzského klubového fotbalu nadále prohlubují.

Navzdory patnáctiprocentnímu úpadku v příjmech za účetní rok 2020 suma vynaložená za platy v PSG stoupla meziročně o dvanáct procent (43 milionů eur). V současnosti jde s největší pravděpodobností o největší platový účet v rámci fotbalové Evropy (414 milionů eur). Pro srovnání – loňský mistr Lille vyplácí svým zaměstnancům 90 milionů eur a letos druhý Lyon 132 milionů. Celkově 29 procent všech platů v rámci Ligue 1 tvoří výplaty zaměstnanců PSG.

QSI ale podle nejdostupnějších informací hospodaří šikovně. V letech 2011–2014 se celková ztráta PSG pohybuje každoročně maximálně ve výši 5 milionů eur. Za poslední zaúčtované období 2019/20 evidují v PSG příjem 560 milionů eur, což je o něco více, než by dalo spodních 15 klubů Ligue 1 dohromady. Jde zároveň o vyšší částku než součet příjmů 2.–6. největšího francouzského klubu. Rozdíl na domácí scéně je propastný.

I mezi potenciálními účastníky nerealizovaného projektu Evropské Superligy si nevedou Pařížané zle. Poslední tři ročníky je PSG (248 milionů eur) v kolonce čistých výdajů na přestupy těsně pod Liverpoolem (252 milionů eur) a Arsenalem (256 milionů eur). PSG je ale hluboko za Manchesterem City (460 milionů eur) nebo i Manchesterem United (432 milionů eur).

Co se týče zadluženosti evropských velkoklubů, i tady si PSG vede více než dobře se 197 miliony liber, což je například 6. nejnižší hodnota. Zadlužené tabulce vévodí Tottenham (947 milionů liber – kvůli novému stadionu), Manchester United (599 milionů liber) a Barcelona (480 milionů liber), kde se potíže nejspíš ještě prohloubí.

Více je někdy méně

Za předpokladu, že je kádr PSG kompletně k dispozici, týden co týden se Mauricio Pochettino musí rozhodnout, kterých 23 svěřenců nepostaví do základní sestavy. Kromě Messiho, Neymara a Mbappého má PSG na každý post minimálně dvě srovnatelné varianty.

Solidní přetlak je i mezi třemi tyčemi. Trojnásobný vítěz Ligy mistrů Keylor Navas nově soupeří s Donnarummou, čerstvým mistrem Evropy. Pro italského čahouna hraje věk, pro Kostaričana zase cenné zkušenosti. Mino Raiola, nejznámější fotbalový agent, jenž zastupuje právě Donnarummu, napjatou situaci stran brankářské jedničky ještě úmyslně vyhrotil. „O tom, že bude Donnarumma jedničkou, absolutně nepochybuji. Je lepší než Navas,“ řekl hráčův agent televizi Rai Sport.

„Existuje také problém, o kterém se často nemluví, a tím je efekt ega v šatně. Důraz je kladen na Messiho, ale viděli jsme Mbappého, který toho zatím příliš neukázal. Bude Mbappé schopen být tak efektivní po boku Messiho, který by zastínil svou přítomností snad kohokoli? Zvládne to PSG skloubit a hrát jako tým? Samotný Messi, Mbappé nebo Neymar nikdy neuspějí. Pochettino potřebuje sjednotit šatnu a zajistit, aby mužstvo fungovalo jako tým, jinak jsou i přes všechen talent odsouzeni k potížím,“ prohlásil David Ginola, bývalý francouzský fotbalista, v show Jéroma Rothena.

Ovšem právě Jérome Rothen, bývalý hráč PSG, si při hodnocení managementu Pochettina nebral servítky.

„Pochettino má prapodivný styl managementu. On takový nikdy nebyl. Od svého příchodu do PSG hájil své největší hvězdy, vždy je nechal důležité zápasy dohrát. Ať už to byl Mbappé, nebo Neymar. Pak tu máme Messiho, borce, který je podle mého ještě o stupínek nad nimi. K Messimu se musí manažer chovat jako k nejlepšímu hráči na světě. Pokud dojde k nedorozumění, je to vždy chyba manažera. Nesmíte se takových situací dopouštět,“ kritizoval Rothen po zápase Pochettina.

Argentinský manažer se po utkání s Lyonem hájil se slovy, že chemie v rámci kádru se musí ještě vyladit. „Všichni budou potřebovat více času, aby začali společně zářit. Chce to tvrdou práci. Řekl jsem jasně, že nejsme ještě tým, ale musíme poctivě makat na tom, abychom jím brzy byli. Já začínám od sebe. Musím dát týmu vše, dělat svou vlastní část nejlépe, jak dovedu. Teď mám k dispozici 34 fantastických hráčů a je mou prací je vhodně rozestavit a střídat,“ citoval ESPN Pochettina.

Těžko odhadovat, jak se Pochettino v budoucnu postaví k hvězdnému paradoxu. Má hrát s nejzvučnějšími jmény, nebo riskovat jejich stažení pro dobro mužstva? Historie ukázala, že se obojí může snadno vymstít. Argentinec je pod enormním tlakem a bude si muset brzy zvolit, kterou cestou se hodlá vydat.

PSG má před sebou vskutku náročný týden. V Ligue 1 čeká PSG už ve středu večer duel sedmého kola na půdě posledních Mét. Zápas vysílá od 21:00 Nova Sport 2. V sobotu se utkají Pařížané s Montpellierem a v úterý vyzvou v Parku Princů Manchester City, svého největšího konkurenta v Lize mistrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované