Hlavní obsah

Smutek i dojetí. Mick Jagger, Ringo Starr a další vzpomínají na ikonu rokenrolu

Skladbu Johnny B. Goode od Chucka Berryho NASA poslala do vesmíru jako součást vzkazu mimozemšťanům.

 

Reklama

Zpráva o smrti zpěváka a kytaristy Chucka Berryho vyvolala mezi fanoušky i hudebními hvězdami záplavu reakcí a vzpomínek na sociálních sítích.

Článek

Pokud by chtěl někdo dát rokenrolu druhé jméno, bylo by „Chuck Berry", řekl kdysi John Lennon. Devadesátiletý americký skladatel, zpěvák a kytarista zemřel v sobotu v rodném St. Louis.

Úmrtí Chucka Berryho potvrdila tamní policie. V příspěvku na Facebooku uvedla, že hlídka byla přivolaná k muži bez známek života ve 12:40 místního času.

„Jsem hrozně smutný ze zprávy, že Chuck Berry odešel. Chtěl bych mu poděkovat za všechnu tu hudbu, která nás inspirovala," uvedl na Twitteru Mick Jagger. Podobně se vyjádřili i další členové skupiny Rolling Stones, která do svého repertoáru převzala některé Berryho nesmrtelné skladby.

„Zhaslo jedno z mých největších světel," povzdechl si například kytarista Keith Richards.

„Bůh mu žehnej," řekl kromě jiného bubeník Ringo Starr ze slavné kapely Beatles, která také hrála Berryho písničky. Památku rokenrolové ikony uctili dále například Joan Jettová, Greg Allman, Slash, Lenny Kravitz, Keith Urban či Huey Lewis. Bob Dylan nazval Berryho „Shakespearem rokenrolu".

„Jsem tak smutný, že odešel Chuck Berry - velká inspirace. Bude chybět každému, kdo miluje rokenrol," reagoval Brian Wilson z The Beach Boys. „Byl nesporným králem," vzdal čest zesnulému kytarista Guns N' Roses Slash.

„Ten člověk byl neoddělitelný od své hudby - oba byli naprosto originální a výrazně američtí. A cestou změnil naši zemi a historii populární hudby," konstatoval bývalý americký prezident Bill Clinton.

Smutek a dojetí neskrývaly ani další osobnosti - jako spisovatel Stephen King, astronaut Scott Kelly, herec Arnold Schwarzenegger a členové baseballového týmu z Berryho rodného města St. Louis ve státě Missouri.

Chuck Berry složil v 50., 60. a 70. letech 20. století vedle písně Johnny B. Goode mnoho dalších hitů jako Maybellene, Roll Over Beethoven, Sweet Little Sixteen, School Days, My Ding a Ling, Thirty Days, No money down, Rock and Roll Music a Carol.

V roce 1985 dostal cenu Grammy za celoživotní přínos a byl uveden do rokenrolové síně slávy. Berry vystupoval také v několika filmech a má i svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Chuck Berry zemřel. Jsem zdrcený, uvedl na Twitteru spisovatel Stephen King.

Legendární muzikant, který v Česku vystoupil v roce 1996 v Brně na jednom předvolebním mítinku a v lednu 2005 měl koncert v pražské Lucerně, v minulosti nesklízel pouze úspěchy, ale také několikrát pobyl ve vězení.

V roce 1962 byl odsouzen ke třem letům vězení za to, že si z Texasu přivezl čtrnáctiletou dívku, aby ji zaměstnal ve svém nočním klubu Berry's Club Bandstand v St. Louis. Kromě toho byl v roce 1979 usvědčen z krácení daní a už jako mladík se dopustil ozbrojené loupeže.

Reklama

Související témata:

Doporučované