Hlavní obsah

Hybridní válka na videu. Lukašenkovy jednotky vytlačují lidi do EU

Foto: Profimedia.cz

Na hranicích zasahovaly běloruské jednotky se štíty (ilustrační foto).

Reklama

Video zveřejněné litevskou pohraniční stráží ukazuje, jak se jednotka běloruských pohraničníků snaží vytlačit skupinu lidí z běloruského území do Litvy.

Článek

Skupina 13 migrantů, která trávila několik dní na bělorusko-litevské hranici, se chtěla vrátit do běloruského vnitrozemí a pak odletět zpět do země svého původu, píše k záběrům litevská Služba státní pohraniční stráže. Litevští pohraničníci lidem dodávali pitnou vodu a potraviny.

Těžkooděnci vytlačili i ženy a děti

Z videa zveřejněného ve čtvrtek ráno je zřejmé, že skupinu lidí se snaží z běloruského území na litevské donutit k odchodu asi desítka běloruských pohraničníků nebo vojáků se štíty a další uniformovaná jednotka se psy. Na lidi křičí „vstaňte!“ a „odejděte!“, pak v rétorice přitvrzují, bouchají do plechových štítů a lidi vytlačují. Celou akci si natáčí jejich běloruský velitel.

Lidé, mezi nimiž jsou i ženy a děti, po chvíli za popostrkování sestupují zřejmě do koryta hraničního potoka nebo prohlubně těsně před litevským hraničním orientačním sloupem. Na druhé straně situaci monitoruje a natáčí litevská stráž. Tu si na oplátku nahrává běloruská strana. Podle Litevců mají záběry stojících litevských strážců sloužit propagandě režimu diktátora Alexandra Lukašenka, který viní Litvu z nelidského zacházení s migranty.

Zhruba pětiminutové video pak končí. Litevská stráž ale uvedla, že situace nakonec deeskalovala a skupina lidí zůstala na běloruském území a už se nepřibližuje k litevské hranici. Víc podrobností Litevci nezveřejnili.

Vilnius už několik měsíců čelí migrační vlně, z jejíž organizace viní Lukašenkův režim. O nelegální migraci jako nástroji nevyhlášené hybridní války mluví také sousední Lotyšsko a Polsko. Má jít o Lukašenkovu odvetu za západní sankce přijaté v reakci na zfalšování běloruských prezidentských voleb z loňského srpna a porušování lidských práv při potlačování protestů, které měly přimět autoritáře k odstoupení.

Lidé, často iráčtí Kurdové a také obyvatelé dalších zemí Blízkého východu a Afriky, se dostávají do Minsku letecky nebo pozemní cestou legálně, na základě turistických víz. Jako turisté už ale zemi neopouštějí, nýbrž pokračují k hranici s Evropskou unií.

Polský ministr vnitra Mariusz Kamiński tento týden uvedl, že do Minsku dorazilo v posledních dnech z Bagdádu do Minsku na 40 letadel. „Na základě našich odhadů se domníváme, že v minulých týdnech se dopravilo do Minsku na 10 tisíc Iráčanů, kteří se vydali k hranici s EU,“ tvrdí politik. Lukašenkův režim navíc začal organizovat lety z Libanonu, odkud má dopravovat uprchlíky ze Sýrie.

Reklama

Související témata:

Doporučované