Hlavní obsah

Hygiena si posvítí na Kalouska. Hrozí mu pokuta až deset tisíc korun

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Kalousek přiznal, že udělal chybu. „Nebude se to opakovat,“ slíbil. Šéfem poslanců TOP 09 zůstane.

Reklama

„Nejdřív vyřešíme Prymulu, potom Kalouska.“ Pražská hygiena i magistrát povedou správní řízení ohledně toho, že si Kalousek zašel „na jedno“ do uzavřené hospody.

Článek

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který kritizoval noční schůzku exministra Romana Prymuly, byl přistižený redaktory serveru iRozhlas.cz při návštěvě zavřené restaurace, kam si zašel „na jedno“. V podniku na pražských Vinohradech strávil téměř hodinu, i když by provozovna měla podle pravidel fungovat pouze přes výdejní okénko.

Jeho případ prošetří jak magistrát hlavního města, tak pražská hygiena.

Kalousek tvrdí, že si do restaurace chodí pravidelně pro jídlo, ale to v prostorách restaurace nekonzumuje. Připustil ale, že si předtím dává obvykle pivo, i když je jeho konzumace v restauracích zakázaná. „Vždycky než mi donesou to jídlo, tak si to pivo dám. Ale to si nedávám v té restauraci,“ vysvětlil.

Praha proto kromě Prymuly povede správní řízení i s Kalouskem ve věci porušení vládních nařízení.

„Tohle stále platí, pro členy vlády i opozice, stejně jako pro kohokoliv jiného. Ať už to bylo na Vyšehradě, nebo na Vinohradech,“ napsal primátor Hřib na Twitteru. „Ale nebojte, všem je měřeno stejným metrem,“ doplnil.

Událost prošetří i pražská hygiena. „Přišlo nám několik podnětů, které musíme nejprve zaevidovat, a potom je zařadíme za Romana Prymulu. Nejprve musíme dořešit jeho osobu a pak prošetříme pana Kalouska,“ řekla Seznam Zprávám Zdeňka Jágrová, šéfka pražské hygieny.

Hygiena bude podle ní především zkoumat, zda Kalousek dodržel veškerá vládní opatření a zda měl na sobě roušku „Dali jsme si limit, že do měsíce prošetříme Prymulu a poté hned Kalouska. Určitě zaslané podněty neodložíme ani neskrečujeme,“ doplnila.

Pokud by hygiena dospěla k názoru, že Kalousek opatření porušil, hrozí mu pokuta až deset tisíc korun. „Obecně u přestupkového řízení je sankce u fyzické osoby až deset tisíc korun,“ vysvětlila Jágrová.

Kalousek patřil k hlavním kritikům noční schůzky exministra spolu se šéfem poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Prymulu vyzýval k okamžité omluvě a odstoupení z funkce a spolu s opozicí vyzýval Faltýnka, aby skončil ve funkci poslaneckého šéfa ANO.

Kalousek se omluvil a slíbil, že se to nebude opakovat. „Byla to chyba, za kterou se omlouvám a která se nebude opakovat. Abych omluvu podpořil i materiálně, věnuji deset tisíc korun na dobročinné účely související s epidemií,“ slíbil Kalousek. Ve funkci šéfa poslanců TOP 09 ale zůstane a tvrdí, že nic neporušil a s Prymulou by neměl být srovnáván.

Reklama

Doporučované