Hlavní obsah

Hygiena si posvítí na zahájení karlovarského festivalu bez respirátorů

Foto: ČTK/Kubeš Slavomír, ČTK

Ne každý dodržuje v sále hotelu Thermal koronavirová opatření. Na snímku herec Boleslav Polívka bez roušky.

Reklama

Na fotkách z pátečního zahájení filmového festivalu v Karlových Varech jsou některé herecké osobnosti a vládní politici bez předepsaného respirátoru nebo roušky.

Článek

Hygienici z krajské stanice v Karlových Varech se začali zabývat nedodržováním hygienických opatření, ke kterým došlo při pátečním slavnostním zahájení karlovarského filmového festivalu.

„Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje je v kontaktu s organizátory mezinárodního filmového festivalu a prošetřuje okolnosti porušení aktuálně platného mimořádného opatření jak ze strany pořadatelů, tak jednotlivých účastníků a hostů festivalu. Za tím účelem postupuje KHS Karlovarského kraje v souladu s platnými právními předpisy,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí krajské hygieny Michaela Zajíčková.

Podle aktuálních nařízení musí lidé nosit ochranné prostředky dýchacích cest ve vnitřních prostorách staveb, a to i v případě, jde-li o diváky přítomné na koncertech a jiných hudebních, divadelních, filmových a jiných uměleckých přestaveních. „Tato povinnost se nevztahuje na osoby mimo provozovny stravovacích služeb po dobu nezbytně nutnou ke konzumaci potravin a pokrmů včetně nápojů,“ dodala Zajíčková. To ale řada hostů v pátek večer v sále karlovarského hotelu Thermal nedodržela. Pořadateli tak hrozí až třímilionová pokuta.

Na snímcích z hlavního sálu hotelu Thermal je vidět mnoho známých tváří bez respirátorů. Bez respirátoru fotografové zachytili třeba i ministra kultury Lubomíra Zaorálka a ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD), ale i šéfa zdravotnického resortu Adama Vojtěcha.

Zaorálek se za své chování omluvil. „Je to chyba, ale jsou tu přísná pravidla a kontroly. Nicméně se omlouvám a budu si na to dávat pozor jako do včerejšího večera,“ řekl Blesk.cz ministr kultury. Adam Vojtěch uvedl, že roušku neměl v případech, kdy konzumoval. „Já i moje žena jsme měli po celou dobu, s výjimkou konzumace v předsálí, nasazené respirátory. Případná pochybení jsou v gesci příslušné krajské hygienické stanice. Ovšem musím říci, že obecně je organizace nastavená dobře, je vyžadováno očkování, test či prodělání nemoci pro přístup do prostor festivalu,“ napsal Vojtěch Seznam Zprávám.

Na nedodržování pravidel upozornil epidemiolog Rastislav Maďar. „Když máte jít příkladem ostatním, ale nějak to nevyjde. Když máte ukázat, že jsme v tom všichni společně, ale zase nic,“ napsal na Twitteru.

Reklama

Doporučované