Hlavní obsah

Hygiena, testy, rozřezané lavice. Jak začne školní rok jinde v Evropě?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

České Ministerstvo školství publikovalo v úterý podrobný koronavirový manuál pro školy. Podle něj se mají řídit v novém školním roce. Jak situaci řeší zbytek Evropy?

Článek

Školy v Česku by měly mít od úterka jasnější představu, jak bude vypadat nový školní rok. Obdržely od Ministerstva školství patnáctistránkový manuál, který stanovuje hygienická pravidla pro třídy, družiny a školní jídelny. Zabývá se také možností distanční výuky. Podle některých ředitelů a ředitelek, zástupců učitelských spolků i opozičních politiků jsou ale některé body nereálné. Manuál je tedy spíše souborem doporučení, provedení je tedy hlavně na samotných školách.

Nástup žáků do škol je důležitým tématem konce léta i v ostatních zemích Evropy. Každá země k bezpečnosti školáků a učitelů přistupuje odlišně. Základní myšlenka je ale stejná: přísná hygiena, rozestupy, menší skupiny a priorita dobrání zameškaného učiva.

Roušky dětem, dospělým nebo nikomu?

V České republice bude od 1. září plošně nařízeno povinné nošení roušek v uzavřených prostorách. Školský manuál sice o rouškách píše, nicméně jejich nošení nespecifikuje.

Německé spolkové země celkově k opatřením na školách přistupují rozdílně. Nošení roušek nařizuje pouze Severní Porýní-Vestfálsko. Tam se roušky musí nosit i ve třídách. V Braniborsku a Berlíně se roušky budou nosit mimo třídy.

Německo se již potýká se znovuzavřením některých škol. V Severním Porýní-Vestfálsku už dvě školy musely kvůli infekci zavřít, deset dalších muselo uzavřít některé třídy či studijní skupiny, 14 tříd bylo posláno domů. Celkově je v souvislosti s nákazami na školách 358 lidí v karanténě. Také v Berlíně byla jedna škola krátce po otevření znovu uzavřena. Stále se ale řeší, zda je nutné, aby šla v případě jedné nákazy celá škola do karantény.

Na Slovensku budou roušky povinné první dva týdny školy, a to jak na druhém stupni základních škol, tak na středních školách. Žáci je budou nosit i ve třídě. Školní rok začne stejně jako v Česku 1. září.

V Rakousku se roušky ve třídách nosit nebudou. Výuka se zde vrací k normálu. Zakrytá ústa a nos mimo třídy vejdou v platnost pouze v případě, že na tzv. semaforu naskočí stav „žlutá“. Ve Velké Británii pak bude jejich nošení povinné pouze při dopravě do školy, a to jen u dětí starších 11 let.

Ve Španělsku se snaží rouškám předejít menšími skupinami žáků. Do školy žáci nastoupí nejdříve 7. září. V Itálii si obličej budou zakrývat pouze zaměstnanci škol. O žácích se rozhodne na konci srpna. Školy se otevřou 14. září, po půl roce.

Liberálnější přístup zvolilo Nizozemsko. Děti nemusí na prvním stupni nosit ani roušky, ani dodržovat rozestupy. Distancování platí na druhém stupni a ve středních školách, kde mají děti dodržovat rozestup 1,5 metru.

Malé skupiny a rozestupy: nedostatek učitelů i místa a řezání lavic

Studijní skupiny zavádí například Velká Británie. Nutno podotknout, že si každá země v ostrovním státě svá pravidla zavádí sama. Skupiny dětí by se neměly vzájemně potkávat, budou mít například jiné časy výuky. Za neomluvené absence budou hrozit sankce.

Španělské Katalánsko najalo o 5 tisíc učitelů navíc, aby bylo schopno zajistit menší skupiny ve třídách. Podobný přístup zvolil i Madrid, ten zaměstnal 600 nových učitelů a navrhl čtyři akční plány, které eventuálně uplatní v návaznosti na vážnost pandemie.

I v Itálii zřídí menší třídy. Asociace ředitelů škol ale tvrdí, že pro provedení takového plánu chybí asi 20 tisíc tříd. Místní úřady se prostory snaží najít. Mluví se i o snaze část výuky přesunout do venkovních prostor. V Itálii dokonce rozřezávají školní lavice, aby děti mohly sedět zvlášť.

Menší skupiny fungují také v Dánsku, a to již od jara, kdy se učili žáci učili po skupinkách 10 až 12 dětí, seděli dva metry od sebe a alespoň jednou za hodinu a půl si myli ruce. Do školy se pak vrátili po letních prázdninách již 10. srpna.

Testy na covid a výuka z domova

Rakousko plánuje od září, kdy má začít výuka, situaci ve školách pravidelně monitorovat a preventivně testovat. Chce otestovat 15 tisíc dětí, 1 200 učitelů na 250 školách každé dva týdny.

Na Slovensku pak budou školy vyžadovat písemná prohlášení o tom, že žák nebyl od 17. srpna v zahraničí a nezúčastnil se žádné hromadné akce.

V Nizozemsku do škol nemusí docházet děti z rizikových skupin či pokud s takovým člověkem sdílí domácnost.

Reklama

Doporučované