Hlavní obsah

Hygienici bojují s koronavirem. A zároveň se bojí o práci

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Na hygienických stanicích jsou nyní zavaleni trasováním. A co přijde, až epidemie pomine?

Reklama

Hygienici by už napříště neměli kontrolovat restaurace. Poslanec ČSSD chce tuhle pravomoc dát jinému úřadu.

Článek

Stovky pracovníků hygienických stanic, kteří v běžných časech kontrolují čistotu v restauracích, nyní intenzivně pomáhají se zvládnutím epidemie koronaviru.

A v době, kdy už několik měsíců pomáhají obvolávat nakažené, což je nyní jedna z klíčových činností, žijí zároveň v nejistotě, co s nimi po časech epidemie bude.

Ve Sněmovně leží návrh, aby tihle zaměstnanci hygien už nemohli - až se otevřou restaurace a začne normální provoz - dělat stejnou práci jako dosud.

Poslanec Jan Birke z ČSSD chce do zákona o potravinách začlenit pasáž, která kontrolu restaurací napříště dává Státní zemědělské a potravinářské inspekci.

Část hygieniků to bere se značným roztrpčením.

„Nikdo nám neřekl, co bude. V celé republice by se přitom tahle změna dotkla stovek lidí,“ říká lékařka Gacka Slavíková, vedoucí oddělení hygieny práce pražské stanice a zároveň předsedkyně zdejších odborů.

Podle autora zmíněného návrhu poslance Birkeho je potřeba systém kontrol zjednodušit, protože dnes se o ně dělí hned tři úřady: hygiena, veterinární správa a potravinářská inspekce. A to v praxi přináší problémy, protože každá instituce má trochu jiné požadavky.

„To je přece nesmysl, chce to sjednotit, aby nedocházelo ke dvojím kontrolám,“ vysvětluje Birke.

A druhým důvodem podle Birkeho je to, že hygienici jsou nyní, v době opakujících se koronavirových vln, potřeba jinde: je prý nutné jim uvolnit ruce. „Mají důležitou práci při trasování, které nestíhají,“ upozorňuje Birke.

Hygienici by se podle jeho návrhu napříště do restaurací dostali jen v případě, že by v nich vypukl nějaký problém - třeba epidemie salmonely. Běžné kontroly by už ale neprováděli.

Ministerstvo zdravotnictví přitom s návrhem podle mluvčí Barbory Peterové „zásadně nesouhlasí“. A tvrdí, že lidé z hygien o práci nepřijdou.

Podle ředitelky pražské hygieny Zdeňky Jágrové přišlo z ministerstva neformální ujištění, že se propouštět nebude. „Ale je samozřejmě otázka, co se stane, až bude za dva roky po koronaviru,“ podotýká Jágrová.

Hygienici a odborníci namítají, že není důvod cokoli měnit: zaměstnanci hygien mají dlouholeté zkušenosti jak s kontrolami restaurací a dalších stravovacích provozů, tak i s jejich povolováním. Nebo že dokážou – opět díky zkušenostem – rychle poznat zdravotní stav personálu.

Zatímco potravinářští inspektoři podle hygieniků takovou praxi nemají. Státní zemědělská a potravinářská inspekce podle očekávání oponuje, že už od roku 2015 smí také provádět kontroly a umí je.

Poslanec Birke říká, že jeho návrh ve skutečnosti vychází z Ministerstva zemědělství. Oslovil ho ministr Miroslav Toman (ČSSD) a Birke změnu načetl do právě otevřeného zákona o potravinách.

Pro Birkeho, jak sám vysvětluje, bylo přesvědčivé, že změnu odhlasovali poslanci zemědělského výboru. „To znamená lidé, kteří tomu rozumějí,“ říká Birke.

Zákon je nyní ve třetím, závěrečném čtení, mělo se o něm hlasovat ještě před Vánoci, poslanci to ale kvůli schvalování státního rozpočtu nestihli. Další možnost budou mít na lednové schůzi Sněmovny.

Reklama

Doporučované