Hlavní obsah

Covid v Praze se zhoršuje. Hygienici jsou znepokojeni

Foto: ČTK

Praha chce od vlády výjimku, aby v MHD zůstaly povinné respirátory.

Reklama

Pražští hygienici apelují na obyvatele, aby nadále dodržovali bezpečnostní protikoronavirová opatření, aktuální stav epidemie sledují se znepokojením.

Článek

Počty nových případů covidu v Praze od poloviny minulého týdne přestaly klesat a pozvolna stoupají. Mezi regiony Česka je Praha v absolutním čísle aktuálně krajem s nejvyšším výskytem covidu-19.

Na webu pražských hygieniků to uvedl jejich mluvčí Zbyněk Boublík. O horšící situaci v metropoli hovořil ve středu na jednání sněmovního zdravotního výboru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nových případů za týden na 100 000 obyvatel bylo v metropoli ke středě 17,2, zatímco celostátní průměr byl 7,5.

„Přesné důvody pozastavení poklesu nových případů v Praze se zatím nedají přesně vysvětlit: jednou z možností je zvýšený pohyb lidí v hlavním městě, tedy velká mobilita obyvatelstva,“ uvedl mluvčí.

Hygienici proto vyzývají obyvatele, aby v mezilidských kontaktech nadále dodržovali bezpečnostní opatření v podobě adekvátní ochrany dýchacích cest, vzájemných odstupů ve vzdálenosti alespoň dvou metrů a co nejčastějšího mytí nebo dezinfekce rukou. Stěžejní je podle nich také očkování proti covidu a u dosud neočkovaných lidí je rovněž důležité pravidelné testování. Nutné je také striktní dodržování protiepidemických opatření po návratu ze zemí s vysokým výskytem covidu-19.

Pražský magistrát současně žádá, aby v hlavním městě zůstaly povinné respirátory v MHD. Bezpečnostní rada města se obrací na vládu s žádostí o vydání či úpravu některých mimořádných opatření.

Ačkoliv se život postupně vrací k normálu, musíme zůstat obezřetní a nepodlehnout iluzi, že pandemie ze dne na den skončila. Vzhledem k tomu, že v Česku už je prokazatelně mutace delta a můžou se objevovat i další, není možné tuto situaci podcenit,“ řekl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). „Navíc přes prázdniny lidé plánují vyjet na dovolenou nejen po Česku, ale i do zahraničí. Vyzýváme proto vládu, aby zachovala nutnost nošení respirátorů nebo nanoroušek v MHD. Opatrnost se osvědčila i v první vlně pandemie, kdy Praha jako jedno z prvních měst v Evropě nošení ochrany úst a nosu v MHD vyžadovala,“ dodal.

Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) má v posledních třech týdnech hlášeno osm potvrzených nových variant koronaviru. „V jednom případě se jednalo o variantu gama (dříve brazilskou), sedm dalších onemocnění bylo způsobeno variantou delta (dříve indickou). Zároveň HSHMP očekává potvrzení nebo vyvrácení u sedmi podezření na nové varianty koronaviru, ve všech případech se jedná o podezření na variantu delta,“ uvedl mluvčí.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška jsou za nárůstem nových případů v Praze zejména mladší ročníky. Ve skupině 16 až 19 let je incidence na 100 000 obyvatel v Praze 31,5 a v celé České republice 12,9, u starší skupiny 20 až 29 let je to v Praze 59,9 a v celé zemi 15,6. „Je to trochu déjà vu. Takhle přesně se ta Praha chovala i minulé léto,“ řekl Dušek. „Každý má hned prvoplánovou interpretaci, že v Praze se otevřelo velké množství barů a nakazí se tam lidé. Možná je to pravda, ale potvrdit to v tuto chvíli nemohu,“ dodal.

Reklama

Doporučované