Hlavní obsah

Hygienici dostanou od státu 165 milionů na odměny

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Peníze mají být zejména určeny na mimořádné odměny pro zaměstnance. U krajských hygienických stanic to vychází na zhruba 50 000 korun na osobu.

Článek

Krajské hygienické stanice a zdravotní ústavy obdrží od státu 165 milionů korun.

Peníze mají být zejména určeny na mimořádné odměny pro zaměstnance. U krajských hygien to vychází na zhruba 50 000 korun na osobu, řekl na tiskové konferenci po čtvrtečním zasedání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Hygienické stanice jsou dnes skutečně velmi vytížené, v posledních týdnech a měsících jsou těmi nejdůležitějšími v boji proti koronaviru. Stále trasují kontakty, nyní se připravují na zavedení chytré karantény,“ poznamenal ministr.

Hygienické stanice mají od začátku koronavirové epidemie důležitý úkol především v tom, že vyhledávají lidi, již přišli do kontaktu s těmi, kteří byli koronavirem infikováni. V dalších týdnech se pak zapojí do projektu takzvané chytré karantény, jež by měla s pomocí technologií podstatně rychleji a efektivněji lidi, kteří by mohli být nakaženi, vyhledávat. To by mohlo přispět k postupnému uvolňování přísných opatření, která zkraje března kvůli epidemii zavedla vláda.

Projekt chytré karantény se rozbíhá podle zjištění Seznam Zpráv s jistými komplikacemi, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula však po zasedání vlády ve čtvrtek řekl, že by se měl po Velikonocích rozběhnout.

Projekt počítá s tím, že pro zjištění kontaktů nakaženého se s jeho souhlasem využijí data mobilních operátorů a vytvoří takzvanou vzpomínkovou mapu. Ta má hygienikům sloužit při rozhovoru s nakaženým, aby si lépe vzpomněl, kde byl, s kým se mohl potkat, a je ho tedy třeba kontaktovat, případně otestovat.

Reklama

Doporučované