Hlavní obsah

Hygienici stále nevědí, jak se nakazili hlavní hygienička a šéf statistiky

Foto: vlada.cz

Hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Reklama

Pražská hygiena stále neví, od koho se hlavní hygienička Jarmila Rážová a šéf Ústavu zdravotnických informací a statistik Ladislav Dušek nakazili. Seznam Zprávám to potvrdila šéfka pražské hygieny.

Článek

Už je to pět dní od doby, co hlavní hygienička Jarmila Rážová oznámila, že je nakažená koronavirem. Podle šéfky pražské hygieny Zdeňky Jágrové cítila Rážová příznaky nemoci už v úterý večer, tedy v den, kdy absolvovala dvouhodinové jednání s premiérem Andrejem Babišem a dalšími členy Centrálního řídícího týmu na Úřadu vlády a také neformální setkání se zhruba dvacítkou novinářů.

Ve středu dopoledne pak příznaky nemoci cítil i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistik Ladislav Dušek a jak zjistily Seznam Zprávy, ještě ten den měl pozitivní test na koronavirus.

Hygiena ale stále neví, od koho se Rážová i Dušek nakazili. „Zdroj jejich nákazy se nám doposud nepodařilo objasnit,“ řekla Seznam Zprávám Jágrová.

„Jejich případ vedeme současně - tedy pracujeme s tou variantou, že se oba nakazili současně. Mohli se nakazit od kohokoliv, například se mohli setkat s člověkem, který byl bezpříznakový, ale teď už je negativní,“ doplnila. Podle ní je jenom malá šance, že by se Dušek nakazil od Rážové, i když vedle sebe seděli na úterním jednání s premiérem.

„Je opravdu malá šance, že by se nakazil od ní. Pokud by tomu tak bylo, musela by tam být krátká jednodenní inkubační doba, což není obvyklé,“ řekla šéfka pražské hygieny.

Hygiena se také snažila dát dohromady seznam jejich společných jednání - takzvaný „společný pohyb“. I to ale hygienikům nepomohlo a nenašli zdroj nákazy. „Oni také nevědí, kde se mohli nakazit, stále o tom přemýšlí,“ uvedla Rážová.

Foto: Seznam Zprávy

Hygienička Jarmila Rážová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na úterní akci s novináři.

Kvůli Rážové šel už ve středu do domácí karantény ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, protože během začátku týdne přišel s hlavní hygieničkou několikrát do styku. Jeho prvotní testy byly zatím negativní a další testy by měl podle Rážové podstoupit koncem týdne.

„Pan ministr byl negativní a žádné zdravotní potíže zatím nemá, takže je pravděpodobné, že zůstane i nadále negativní, ale ještě je potřeba počkat na druhý kontrolní test,“ uvedla Rážová.

Už v pátek ale pražská hygiena oznámila, že vyhodnotila celkem 157 kontaktů, jak z řad Ministerstva zdravotnictví, novinářů, tak dalších úředníků.

Nákaza se ale potvrdila jenom u čtyř osob, což Seznam Zprávám potvrdila Gabriela Štěpanyová, ředitelka tiskového odboru Ministerstva zdravotnictví. Jména ale s ohledem na ochranu osobních údajů hygienici nezveřejnili.

Ministr Vojtěch proto ve svém resortu zavedl opatření, jako je povinnost nosit roušky. „Část zaměstnanců pak bude z preventivních důvodů pracovat z domova,“ napsala Seznam Zprávám Štěpanyová.

Reklama

Doporučované