Hlavní obsah
Online

Fotbalová liga by mohla začít dříve, ale bez diváků

Tisková konference vládyVideo: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v době pandemie nového koronaviru sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- Celkový počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru v Česku je k dnešku 6 838. Vyléčených z nemoci je podle údajů ministerstva zdravotnictví zatím 1 559. V nemocnici s onemocněním dosud zemřelo 194 lidí.

- Ministerstvo vnitra chce rozvolnit aktivitu na hranicích. Cílem je umožnit ekonomické aktivity, které trvají do tří dnů. „Klíčový prvek pro překročení státní hranice bude ukázat negativní test,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

- Živnostníci a podnikatelé postiženi opatřeními kvůli šíření koronaviru budou dostávat jednorázový příspěvek 500 korun denně i po 30. dubnu. Návrh dnes schválila vláda. Ta se také shodla na zvýšení schodku rozpočtu na 300 miliard korun.

Dění kolem koronavirové epidemie jsme sledovali také v nedělním onlinu

  • Vyléčili jste se? Zachraňte životy dalším, vyzývá nemocnice

    Pacienty, kteří překonali covid-19, hledá olomoucká fakultní nemocnice. „Pokud jste měli příznaky, jako jsou teplota přes 37,5 stupně °C, bolesti hlavy, suchý kašel či dušnost, vytvořili jste si protilátky proti covid-19. Vaše plazma tyto protilátky nyní obsahuje. Pokud byste se rozhodli ji darovat, zásadním způsobem byste pomohli jejím příjemcům,“ uvedla Dana Galuszková, primářka transfuzního oddělení. „Budete-li mít zájem podílet se významně na vyléčení dalších pacientů, nemáte-li žádné další onemocnění, jste ve věku 18 – 60 let a vážíte více než 55 kilogramů, prosím, přihlaste se k odběru plazmy telefonicky na čísle 588 442 341,“ dodala.

  • Ministerstvo zrušilo zákaz vývozu dezinfekce a další opatření

    Ministerstvo zdravotnictví zrušilo po dnešním souhlasu vlády čtyři opatření proti šíření nového typu koronaviru včetně například zákazu letů do Číny. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu zveřejněných na jeho internetových stránkách. Opatření se zákazem přímých letů do Číny a zákazem přijímat v Číně, Hongkongu a Íránu žádosti o víza podle ministerstva už nejsou potřeba, protože je nahradily obecnější zákazy. Neplatí už ani zákaz vývozu dezinfekce z Česka, pro který podle resortu už pominuly důvody.

  • Fotbalová liga by mohla začít dříve, ale bez diváků

    Ministr zdravotnictví neodmítá, že by se hrály fotbalové zápasy bez přítomnosti diváků dříve než na začátku června. „Dovedu si to za takového nastavení představit. Budeme to dál diskutovat se zástupci organizací,“ dodal Vojtěch. Obdobně vidí situaci i epidemiolog Roman Prymula.

  • Kompletní chytrá karanténa se do všech krajů rozšíří do 10 dní

    Kompletní chytrá karanténa se do všech krajů rozšíří podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly do deseti dní. „Včera (v neděli) Ministerstvo zdravotnictví vydalo mimořádné opatření, jež se týká právě organizace chytré karantény, které definuje jednotlivé vztahy, snaží se řešit tuto problematiku i ve vztahu k hlavnímu městu Praze a krajům,“ uvedl Prymula. Podle něj ale neznamená kompletní spuštění chytré karantény. S tím se počítá až od 1. května.

  • Vláda bude jednat o nouzovém stavu tento týden

    Vláda o prodloužení nouzového stavu dnes nejednala, má to ale v plánu tento týden. „Byli jsme vyzváni panem premiérem, abychom si připravili jasná stanoviska,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

  • Vláda pro firmy schválila záruku 150 miliard korun

    Vláda dnes schválila záruku pro malé a střední firmy 150 miliard korun. Měla by vygenerovat úvěry ve výši 600 miliard korun. V úterý to musí schválit Sněmovna. Novinářům to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

  • Návrh k otevírání hranic projedná vláda ve středu

    Téma pozvolného otevírání hranic bude na programu vlády ve středu. Zaměřené bude na ekonomické cesty. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že ministři dnes o chystaném návrhu Ministerstva vnitra debatovali, očekává ale ještě jeho doplnění do finální podoby.

  • Vláda pravidla pro hobby centra zatím měnit neplánuje

    Vláda pravidla pro hobby markety zatím měnit nechystá. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, reagoval tak na slova svého náměstka Romana Prymuly, který je označil za riziko. Podle Vojtěcha ale budou krajské hygieny důrazně dbát na to, aby v provozovnách byla důsledně dodržována nastavená pravidla.

  • Celkový počet nakažených stoupl na 6 838

    Celkový počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru v Česku je k dnešku 6 838. Vyléčených z nemoci je podle údajů Ministerstva zdravotnictví zatím 1 559. V nemocnici s onemocněním dosud zemřelo 194 lidí, jak uvedlo ministerstvo.

  • Pojišťovny začaly otevírat část svých poboček

    Pojišťovny začaly otevírat část svých poboček, v postupném rozšiřování obchodní míst za dodržování hygienických opatření hodlají pokračovat i v dalších dnech. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami. Současně připomínají, že klienti mohou nadále řešit většinu úkonů tykajících se smluv online prostřednictvím počítače či mobilního telefonu. Pojišťovny z preventivních důvodů kvůli zamezení šíření koronaviru uzavíraly pobočky v půlce března.

  • Hygienici hledají kvůli koronaviru nakupující v Napajedlech

    Krajská hygienická stanice vyzvala kvůli nutnosti dohledání zdroje nákazy a kontaktů s onemocněním covid-19, aby se jí ozvali lidé, kteří nakupovali v prodejně potravin v Napajedlech na Zlínsku od 1. dubna a mají nebo měli zdravotní problémy. Prodejna je od pátku uzavřená. „Prodejna COOP Napajedla - Jednota Uherský Ostroh byla uzavřena z důvodu nedostatku zaměstnanců z důvodu pracovní neschopnosti s podezřením na covid-19,“ uvedl provozní ředitel COOP Ladislav Peprna. Lidé se mohou ozvat na telefonním čísle 601 096 524 nebo e-mailu: covid19@khszlin.cz.

  • Chytrá karanténa se rozjela na papíře. Hygienici se teprve školí

    Ve všech krajích začala takzvaná chytrá karanténa. Alespoň tedy na papíře. Hygienici totiž teprve procházejí školením a praktičtí lékaři stále nemají všechny potřebné ochranné pomůcky. Více v článku Vojtěcha Gavriněva.

  • Schodek bude 300 miliard korun

    Vláda schválila návrh ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) zvýšit kvůli dopadům šíření koronaviru schodek státního rozpočtu pro letošní rok na 300 miliard korun. Na konci března Sněmovna kvůli epidemii schválila zvýšení letošního schodku na 200 miliard korun, z původně plánovaných 40 miliard korun před pandemií. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

  • Pravidla insolvencí a exekucí se kvůli epidemii koronaviru změní

    Pravidla insolvencí a exekucí se kvůli nynější epidemii nového koronaviru změní. Podnikatelé a firmy v přechodných hospodářských potížích na sebe nebudou muset bez zbytečného odkladu podat insolvenční návrh. Do konce června budou pozastaveny až na výjimky exekuce movitých věcí i nemovitostí. Předpokládá to vládní návrh zákona, který dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

  • Muselo nás být pět, říká k Mynářově zabijačce starosta. Věc řeší policie

    Starosta Osvětiman a známý prezidentova kancléře Aleš Pfeffer (SPOZ) popisuje, jak „zorchestroval“ kontroverzní porážku prasete. Kauzu, kvůli níž ho už vyslechla policie, podle něho spustily neshody v rodině Vratislava Mynáře.

  • Úřady vyřídily 76 procent z 32 300 žádostí firem o příspěvek na mzdy

    Úřady práce dosud dostaly od firem, na které dopadla omezení kvůli šíření koronaviru, na 32 300 žádostí o příspěvek na náhradu mezd, z toho více než 76 procent vyřídily. ČTK to dnes sdělilo tiskové oddělení Úřadu práce ČR a Ministerstva práce a sociálních věcí. Program Antivirus, z něhož mohou firmy získat dva druhy příspěvků na mzdy, se spustil 6. dubna.

  • Cestovní kanceláře budou moci za zrušené zájezdy dávat poukazy

    Cestovní kanceláře (CK) budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit tzv. ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh. Zákon, který to umožní, dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

  • Přijímací zkoušky na VŠ budou nejdříve 15 dnů po otevření škol

    Přijímací zkoušky na vysoké školy se budou moci prezenčně konat nejdříve 15 dnů po znovuotevření škol. Vysoké školy je ale budou moci s ohledem na epidemii koronaviru uspořádat také na dálku, podobně jako státní zkoušky. Maturitní vysvědčení budou moci přijatí uchazeči dodatečně doručit vysoké škole do 45 dnů po začátku akademického roku. Předpokládá to vládní návrh zákona, který dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom Hrad.

  • Ve FN Hradec Králové je stále devět pacientů s covid-19

    Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové bylo dnes odpoledne stále devět pacientů s covid-19, stejně jako v neděli. Dva pacienti byli napojení na plicní ventilaci. ČTK to dnes řekl náměstek ředitele hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl. Před týdnem v pondělí 13. dubna leželo v hradecké FN 11 pacientů s nemocí covid-19, dva byli na plicní ventilaci. Nemocnice před týdnem také oznámila zatím poslední, šesté, úmrtí v souvislosti s covid-19. Šlo o 83letého muže, který trpěl dalšími vážnými chorobami.

  • Cirkusy: Peníze na krmivo ubývají, jsme připraveni otevřít

    Cirkusy jsou připravené na otevření, zvládnou dodržet přísné hygienické podmínky, není tak třeba produkci odkládat. ČTK to dnes sdělil za iniciativu Cirkusy společně Jaromír Pavlík. Jenom za krmivo pro zvířata platí větší cirkus kolem 10 000 korun denně, v celé zemi by podle něj mohlo jít o šest milionů korun měsíčně. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že požádalo o řešení finanční situace cirkusů Ministerstvo kultury. To ale o ničem neví.

Reklama

Hlavní zprávy