Hlavní obsah
Online

Omezte péči, dostaly rozkaz nemocnice. Přednost budou mít lidé s COVID-19

Konference po jednání vládyVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V Česku už je 344 potvrzených případů nákazy koronavirem. První tři pacienti se také z koronavirové nákazy uzdravili. Od nedělní půlnoci platí v celém Česku omezený pohyb osob. Lidé mohou opouštět domovy pouze kvůli práci, aby se postarali o příbuzné nebo kvůli nutným nákupům a návštěvě lékaře.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo nemocnicím od úterý 17. března omezit zbytnou zdravotní péči, například plánované operace nebo vyšetření, která lze odložit. Mají nechat kapacity volné pro pacienty s nemocí COVID-19.

Pro pacienty s koronavirem budou také speciálně připraveny pražská Nemocnice na Homolce a brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny. Chystají tam lůžka s ventilátory, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Jedná také s výrobci plicních ventilátorů o dodávce 150 nových, jak se na zakázce vláda dohodla minulý týden. Česko v úterý a ve středu vyšle do Číny sedm letadel pro ochranné pomůcky.

Oficiální data zatím říkají, že v zemi je 344 potvrzených případů nákazy, od rána přibylo 46 nových pacientů. Viru zatím nikdo nepodlehl, stav tří pacientů je ale vážný. Ve dvou případech jsou to taxikáři. Ve vážném stavu je nově také žena ročník 1943. Tři lidé z ústecké nemocnice se naopak z koronavirové nákazy uzdravili.

Hygienici na Olomoucku přistoupili kvůli koronavirové nákaze k drastickému opatření – Litovel, Uničov, Červenka a dalších 18 obcí v okolí jsou od časného rána zcela uzavřeny. Lidé nesmí dovnitř ani ven, výjimku má například zásobování a ti, kteří jedou pečovat o své blízké.

V zemi platí tvrdá karanténní opatření. Co přesně v současném stavu můžete a nemůžete, čtěte na odkazu níže.

Situaci sledujeme online:

  • Od úterý nebude jezdit autobus AE na pražské letiště

  • Ministerstvo nařídilo nemocnicím omezit zbytnou zdravotní péči

    Ministerstvo zdravotnictví nařídilo nemocnicím od úterý 17. března omezit zbytnou zdravotní péči, například plánované operace nebo vyšetření, která lze odložit. Mají nechat kapacity volné pro pacienty s nemocí COVID-19. „Tímto opatřením připravujeme kapacity nemocnic na očekávané pacienty s koronavirem. Velmi doufám, že nebudou potřeba, nicméně připravenost nemocnic je naprosto klíčová a my nic nepodceňujeme. Toto opatření je jedním z důležitých předpokladů zvládání dopadů infekce na území České republiky,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • Testovat vzorky může v ČR už 30 laboratoří

    Testovat vzorky na nákazu novým typem koronaviru může v ČR k dnešnímu dni už 30 laboratoří. Nejvíc jich je v Praze (9) a Moravskoslezském kraji (5). Z krajů chybí jen na Vysočině. Vzorky od lidí, u kterých lékaři mají podezření na nákazu, odebírají infekční oddělení nemocnic, pevná odběrová místa v některých z nich a sanitky, které jezdí k pacientům domů. Laboratoře většinou vzorky neodebírají, jen testují. Seznam všech laboratoří naleznete na tomto odkazu.

  • Na dotazy ke koronaviru odpovídá virtuální sestřička

  • Vláda vyčlení další miliardu na program půjček pro podnikatele

    Vláda vyčlení další miliardu korun na program bezúročných půjček pro podnikatele kvůli potížím způsobeným novým typem koronaviru. Vláda program Úvěr COVID schválila na začátku minulého týdne, na půjčky bylo původně vyčleněno 600 milionů korun. Nově se program rozšíří také na osoby samostatně výdělečné činné (OSVČ). Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) spustila příjem žádostí dnes. Během dne bylo přijato 437 žádostí v celkové hodnotě 800 milionů korun. „V zásadě můžeme říct, že program je vyčerpán, nebo během následujících hodin bude,“ uvedl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček.

  • Proč vláda vybrala Homolku a svatou Annu?

    „Vedle Homolky je Motol, jenž převezme pacienty, kteří mají jiné zdravotní problémy. V Brně naopak Fakultní nemocnice Brno převezme případy z Fakultní nemocnice u svaté Anny,“ vysvětli premiér Andrej Babiš proč se vláda rozhodla vybrat pro specializaci v boji s koronavirem právě tyto dvě nemocnice. Premiér také uvedl, že se tak vláda rozhodla na základě doporučení od ředitelů nemocnic.

  • ČR připravuje vypravení sedmi letadel do Číny

    Česko připravuje vypravení sedmi letadel, které by měly v úterý a ve středu odletět do Číny pro zdravotnický materiál. „Připravujeme sedm letadel, která by měla odletět v úterý a ve středu do Číny. Jednak je tam dar od PPF, 1,7 milionu respirátorů a testerů, a potom jsou tam dodávky pěti milionů roušek a 1,1 milionu respirátorů. Na tato letadla je potřeba mít povolení a to je dneska absolutní priorita,“ uvedl Babiš. Letecký dopravce Smartwings vpodvečer uvedl, že je připraven zajistit sedm letů do dvou čínských měst pro převoz ochranných zdravotnických pomůcek do Česka.

  • Proč nemají ministři na TK roušky?

    Proč ministři nemají na tiskové konferenci po jednání vlády roušky? „My je nosíme, když jsme venku. Koukám, že vy je máte, tak je nepotřebujeme,“ odpověděl premiér Andrej Babiš na dotaz novinářky.

  • Svaz sepsal doporučení velkým podnikům proti šíření koronaviru

  • Vláda doporučila seniorům nad 70 let, aby nevycházeli

    Vláda doporučila seniorům nad 70 let, aby nevycházeli po dobu nouzového stavu z domovů. Zakázala obyvatelům domovů pro seniory opouštět areál těchto zařízení. Senioři by podle premiéra Andreje Babiše měli domov opouštět jen kvůli návštěvě lékaře při neodkladné zdravotní péči. Vláda zároveň požádala samosprávy, aby seniorům při zvládání základních životních potřeb pomohly, včetně nákupu potravin a léků.

  • Do Česka míří miliony respirátorů, rychlotesty dorazí v úterý

    Na cestě do Česka je dodávka 16 kamionů, která obsahuje 1,4 milionu respirátorů a 2,2 milionu ústenek. Další velká dodávka ochranných pomůcek má dorazit z Číny. „Rychlotesty mají dorazit v úterý,“ dodal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Dnes jsme také objednali 1,5 milionu rukavic, které mají dojít zítra,“ uvedl Vojtěch.

  • Na koronavirus v Česku nikdo nezemřel, vyvrací fámu Vojtěch

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyvrátil šířící se fámu, že jeden z nakažených taxikářů, který leží v Nemocnici Na Bulovce, zemřel. „Není to pravda, ověřoval jsem si to, jeho stav je stabilizovaný,“ uvedl Vojtěch. Dodal, že se objevil třetí pacient, u kterého musela být zavedena plicní ventilace. Jde o ženu ročník 1943.

  • Na ubytované cizince v Česku se vztahuje výjimka

    Vláda udělila výjimku v zákazu poskytování ubytovacích služeb pro případy, kdy jsou lidé ze zahraničí již ubytovaní.

  • Česko bude mít dvě specializované nemocnice na boj s COVID-19

    Česko vyčlení dvě nemocnice, které se budou specializovat pouze na léčbu COVID-19. Jedna bude v Praze a druhá v Brně. „Budou to Nemocnice Na Homolce a Fakultní nemocnice u svaté Anny,“ uvedl premiér Andrej Babiš. Podle něj je nyní nutné do nemocnic dovést dostatek ochranného materiálu, jako jsou respirátory, aby se nemocniční personál mohl chránit před nákazou. V nemocnicích se nyní chystají lůžka s ventilátory, těch by mělo být celkem 300. „Do Číny vyšleme sedm letadel,“ dodal Babiš, že dnes jednal s Čínou o nákupu ochranných prostředků.

  • Schůze Senátu se ve středu uskuteční

    Schůze Senátu se ve středu uskuteční, avšak ve zpřísněném a úsporném režimu kvůli hrozbě šíření nového typu koronaviru. Pro veřejnost i zástupce médií bylo sídlo horní komory uzavřeno v návaznosti na vládní zákaz volného pohybu lidí v Česku.

  • Jak se chovat ve stavu nouze?

    Pro celé Česko platí omezení volného pohybu. Až na výjimečné případy lidé nemají opouštět své domovy. Seznam Zprávy přináší přehled doporučení, jak obstarat nejnutnější potřeby a neohrozit sebe ani své blízké.

  • Jednejte přes videokonference, vzkazuje zastupitelům ministerstvo

  • Dva nové hraniční přechody pro pendlery

  • Video: Jak si doma vyrobit roušku?

    Roušek je v tuto chvíli v Česku nedostatek. Lidé by je přesto měli nosit, aby nešířili nákazu dál, a také aby se sami před nákazou chránili. Návodů, jak si doma vyrobit základní roušku, je na internetu řada, zde přidáváme jeden, který vám může při výrobě pomoci.

Reklama

Související témata: