Hlavní obsah

Hygienička: Není kam sáhnout. Virus si Pražané předávají doma a v práci

Foto: Profimedia.cz

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Reklama

U velké části případů se nedopátráme zdroje nákazy koronavirem, lidé musí být zodpovědní, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Článek

Praha zůstává místem nejvíce zasaženým novým koronavirem - od čtvrtka ji mezi rizikové regiony řadí i Německo, nových případů přibývá po stovkách.

Podle ředitelky pražských hygieniků Zdeňky Jágrové se nákaza nejvíce šíří v rodinách a na pracovištích. Další protiepidemická opatření ale zatím nechystá - příliš možností už jí ani nezbývá.

Jak se za středu změnila situace v Praze? Daří se vám ještě dohledávat konkrétní klastry?

Včera bylo hlášeno 216 nových případů onemocnění. A pokud jde o významné klastry v současné době - nemáme žádný, který by měl 50, 100 nebo 150 lidí. Takové nemáme vůbec.

Můžete tedy alespoň popsat, z jakých míst nebo skupin se generuje nejvíc nakažených?

To se v Praze nedá říci - je to jeden celek. Nedovedete najít jedno kruciální místo, kde by se lidé scházeli. Do baru Techtle Mechtle chodila určitá skupina lidí a i v ostatních barech vždy záleží na tom, zda-li se tam zdroj nákazy objeví a dojde tam k dalšímu přenosu. Máme nyní většinu přenosů v rodině a na pracovišti. Abychom měli vysloveně konkrétní velký klastr, to ne. Máme nějaké, ale je to třeba po osmi případech nebo po 17 případech. A to jsou zase pracoviště.

Například devět případů onemocnění u hráčů fotbalu - při jednom zápase, kdy to byl pražský klub s mimopražským. Potom je tu jeden bar na Praze 6, kde máme osm pozitivních - takže nic dramatického. Nicméně ta situace se vyvíjí a u těch barů se případy dohledávají - tam nejspíš u osmi případů nezůstane. Na pracovištích je to situace, která je starší, tam už asi víc než 17 případů patrně nedohledáme.

Takže si lidé mají na nákazu dávat pozor všude, kde se shromažďují lidé? Nejde jen o některá konkrétní místa?

Přesně tak. Dodržovat odstupy, dávat si pozor tam, kde se shromažďuje víc lidí, zvážit, zda se akce vůbec zúčastnit a zda nejdu příští týden za babičkou do domova nebo jinam a zda nemohu případně onemocnění přenést, byť sám mohu být bez příznaků a bez obtíží. Na pracovišti se mít na pozoru ve společných prostorech včetně kuchyní - nosit roušky, dezinfikovat si ruce. Nyní se ty případy opravdu vztahují k rodinám a k pracovištím. Klastry jsou ale minimální - osm případů. To je z 216 v podstatě nic.

Když jsme spolu mluvily naposledy, říkala jste, že procento případů bez dohledatelného zdroje nákazy se pohybuje okolo 20. Nyní předpokládám, že to bude víc…

Je to den ode dne jinak. Předevčírem bylo až 48 procent těch, u kterých jsme se nedopátrali možného zdroje. Vždy se to časem ještě trochu změní a procento se sníží - třeba se zjistí, že pozitivní je někdo další a ten už uvádí kontakt a vzpomene si na něco jiného. Nicméně určitě se to nesníží výrazně. Bohužel tak to je. Včera jsme měli to procento zase nižší - to bylo asi 30 procent. Každý den se to mění. Mezi nakaženými je i mnoho cizinců - tam procento zůstává stabilní, je to obvykle takových 25 procent cizinců každý den, kteří se hlásí - včera to bylo tedy jen 16 procent.

Podle vás už je čas na nějaké zpřísnění opatření, nebo to budete ještě hodnotit?

Určitě počítáme s tím, že od pondělka budou roušky ve společných prostorách škol. Ministerstvo mezitím vydalo opatření, které jsme měli připravené a které se týká roušek ve všech budovách. To vydalo na celou republiku a s tím počítáme. Teď už to tedy sami uvádět nebudeme.

A jaká další opatření by vůbec v Praze připadala v úvahu?

Není už moc kam sáhnout, pokud nechceme udělat nějaký lockdown, což nikdo nechce. A určitě budeme dělat vše pro to, aby k tomu nedošlo, moc dalších opatření není, můžou se rozšířit ještě roušky ve školách - to by byla ještě jedna možnost. Ale nikomu z nás se do toho nechce, protože jsme si vědomi negativních jevů, které by to přineslo ve výuce.

Pokud jde o sportovní utkání, chystáte nějaká opatření tam? Plánujete například omezit návštěvnost?

To zatím v plánu není, ministerstvo na přelomu srpna a září vydalo mimořádné opatření, které se vztahovalo na sportovní aktivity. Nám většinou onemocní hráči, neonemocní diváci. Jak je tam těsný kontakt a jak mají vyšší tepovou frekvenci a víc se potí a tak dále, tak dochází snáze k přenosu infekce mezi hráči - ať je to florbal, kopaná nebo hokej - přestože ti hokejisté jsou více oblečení - tak je tam přenos vyšší než při jiných běžných aktivitách.

Takže lidé se zatím nemusí bát, že by nemohli chodit na fotbal a další sporty. Měli by ale i tam dodržovat nějaká pravidla?

V těchto případech bych roušku samozřejmě používala také. Byť to není budova - protože je tam větší počet lidí a nikdy nevíte. Včera například z 216 nových případů bylo 68 lidí mezi 20 až 29 lety. A 46 mezi 30 až 39 lety. Takže to jsou nejvíce postižené věkové skupiny - mladí, kteří právě všude chodí i na sportovní aktivity a sami se jich účastní. Ti by si to měli sami vyhodnotit.

Pokud jde o seniory a chronicky nemocné, jak mají své chování přizpůsobit situaci?

Samozřejmě by se měli vrátit k obezřetné ochraně, kterou měli na jaře. Určitě by si měli vyhodnotit, kam jdou a za jakých okolností, jakou činnost tam budou provádět - jestli ve skupině, kam jdou, není někdo, kdo se právě vrátil odněkud z dovolené a tak dále. To vše by si měli vyhodnotit a měli by tedy používat roušku všude, kde je potřeba. Pokud se opravdu chtějí chránit, tak teď momentálně jsou i cenově dostupné respirátory, takže by se měli zásobit a využít je tam, kde předpokládají, že by přenos mohl být zvýšený. Tam bych využila respirátoru, při běžné činnosti bych si vystačila s rouškou.

Jsou rizikové rodinné sešlosti a oslavy?

Samozřejmě. Každý týden máme nějakou svatbu nebo podobnou sešlost, kam všichni přijdou. Je to právě o osobní zodpovědnosti - aby to lidé nebagatelizovali. Už jen to, že se člověk necítí úplně dobře - nad čímž běžně mávne rukou, by mělo vést k zamyšlení, zda se opravdu musí účastnit.

Vy sama máte odhad, jak se bude situace dále vyvíjet?

Situace se určitě nebude vyvíjet příznivě minimálně dalších 14 dnů.

Reklama

Doporučované