Hlavní obsah

Šikanují hygieniky e-mailovým útokem. „Je to první protest,“ tvrdí Landa

Foto: David Neff

Daniel Landa.

Reklama

aktualizováno •

Jihočeští hygienici zaznamenali v posledních hodinách stovky e-mailových dotazů, které jim zásadně komplikují práci. Za útokem stojí hnutí Daniela Landy. Pražská hygienická stanice kvůli technickým problémům nepřijímá maily vůbec.

Článek

Řekla to ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová. Landova iniciativa Zlatý špendlík na webu vyzývá veřejnost k občanskému odporu.

„Jedná se o dotazy typu: Kde jste byli na kontrole 8. listopadu, co jste dělali 9. listopadu a tak dále. Z jedné e-mailové adresy nám klidně přijde třeba deset takových dotazů. Jedná se skutečně o obstrukční otázky, na které bychom ale měli podle zákona o svobodném přístupu k informacím odpovědět,“ uvedla Kotrbová.

Od úterý a přes noc na dnešek šlo podle ní o stovky podobných e-mailů. „Podle mě se jedná o aktivitu iniciativy Zlatý špendlík, která přišla s projektem šikanuj hygieniky. Nám to nesmírně přidělává práci, protože nyní veškerý čas věnujeme epidemii koronaviru, kdy se v Jihočeském kraji dostáváme k tisícovce nových případů za den. A jen samotný proces trasování nakažených je velice náročný,“ řekla Kotrbová.

Tímto u nás poprvé část veřejnosti otevřeně vystoupila proti šikaně dezinformacím a jinému zneužívání státní moci.
Daniel Landa

Za iniciativou stojí zpěvák Daniel Landa společně s týmem právních expertů. „Tímto u nás poprvé část veřejnosti otevřeně vystoupila proti šikaně dezinformacím a jinému zneužívání státní moci. Nám nezbylo nic jiného, než se uchýlit k možnostem, které nám nabízí současná legislativa, tedy využít práva na informace dle zákona 106,“ napsal Landa Seznam Zprávám.

„Pokud by tyto informace byly dostupné na stránkách krajské hygienické stanice a Ministerstva zdravotnictví ČR, nemuseli bychom k těmto krokům přistupovat. Je nešťastné, že v současné době se veřejnost dozvídá řadu důležitých informací pouze prostřednictvím sociálních sítí, například Ondřeje Dostála nebo hrstky senátoru a poslanců. Netransparentnost úřadů včetně ministerstva snižuje důvěryhodnost, jak se na oficiálních místech pracuje nejen s daty o epidemické situaci, ale i o tom, co se skutečně děje v nemocnicích. S čím a kde jsou pacienti hospitalizováni. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“

Iniciativa vyzývá veřejnost k občanskému odporu podle čl. 23 Listiny základních práv a svobod.

K čemu vyzývá Landa

Jak jste jistě zaznamenali, krajské hygienické stanice začaly velmi tvrdě kontrolovat dodržování protiústavních opatření Ministerstva zdravotnictví – v hospodách, restauracích, kinech, divadlech i jinde. Jsme přesvědčeni, že je načase, aby každý z nás využil svého práva žádat po krajské hygienické stanici informace o těchto kontrolách. KHS mají zákonem stanovenou lhůtu na odpověď a jsou dle zákona povinny vám informace poskytnout.

Prosíme tedy každého z vás, aby se, klidně i opakovaně, dotazoval KHS na aktuálně probíhající kontroly. Práce hygienických stanic na přípravě odpovědí pro vás bude pro naše občany jistě užitečnější než nesmyslná šikana živnostníků, poskytovatelů služeb a jejich zákazníků. Píchněme do nich jako špendlík, ať to také cítí.

Zdroj: zlatyspendlik.cz

Také pražská hygienická stanice má problémy. Před dnešní 15. hodinou kvůli technickým problémům nepřijímala e-maily. Příjem sdělení přes datové schránky ale podle hygieniků funguje. Stanice to oznámila dnes na svém webu. Mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík řekl, že příčinu technických potíží stanice ještě zjišťuje, ale zřejmě nejde o hackerský útok.

„Z ryze technických důvodů musela HSHMP (Hygienická stanice hlavního města Prahy) přistoupit k vypnutí poštovních serverů, jejichž prostřednictvím elektronická sdělení přijímá. Na odstranění závady se intenzivně pracuje,“ oznámili hygienici. Stanice nadále přijímá sdělení doručovaná přes datovou schránku, klasickou poštou nebo prostřednictvím svých podatelen.

V poslední době se často objevují hackerské útoky na zdravotnická zařízení. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) například letos ke konci října zaznamenal 24 kybernetických incidentů zaměřených na zdravotnické organizace, což je o osm více než za celý loňský rok.

Podle mluvčího pražské hygienické stanice Boublíka ale za nynějšími problémy hygieniků s elektronickou poštou pravděpodobně nestojí hackeři. „Vyhodnocujeme to. Zatím to hodnotíme jako klasický technický problém,“ uvedl.

Reklama

Doporučované