Hlavní obsah

Hyperloop by mohl v Praze stát už za 15 let, říká vesmírný architekt Tomáš Rousek

O tom, jak se bude cestovat v Česku za pár let s vesmírným architektem Tomášem Rouskem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tomáš Rousek spolupracoval s NASA i Evropskou vesmírnou agenturou, pro Prahu navrhl terminál hyperloopu na Jižním Městě. Takové cestování by podle něj mohlo být realitou už za 15 let. Při plánování bychom totiž měli myslet víc dopředu.

Článek

Nápad vozit náklad a cestující v podtlakové trubce je starý přes sto let. Poslední roky hyperloop propaguje hlavně americký miliardář Elon Musk, politici o něm zatím příliš neuvažují, to je ale podle vesmírného architekta Tomáše Rouska škoda.

„Když plánujeme například dostavbu dálnice, měli bychom uvažovat i o tom, co bude nad ní a pod ní. Neměli bychom tyto projekty oddělovat, ale spíš spojovat. Nad i pod dálnicí by tak mohla být trubice, kterou by cestovali auta, vlaky i lidé,“ řekl Rousek v rozhovoru pro Seznam. Nejen v Praze, ale i v celé České republice jsou podle Rouska místa, která by byla k výstavbě technologicky nových způsobů cestování ideální.

Tomáš Rousek je jeden z hostů Mezinárodní konference Innovation In Aviation 2019, která začne už zítra v Praze. Setkají se na ní inovátoři a experti z oblasti letectví a zabývat se budou například otázkou využití umělé inteligence nebo elektromobility v letectví.

Reklama

Doporučované