Hlavní obsah

Hypermoderní mrakodrap se postaví i změně klimatu

Dvojice architektů představila návrh budovy, která slouží jako zelená elektrárna a čistič atmosféry.

Reklama

Článek

Znečišťování ovzduší a jej provázející globální oteplování jsou zásadním problémem, se kterým se lidstvo bude muset v nejbližší době vypořádat, na tom se dnes shodne většina nezávislých expertů. Nikdo však netuší, jak by takový boj měl přesně vypadat. S elegantním návrhem přišla dvojice architektů, Luca Beltrame z Itálie a Saba Nabavi Tafreshi z Íránu. Jejich vizí pro budoucnost je Heal-bergu, masivní věž, jež zároveň slouží jako zelená elektrárna a čistič atmosféry.

Autoři si jsou vědomi, že jejich mrakodrap prozatím není možné postavit, a proto jej ve svém návrhu umístili do roku 2034. „Vizí Heal-bergu je vytvořit energeticky nezávislé komplexy schopné léčit, zastavovat a obracet procesy spojené se změnou klimatu. Spojili jsme některé z nejnovějších technologií posledních let a využili je jako součásti většího celku, abychom dosáhli jediného cíle: přežití,“ říkají autoři o svém projektu.

Věž toho dosahuje na několika různých úrovních. První z nich už je jen samotná volba materiálu – v nejvyšší možné míře se zde využívá grafenu, což je specifická forma uhlíku, ve které jsou jeho atomy uspořádány do extrémně plochých, jeden atom tlustých vrstev vzájemně propojených „včelích pláství“.

Grafen má dvě výhody: jednak jde o jeden z nejpevnějších známých materiálů vůbec a lze jej také vyrobit z čistého uhlíku získaného pomocí konverze atmosférického oxidu uhličitého (jenž je významným skleníkovým plynem, zásadně se podílejícím na globálním oteplování) na kyslík. To Heal-Bergu poskytuje vynikající odolnost bez nutnosti dalšího znečišťování ovzduší.

Jaké další funkce bude projekt architektů mít? Jak do něj zakomponovali elektrárnu a čistírnu vzduchu? Podrobnosti v tomto článku ».

• Autorem článku je Martin Duřt z Vyšší odborné školy publicistiky. Je součástí projektu Student ́s life, který studenti připravují pro Televizi Seznam.

Sledujte pořad Student ́s life v Televizi Seznam.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované