Hlavní obsah

Hypoteční banky zažily nejslabší květen desetiletí. Může být ještě hůř

Foto: Seznam.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pandemie koronaviru dolehla i na hypoteční trh. Nových půjček na bydlení dál ubývá, a to i přesto, že průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu klesá čím dál rychleji. V květnu činila 2,3 procenta.

Článek

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle ukazatele Fincentrum Hypoindex pokračuje v poklesu. Zatímco v dubnu klesla průměrná úroková sazba hypoték o pět bazických bodů, v květnu se propadla o devět bazických bodů na 2,3 procenta, a vrátila se tak na úroveň ze začátku roku 2018.

V počtu poskytnutých hypoték se minulý měsíc stal nejslabším květnem za posledních deset let. Oproti dubnu letošního roku poklesl počet poskytnutých hypoték o 541, a meziročně bylo poskytnuto dokonce o 774 hypoték méně.

„Po úspěšném dubnu se projevil dopad koronavirové krize i na hypoteční trh. V počtu prodaných hypoték je květen 2020 s počtem 6 203 kusů nejslabším květnem za posledních 10 let existence Fincentrum Hypoindexu. Jen díky rekordní průměrné výši poskytnutých úvěrů (2 657 855 Kč) na tom není stejně i v objemu poskytnutých úvěrů,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Objem poskytnutých hypoték klesl ve srovnání s dubnem o téměř 1,34 miliardy korun na 16,49 miliardy korun. „Objemy se zastavily na hodnotě téměř 16,5 miliardy korun, což je ‚jen‘ druhý nejslabší květen za posledních pět let. Příčinou byl jednak snížený zájem ze strany klientů, ale i to, že některé banky omezily, či dokonce úplně přestaly hypoteční úvěry poskytovat,“ dodal Jiří Sýkora.

Nižší objemy v květnu poskytly banky v posledních pěti letech pouze v loňském roce. V květnu 2019 sjednali lidé hypotéky v celkovém objemu 15,927 miliardy korun, což je o více než půl miliardy korun méně než letos v květnu.

Pokles úrokových sazeb by mohl pokračovat i v následujících měsících. Ceny zdrojů se stále drží při zemi a základní úroková sazba České národní banky (ČNB) je od začátku května na úrovni 0,25 procenta.

Člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda v rozhovoru pro Bloomberg tento týden uvedl, že centrální banka již udělala dost na podporu ekonomiky zasažené koronavirovou krizí a další uvolňování měnové politiky tak nyní není potřeba. Guvernér Jiří Rusnok navíc následně uvedl, že další snižování sazeb by bylo z pohledu finanční stability hrozbou. Snížení základní úrokové sazby na technickou nulu na zasedání bankovní rady příští týden tak není příliš pravděpodobné.

„Rekordně nízkých úrokových sazeb z konce roku 2016, kdy dosáhla průměrná úroková sazba hypoték 1,77 procenta, se zřejmě letos nedočkáme. Hypotéky sice již zlevnili i největší hypoteční hráči, úrokové sazby však stále drží nad dvouprocentní hranicí,“ konstatoval Sýkora.

Skupina ČSOB snížila sazby hypoték až na 2,19 procenta v rámci časově omezené akce, která běží od 18. května do 30. června. U České spořitelny je možné sjednat od konce května hypotéku s fixací na pět a osm let od 2,34 procenta. Na začátku června přistoupila ke snížení sazeb i Komerční banka, která nabízí nejlevněji tří a pětileté fixace, a to od 2,29 procenta.

Jako poslední zatím snížila od 15. června hypoteční sazby Fio banka. Hypotéku s fixací na jeden rok nabízí od 1,58 procenta, s fixací na tři roky od 1,68 procenta a na pět let od 1,78 procenta. Minulý týden snížila úrokové sazby refinancovaných hypoték Air Bank, a to o 0,2 procentního bodu na 1,99 procenta.

Na jedné straně se výrazně snížily mezibankovní sazby. Na druhé straně je důležité k případným poklesům přistupovat opatrně kvůli zvýšeným rizikům nesplácených úvěrů. S výraznějším dalším pohybem sazeb banky podle ČSOB nepočítají, úroky se spíše stabilizují kolem současných úrovní.

Ani nižší úrokové sazby hypotečních úvěrů ale nemusejí banky zachránit před dalším propadem objemů. Ochlazení poptávky se totiž projevuje se zpožděním. „Vzhledem k tomu, že proces sjednání hypotéky může trvat i několik měsíců a poptávka po hypotékách podle bankéřů v době karantény poklesla, je možné, že objemy poklesnou i v následujících měsících,“ míní Jiří Sýkora.

Na podzim by ale podle šéfa Hypoteční banky Jiřího Feixe opět mělo dojít k oživení. „Za celý rok by hypoteční trh mohl atakovat hranici 200 miliard korun, měl by tak být zhruba o 10 procent výše než loni,“ předpovídá.

Zároveň se ale zájemci o hypotéku víc prověřují. „Zkoumá se typ příjmu, zda si klient udrží práci i do budoucna. Sám klient předkládá bance čestné prohlášení, jak se jeho osobně dotkla koronavirová situace s vysvětlením jeho dalších možných finančních možností,“ tvrdí Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz. Pod drobnohledem jsou i firmy, kde jsou klienti zaměstnaní, banka zkoumá, zda bude muset firma propouštět.

„Aktuálně existují seznamy profesí, kterým banky nyní hypotéku neschválí nebo je podrobí ještě podrobnějšímu přezkoumání. Jedná se o nejpostiženější sektory jako cestovní ruch, pohostinství, gastronomie, klienti pracující v zahraničí, část podnikatelů a podobně,“ doplnila Hegrová.

Nemovitosti plošně nezlevní, tvrdí bankéři

Ceny nemovitostí v České republice v posledních letech rostly téměř nejrychleji v Evropě a v pozvolnějším růstu pokračovaly i v prvním čtvrtletí letošního roku. Přesto by ani v této chvíli nemělo dojít k plošnému poklesu cen nemovitostí.

„Pokud by ceny nemovitostí poklesly, bude se to týkat především luxusních nemovitostí, kde se mohou ceny snížit o 5–15 %. Na trhu se také objevila řada delší dobu neprodejných domů a bytů s cenou neodpovídající realitě, i zde může dojít k částečnému poklesu. S plošným poklesem cen ale nepočítáme,“ říká Feix.

Reklama

Doporučované