Hlavní obsah

Přehledně: Hypotéka na byt. Jaké jsou podmínky?

Foto: YIT

Ilustrační fotografie.

Reklama

O vlastním bydlení se v Česku mluví v posledních letech čím dál víc. Kvůli rostoucím cenám nemovitostí si stále méně lidí může dovolit dům či byt. Co obnáší hypotéka na vlastní byt?

Článek

Účelová hypotéka

Hypoteční úvěr se od klasického úvěru liší hlavně svou velikostí a délkou splatnosti. Banka vám půjčí i miliony korun, splácet ale budete po velkou část svého života. Další rozdíl oproti běžným úvěrům je ten, že klasickou hypotéku si můžete vzít jen na bydlení. Říká se tomu účelová hypotéka a banka přesně určuje, na co mohou být peníze použity.

Podmínky hypotéky

Pokud žádáte o hypotéku na byt, je velmi důležitý váš věk. Nejlepší podmínky dostanou lidé v aktivním věku s trvalým příjmem. Úvěr je možné získat zpravidla ve věku mezi 18 a 65 lety.

Na spodní hranici se banka může zdráhat hypotéku udělit kvůli častokrát nejistým příjmům, na opačné straně zase banky odrazuje nejisté budoucí splácení.

Pokud chce žadatel získat hypotéku, nesmí mít větší záznamy v registru dlužníků. To si banky ověřují samy. Menší prohřešky některé finanční domy odpouštějí, častokrát ale za cenu vyššího úroku. Podrobněji jsme o podmínkách hypotéky psali zde.

Byt ve výstavbě

Hypotéku je možné si vzít také na byt, který ještě není postaven. Ke všem penězům se ale nedostanete hned a je třeba počítat s postupným čerpáním hypotéky.

Důležité je vybrat si správného developera. Stejně jako si jeho kvality ověřuje kupující, činí tak i banka. Zaměřuje se hlavně na developerovu spolehlivost a podle toho se může rozhodovat, jestli vám hypotéku dá, nebo nedá.

Klíčové také je, aby měl developer k výstavbě veškerou potřebnou dokumentaci a správně zpracovaný projekt. Teprve až po schválení těchto záležitostí začne banka standardně prověřovat také klienta.

Pokud vše projde hladce, může se rozběhnout samotný proces koupě bytu. Developer bude vyžadovat zaplacení rezervačního poplatku. Jeho výše se u různých společností liší. Tento poplatek bývá takřka vždy nevratný a platíte ho z vlastních zdrojů, proto je v daném momentě velice důležité si rozmyslet, jestli byt opravdu chcete a můžete si ho dovolit.

Další v pořadí je uzavření smlouvy o smlouvě budoucí. V ní se kupující zavazuje, že po dokončení stavby uzavře s developerem kupní smlouvu. Následné splácení má každý developer nastavené jinak. Proto je dobré si budoucí splácení ověřit předem.

Hypotéka na družstevní byt

Svá specifika má také hypotéka na družstevní byt. U něj máte hned tři možnosti financování - klasická hypotéka se zástavou jinou nemovitostí, předhypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření. Podrobně jsme o hypotéce na družstevní byt psali dříve:

U všech druhů hypoték je nutné počítat s tím, že si banka klienta co nejvíce prověří.

Reklama

Doporučované