Hlavní obsah

Hypotéka snů existuje. Nabízí úrok nula procent na dvacet let

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

Dánské banky nabízejí hypotéku s úrokem nula, ale i taková nabídka skrývá háček.

Článek

Když se průměrná sazba českých hypoték dostala pod dvě procenta, psalo se o pokoření „magické hranice“. Dánsko však ukazuje, že umění hypotečních kouzel zvládá ještě lépe.

Zákazníci bankovní skupiny Nordea mohou od úterý žádat o nový typ hypotéky, který láká nulovým úrokem a fixací na dvacet let. Informovala o tom agentura Bloomberg. Nejde jen o výstřelek, stejnou nabídku chystají dvě další dánské banky, Totalkredit a Jyske.

Dánská centrální banka má se záporným úrokem dlouholeté zkušenosti, hlavní úrokovou sazbu snížili tamní hlídači měny pod nulu už v roce 2012. A od té doby postupně klesají také úrokové sazby u hypoték.

Jenže úroková sazba je jedna věc a celkové náklady na úvěr druhá. V Dánsku fungují hypotéky jinak než v Česku, dánské banky působí spíše jako zprostředkovatelé obchodu než věřitelé. Dánské hypotéky se vážou přímo na bankou vydané dluhopisy a bankovní domy žijí z poplatků za zprostředkování takového obchodu. Dluhopisy tedy sice nesou nulový úrok, ale hypotékaři přeci jen něco navíc zaplatí.

Pětimilionové Dánsko představuje největší světový trh s dluhopisy krytými pohledávkami z hypotečních úvěrů. Zároveň má nejdelší historii záporných úrokových sazeb centrální banky.

Zvyšování úrokových sazeb se nyní brání centrální bankéři po celém světě – podle analýzy agentury Bloomberg nebude své sazby letos zvyšovat žádná ze západních centrálních bank.

Není to však poprvé, kdy hypotékaři z celého světa se závistí sledovali úrokovou nulu v Dánsku. Ke stejné anomálii už došlo před několika lety, kdy investoři v honbě za bezpečným přístavem pro své peníze oželeli úrokové zisky.

Reklama

Související témata:

Doporučované