Hlavní obsah

Hypotéky dál zlevňují, další velká banka hlásí snížení úrokových sazeb

Foto: Profimedia

Ilustrační foto.

Reklama

Zlevňování hypoték pokračuje. Další bankou, která snižuje úrokové sazby, je Česká spořitelna. Sazby jejích hypoték u všech typů fixací padají o 0.3 procentního bodu.

Článek

Česká spořitelna reaguje na stejný postup konkurenčních finančních ústavů. Podle nejnovějšího vydání hypoindexu se průměrná sazba hypoték pohybuje kolem 2.6 procenta.

Nejoblíbenější fixace hypoték v České spořitelně (na 5 a 8 let) jsou nově dostupné od 2,44 %, 10leté fixace jsou úročeny od 2,54 %.

Podle údajů Fincentra Hypoindexu průměrná úroková sazba hypoték v červenci klesla na 2,68 procenta z červnových 2,76 procenta. Sazby klesly šestý měsíc v řadě. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta.

Anketa

Jak bydlíte?
Vlastní bydlení (byt, dům)
65,8 %
V nájmu a platím nájemné
27,9 %
U příbuzných nebo známých, neplatím nájemné
6,3 %
Celkem hlasovalo 29896 čtenářů.

Kvůli dramaticky vysokým cenám bytů v Česku se sice víc lidí poohlíží po nájemním bydlení, ale průzkumy ukazují, že se víc vyplatí bydlet „ve svém“.

Lidé bydlící v nájmu totiž vydávají na bydlení v průměru o 1800 korun měsíčně více než ti, kteří bydlí ve vlastním. V nájmech přitom žijí spíše lidé s nižšími příjmy. Náklady spojené s bydlením představují u vlastníků 27 procent příjmů domácnosti, v nájmu u soukromníka je to 37 procent, ve státním nebo obecním bytě 31 procent. Údaje nedávno zveřejnila finančně poradenská společnost Partners.

Reklama

Doporučované