Hlavní obsah

Hypotéky jsou stále nedostupnější. Češi ale umí sehnat miliony na bydlení i jinak

Podíl lidí, kteří financují nákup bytu z hypotéky, se snižuje.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Češi se při nákupu nemovitostí stále častěji spoléhají na rodinné úspory.

Článek

Ještě v loňském roce si polovina klientů u developerské společnosti Gartal na pořízení nového bytu vzala hypotéku. Letos už je to jen 40 procent. Většina lidí si tak bydlení pořizuje za našetřené peníze.

„Očekáváme, že by to procento mohlo ještě mírně růst,“ říká Michal Preisler, obchodník v Gartal. A má i vysvětlení – prodává zejména menší byty, které si lidé kupují hlavně jako investici.

„Tím pádem preferují spíše vlastní zdroje peněz,“ tvrdí Preisler.

Ovšem podle odborníků se podíl nemovitostí pořízených přes hypotéky snižuje na celém trhu. Různá data poukazují na to, že Češi se naučili získat peníze na bydlení jinými cestami. A to zejména proto, že hypotéky jsou pro lidi stále méně dostupné.

Může za to vysoká cena nemovitostí a opatření České národní banky z konce loňského roku. To například říká, že zadlužení nesmí překročit devítinásobek čistého ročního příjmu. V době, kdy byty ve velkých městech vyjdou na miliony korun, je problém se do tohoto limitu vejít.

„Už před těmito opatřeními tvořily nákupy za hotovost takřka padesát procent, teď to bude ještě větší procento, protože na hypotéku už nedosáhnou a musí řešit financování alternativním způsobem,“ potvrzuje trend Miroslav Linhart, partner poradenské společnosti Deloitte. Vychází přitom z dat za celý trh s bydlením v roce 2018.

Podle Linharta jde o různou kombinaci rodinných úspor a spoření.

„Peníze samozřejmě mezi lidmi jsou. V době levných hypoték nebyl důvod, proč dávat na bydlení vlastní zdroje,“ vysvětluje Daniel Horňák, expert na hypotéky ze společnosti Bidli. Podle něj aktuálně lidé shání peníze v rodině.

To potvrzuje i srovnání dat Českého statistického úřadu a centrální banky. Rozdíl mezi investicemi domácností a objemem nových hypoték několik posledních čtvrtletí roste.

„Zdá se, že domácnosti více než v minulosti věnují peníze ze svých zdrojů, jako jsou úspory na bankovních účtech nebo podílových fondech na nákup nemovitostí,“ říká Michal Skořepa, analytik České spořitelny.

Úspory Čechů ale nejsou nekonečné, ve skutečnosti podle odborníků zvažují každý metr čtvereční navíc. Jeden metr čtvereční v Praze totiž podle statistik serveru Realitymix.cz stojí v září v průměru 93 697 korun. Cena navíc meziměšíčně poskočila o pět set korunu nahoru. Naopak v Brně nebo Ostravě ceny mírně klesaly. V Brně se přesto cena za metr čtvereční pohybuje nad 65 tisíc korun.

Reklama

Doporučované