Hlavní obsah

Hypotéky jsou stále výhodné, vyšší úroky ceny bydlení nesrazí, míní čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Čtenáři diskutují, jaký dopad bude mít zdražení hypoték na trh s nemovitostmi.

Reklama

Dvě největší banky, Česká spořitelna a ČSOB, zdražují hypoteční úvěry. Zda budou mít vyšší úrokové sazby v důsledku vliv i na ceny nemovitostí a jaké mají s vývojem úroků zkušenosti, píší čtenáři Seznam Zpráv.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o rozhodnutí dvou velkých tuzemských bank zvýšit úrokové sazby u hypoték.

Radomír Gonec: Pořád jsou ty úroky víceméně na úrovni inflace, případně pod. Takže pořád jde o peníze, které jsou téměř „zadarmo“, respektive na tom člověk při nákupu vlastně vydělá. Hypo funguje jako spoření a ochrana před inflací, na tom se nic nezměnilo. A stále lze počítat s tím, že růst cen nemovitostí nadále přinese hezké zhodnocení. Suma sumárum – očekávám zploštění trendu růstu cen a objemu hypoték, ale že by toto zvýšení vedlo k nějakému „pádu“ cen nemovitostí, to se – myslím – říct opravdu nedá. Takže pokračujeme dále, možná už ne tak rychle, ale kola se točí dál.

Jan Vondráček: To je pořád málo, chce to alespoň pět procent. Nízké úroky jsou cesta do pekel, lidé se předhání, kdo za bydlení zaplatí víc cizích peněz, a tím šponují ceny – je to prostě nesmysl. Ať jsou vyšší úroky a drahé hypotéky. Když bude o to levnější bydlení, myslím, že nikdo si stěžovat nebude. A zase začne mít smysl začít šetřit a nakupovat za peníze, které si člověk vydělal a našetřil. A ne za peníze, které člověk za 30 let teprve vydělá. Zažíváme realitní bublinu a zvýšení úroků je cesta, jak ceny umravnit. Takže kdo nemovitost už prodal nebo plánuje investici, ten na tento moment dlouho čekal. Osobně doufám, že banky tímto tempem budou úroky zdražovat i dál a konečně zase budou nemovitosti za ceny odpovídající českým výplatám. A lidi, co mají připravené prostředky k investici, zase budou moci začít rozumně investovat. Už aby to bylo!

Martin Deexer: Jediný, kdo to odskáče, jsou refinancující klienti. Rozhodně to nezpůsobí pád cen nemovitostí. Nemovitosti kupují investoři, bohatí klienti, investiční fondy a celkově lidi, co nemusí žebrat o nějaký milion na hypotéku.

Pavel Stejfa: Bral jsem si hypotéku před cca 15 lety s úrokovou sazbou asi 5,2 %. I tak se vyplatila a barák má teď hodnotu víc než dvojnásobnou. Dokud jsou sazby na úrovni inflace, pořád se to vyplatí.

Martin Mládek: Čím dražší úvěry budou, tím menší bude schopnost lidí dosáhnout na hypotéky, a tím nižší bude schopnost lidí stávající úvěry splácet. Tohle nejsou konečné úrokové sazby, ty budou kolem čtyř procent plus, to je odhad založený na cílové úrokové sazbě ČNB, která má být tři procenta a od toho se odvíjející úrokové hypo sazbě, která bývá o více jak procento vyšší než sazba ČNB. Vzhledem k tomu, že průměrná výše hypotéky překročila tři miliony a spousta lidí jela doslova na „krev“, pak lze očekávat dominový efekt, který povede k poklesu cen, protože lidé nebudou mít na splátky. Nějaký čas se tento trend ještě na trhu neprojeví, protože spousta lidí má ještě fixaci a doufá, že po ní se sazby sníží, ale obávám se, že tato představa by mohla být lichá. Postupem času se na trhu začne objevovat stále více nemovitostí z nuceného prodeje, což bude tlačit ceny nemovitostí dolů, až bankám dojde trpělivost a budou po dlužnících požadovat vyrovnání hodnoty jistiny – což znamená, že pokud má vaše jistina vašeho hypo hodnotu např. tři miliony, ale hodnota vaší nemovitosti poklesne např. na dva miliony, pak banka má právo vás požádat, abyste toto dorovnali jinou zárukou nebo snížili jistinu tím, že zaplatíte rozdíl mezi jistinou a hodnotou (máte to v hypo smlouvě). To by teprve na trhu začala panika! Propad cen nemovitostí je, alespoň podle mě, spíše otázkou času, než toho, zda nastane.

Franz Wrbka: Proto jsem sáhnul po nabídce, která přišla v předstihu před refixem. Užil jsem si osm let totálního úrokového dna a sazeb hluboko pod dvěma procenty, což stačilo na naspoření dostatku peněz, abych nárůst sazby úspěšně vykompenzoval částečnou splátkou.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Vojtěch Čermák: Erste bank alias Česká spořitelna opět začíná s chybou, které se dopustila před osmi lety, kdy nedosáhli na hypotéku i lidé s vyšším příjmem. Dopadne to stejně, že České spořitelně odejdou klienti jinam. Z těch českých střádálků, co jim chodí plat na účet, který oni hned vytáhnou, nic nemají a podnikatelské subjekty jim pomalu odcházejí. ČSOB byla před sedmi lety na tom velice špatně a zřejmě se o to pokouší znovu. Na druhou stranu je nutno uznat, že jediným výhercem je vždy bankéř.

Blanka Stratílková: Neskutečně stoupají ceny materiálu, ale banky jako kdyby neviděly. Necháte si udělat odhad budoucí nemovitosti i s pozemkem a vyjde to levněji, než dům bez pozemku. Vše zdražuje, ale jedou dál dle starých cen. Takže půjčení 80 % z ceny nakonec dělá mnohem méně. A buď aby člověk rychle splašil pár set tisíc, nebo ručil další nemovitostí. A bude hůř. Ještě nějakou dobu, než už to fakt lidé nebudou schopni utáhnout a trochu se pročistí současná poptávka.

Reklama

Doporučované