Hlavní obsah

Hypotéky zlevnily a banky si nechávají dál diktovat úroky

Foto: Seznam Zprávy

Lednový hypoindex šel znovu o pár bodů dolů.

Reklama

Ačkoli se stále častěji mluví o nastupujícím růstu úrokových sazeb a některé banky už svoje hypotéky v lednu zdražily, průměrný úrok hypoték v lednu dál klesl.

Článek

Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex pokračuje v poklesu již deset měsíců v řadě. V lednu klesla průměrná sazba stejně jako v prosinci o dva bazické body a skončila na hodnotě 1,94 procenta.

Vzhledem k tomu, že cena zdrojů již několik měsíců roste a pozvolna se zvyšuje i rizikovost úvěrů, je pokračující pokles průměrné sazby překvapující. Podíl nesplácených úvěrů však zatím není tak vysoký, jak banky očekávaly při první vlně pandemie,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční specialista společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

„Přes pokles už obrat trendu visí ve vzduchu. Zvyšuje se cena peněz na mezibankovním trhu. To bude tlačit úrokové sazby hypotečních úvěrů na trhu nahoru,“ přidává se poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.

Situace dnes nahrává tomu, aby si klienti vyjednali co nejnižší sazby, i když jim zrovna nekončí fixace. „Zatlačil jsem na svoji banku a mimo fixaci jsme je s pomocí nabídky od konkurenčního ústavu dotlačili k úrokové sazbě 1,89 % s fixací na osm let. Bez dalších podmínek,“ popisuje muž, který si nepřál uvést své jméno z obavy, aby si banka nabídku nerozmyslela, redakce však jeho totožnost zná.

Například Hypoteční banka nabízí možnost říct si o levnější hypotéku přímo ve svém elektronickém portálu. V hlavním menu je záložka Změna úrokové sazby. Na ní se klient dozví, že novou nabídku úrokové sazby banka odesílá tři měsíce před koncem platnosti stávající sazby. Pod touto informací je však zelené tlačítko Chci nabídku nyní.

I přes silný konkurenční boj směr vývoje sazeb již naznačují i aktuální nabídkové sazby hypotečních úvěrů bank. V lednu zvýšila úrokové sazby hypoték o desetinku Moneta Money Bank a UniCredit Bank.

Růst hypotečních sazeb podpoří v letošním roce zřejmě i Česká národní banka (ČNB). Podle Jiřího Sýkory je však stále více pravděpodobné, že k prvnímu letošnímu zvýšení základních sazeb přistoupí centrální banka později, než původně plánovala, a to až v listopadu. Důvodem je stále velká nejistota, která panuje ohledně dalšího vývoje koronavirové krize.

Historicky nejlepší leden

V lednu klesl objem poskytnutých hypoték oproti prosinci loňského roku o více než 4,5 miliardy korun. Přesto se leden s objemem 24,942 miliardy korun stal nejsilnějším prvním měsícem roku v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex. Meziročně vzrostl objem sjednaných hypoték o více než osm miliard korun.

Ve srovnání s prosincem klesl v lednu i počet poskytnutých hypoték, a to o 1 571 na 8 380. Úspěšnější start do nového roku v počtu poskytnutých hypoték se přesto podařil hypotečnímu trhu pouze v roce 2017, kdy banky sjednaly 8 665 hypoték.

Roste průměrná výše hypoték, která v minulém měsíci dosáhla 2 976 346 korun. „Růst však v lednu přibrzdil. Zatímco během prosince průměrná hypotéka vzrostla o téměř 80 tisíc korun, v lednu to bylo pouze o zhruba 10 tisíc korun. To může ukazovat na zpomalení růstu cen nemovitostí,“ míní Jiří Sýkora.

Již ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zpomalilo tempo růstu cen nových bytů v Praze, a dá se proto očekávat, že v letošním roce budou ceny spíše stagnovat. Poptávka po vlastním bydlení ale stále převyšuje nabídku a stavba nových bytů vázne. Proto je i v letošním roce podle Sýkory nepravděpodobné, že by ceny nemovitostí klesaly.

Reklama

Doporučované