Hlavní obsah

„I CIA si dává věci do cloudu“. Miliardář Komárek postavil další část svého byznysu na IT

Foto: Seznam.cz

KKCG Karla Komárka v posledních letech koupila a zastřešila několik IT firem pod značku Aricoma (ilustrační foto).

Reklama

V Česku vznikl nový velký hráč na poli informačních technologií. Aricoma Group má přes 6 miliard tržeb ročně a kolem 1 800 zaměstnanců.

Článek

Loterie, plyn a ropa, cestovní ruch a teď i informační technologie. Investiční skupina KKCG Karla Komárka v posledních letech budovala nový pilíř svého multimiliardového byznysu a nyní mu dala jednu značku.

ICT holding Aricoma sdružuje společnosti AutoCont, Cleverlance, CAD Studio, DataSpring a AEC a chce být v první řadě poskytovatelem komplexních IT řešení pro firmy. A odpovídá tomu i vybrané portfolio společností:

AutoCont coby dodavatel hardwaru, IT služeb a vlastního cloudu, DataSpring, který provozuje datová centra v Lužicích a v Praze, Cleverlance jako firma, co vyvíjí software, aplikace pro chytré telefony nebo virtuální realitu, a AEC, která se věnuje oblasti kyberbezpečnosti.

Doplňkem celého portfolia je společnost CAD Studio, která programuje odborný software pro průmyslové projektanty, architekty a jiné designéry.

„Ty firmy mají svobodu svého vlastního rozhodování, svého vlastního byznysu,“ vysvětlil Milan Sameš, výkonný ředitel Aricoma Group.

Aricoma, která všechny značky zaštiťuje, má pak vytvářet celkovou strategii skupiny, jako značka ale obchodovat nebude.

Na Západ

Firma chce také dál růst. Do portfolia by měla brzo přibýt IT firma ze Západu. A KKCG mluví o tom, že právě tam bude její primární prostor pro další akvizice, kterými chce Aricomu rozšiřovat.

Důležitost i potenciál IT si KKCG dobře spočítala. Lakmusovým papírkem je adaptace moderních technologií úřady. „I CIA si dává věci do cloudu,“ vypíchl na tiskové konferenci Michal Tománek, investiční ředitel KKCG.

Tržby všech firem sdružených pod značku Aricoma v součtu za loňský rok přesahují 6 miliard korun a mají kolem 1 800 zaměstnanců.

Největší tuzemskou IT firmou ale stále zůstává Avast, která je i světovou jedničkou mezi antiviry. Loni měla firma, která se obchoduje na londýnské burze, tržby 18,5 miliardy korun.

Skupina KKCG spravuje řadu společností, jejichž celková účetní hodnota přesahuje šest miliard eur (155 miliard korun). KKCG a jí vlastněné společnosti zaměstnávají zhruba 6 000 lidí a vyvíjejí podnikatelské aktivity v 18 zemích. Skupina KKCG drží podíly například ve firmách MND, Sazka Group, US Methanol, Fischer Group, Conectart, SafeDX nebo Springtide Ventures.

Reklama

Doporučované