Hlavní obsah

Kolaps dopravy. Kolony v Česku i na cestě do Chorvatska. Lidé čekali na cestě několik hodin

Doprava v Chorvatsku se nelepší ani v odpoledních hodinách.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

V několika severoněmeckých spolkových zemích začínají prázdniny, lidé hromadně vyrážejí na letní dovolenou do Chorvatska. Před mýtnými branami či na hranicích se tvoří kolony. A problémy jsou i na českých cestách.

Článek

Dopravní situaci jsme sledovali online:

18:46 - Nehoda na dálnici A1 mezi městem Karlovac a Jastrebarsko

Na dálnici A1 mezi chorvatskými městy Karlovac a Jastrebarsko na 26. kilometru ve směru na Záhřeb došlo k dopravní nehodě. Chorvatská národní informační stránka Hrvatski autoklub vyzvala řidiče, aby tímto úsekem projížděli velmi opatrně.

16:40 - Kolony jsou stále v severní Itálii

S dopravními komplikacemi musejí motoristé dál počítat při cestě po německém Bavorsku, zácpy se od rána tvořily na dálnicích v okolí Mnichova a cestou do Rakouska. Silný provoz s kolonami je nadále i v severní Itálii, zejména pak na alpské Brennerské dálnici.

V Rakousku se postávalo na několika místech dálnice A10 ve směru ze Salcburku na Villach. Z dálnice A9 byly hlášeny kolony ve směru z Lince na Štýrský Hradec u Micheldorfu a Selzthalu. Průjezd Vídní jen ve směru do Česka blokuje dál dopravní omezení u Práterského mostu.

15:30 - Problémy má také D1

Ani nejvytíženější české dálnici D1 se nevyhnuly kolony. Lidé v nich stáli i několik hodin.

13:58 - U tunelu Sveti rok auta popojíždějí, kolona má téměř 30 kilometrů 

ÚAMK doporučuje sjet z dálnice A1 na exitu Otočac, dále cestovat po silnici I/50 do města Otočac, Ličko Lešće, Kvarte, Perušič, Gospič a pak odbočit na Bilaj, Medak, Raduč a na exitu Sveti Rok se napojit na dálnici A1 do kratší kolony. V opačném směru dálnice A1 je v této oblasti asi šestnáctikilometrová zácpa.

13:51 - Kolony hlásí také Slovinsko 

Kolona asi na dvě a půl hodiny je mezi slovinským městem Ptuj a hraničním přechodem Macelj ve směru do Chorvatska. Asi půldruhé hodiny si řidiči počkají při cestě na poloostrov Istrii, pokud míří ze Slovinska a Itálie přes Koper a hraniční přechod Dragonja. Stejnou dobu se u tohoto přechodu zdrží i v opačném směru.

13:32 - Jinde v Evropě se také stojí 

V Rakousku „postává" na několika místech dálnice A10 ve směru ze Salcburku na Villach. Z dálnice A9 jsou hlášeny kolony ve směru z Lince na Štýrský Hradec u Micheldorfu a Selzthalu. Průjezd Vídní jen ve směru do Česka blokuje dopravní omezení u Práterského mostu.

S dopravními komplikacemi musejí počítat i motoristé při cestě po Bavorsku, zácpy jsou na dálnicích v okolí Mnichova a cestou do Rakouska. Silný provoz s kolonami je i v severní Itálii, zejména pak na alpské Brennerské dálnici.

12:50 - Kolona aut pomalu popojíždí

Podle informací chorvatských médií popojíždí kolona aut u tunelu Sveti rok rychlostí okolo 50 km/hod. Dosahuje délky už skoro 30 kilometrů. Ani situace u mýtných bran u Záhřebu se nelepší.

12:05 - Nejhorší je situace u Záhřebu

Pětikilometrová kolona čeká řidiče na dálnici A1 u mýtné brány Lučko. V tomtéž místě na dálnici A3 se stojí dokonce 14 kilometrů. Dálnice A4 hlásí ve směru na Záhřeb asi kilometrovou kolonu.

11:45 - Stojí se i v opačném směru na Záhřeb

Kolona mezi Maslenicou a tunelem Sveti rok ve směru na Záhřeb měří 9 kilometrů.

11:21 - Řidiče zdržují mýtné brány

Doprava zkolabovala před mýtnicí Záhřeb-Lučko na dálnici A1. Kolona aktuálně měří zhruba 5 kilometrů. Na mýtnici Demerje se stojí asi kilometr, u Biokova ve směru na Bašku Vodu pak téměř 2 kilometry.

10:16 - Na cestě mezi Vídní a Splitem se řidiči zdrží 7 hodin

Český poskytovatel asistenčních služeb ÚAMK varuje, že na cestě z Vídně přes Štýrský Hradec, Maribor, Ptuj, Záhřeb až do Splitu se motoristé nyní zdrží okolo sedmi hodin.

Doprava na cestě do Chorvatska kolabuje. Video: Oliver Sálus

10:05 - Kolona před tunelem Sveti rok měří 25 kilometrů

Na 231. kilometru dálnice A1 ve směru na Split a Makarskou se táhne pětadvacetikilometrová kolona. ÚAMK doporučuje sjet z dálnice na exitu Gospič a poté odbočit na Bilaj, Medak, Raduč a na exitu Sveti Rok se napojit na dálnici A1 do kratší kolony.

Stojí se také mezi slovinským městem Ptuj a hraničním přechodem Macelj ve směru do Chorvatska. V samotném Chorvatsku je situace ještě horší, zácpy se tvoří na několika místech před dálničními mýtnými branami.

8:50 - Lidé míří na jih Evropy, v kolonách stráví okolo čtyř hodin

V několika severoněmeckých spolkových zemích začínají prázdniny. Lidé míří na jih Evropy, nejčastěji do Itálie a Chorvatska. Víc aut tak bude i na českých silnicích.

Kdo vyrazí na dovolenou do Chorvatska autem, musí počítat s kolonami a mnohahodinovým zpožděním. O příštím víkendu bude situace zřejmě stejně dramatická. Prázdniny budou mít i některé jihoněmecké spolkové země.

Kritická situace bude na přechodech, kde se čeká největší nápor, jako je například rakouský Brennerský průsmyk.

Před komplikacemi varuje rakouský automotoklub - české řidiče nabádá k respektování tamních pravidel. A na problematická místa upozorňuje také český ÚAMK.

ÚAMK, Petr Vomáčka.Video: Martin Jonáš

Reklama

Související témata:

Doporučované