Hlavní obsah

I dva poslanci prý odkláněli dotace. Policie o tom popsala 200 stránek

Policie žádá o vydání dvou poslanců v miliardové dotační kauze.Video: Nohl Radek

 

Reklama

Svědci policistům popsali, jak se politici politici ČSSD a KSČM podíleli na dotačních machinacích.

Článek

Pozvánka na čtvrteční schůzi mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny zaujala hned prvním bodem.

Výbor řešil žádost policie, aby mohla trestně stíhat dva poslance -  Josefa Novotného (zvoleného za ČSSD) a komunistu Jaroslava Borku. Oba se podle vyšetřovatelů zapletli do machinací s evropskými dotacemi na severozápadě Čech.

Seznam zjistil, že detektivové odeslali poslancům spis o zhruba 200 stranách. V něm zdůvodňují, proč chtějí Novotného a Borku obvinit.

Výbor napoprvé o vydání nerozhodl a pozval si oba poslance za týden na dalších schůzi.

Policie už kvůli dotacím na severozápadě Čech stíhá na 24 lidí. Žádost o vydání dvou poslanců však případ posouvá o kus dál.

Případ se totiž dosud točil kolem prominentů na Ústecku, ale nyní policie vytáhla také na politické špičky Karlovarského kraje. Josef Novotný byl hejtmanem a Jaroslav Borka vicehejtmanem v tomto regionu.

Video: Petra Kušnierze čeká další výslech na policii

Video: Radek Nohl

Poslanci, kteří se mohli s dokumenty na oba kolegy seznámit, Seznamu řekli, že policie má k dispozici výpovědi několika svědků.

Vyšetřovatelé viní Borku a Novotného – stejně jako dalších 24 obviněných – z manipulace stovek projektů. Policie podle nich píše, že bylo předem jasno, které projekty peníze z Evropské unie dostanou. Škodu vyčíslili vyšetřovatelé na více než 13 miliard korun.

Novotný i Borka Seznamu řekli, že nevědí, proč je chce policie obvinit. Oba se však cítí nevinní.

Bývalý hejtman Josef Novotný byl jedním z členů výboru, který o určení dotací z Unie rozhodoval. Jaroslav Borka jednotlivé projekty hodnotil. Ten, který získal více bodů, měl cestu k milionům otevřenou.

Roli Novotného policistům mimo jiné popsal bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz, který začal při vyšetřování spolupracovat, aby dostal nižší trest. Kušnierz uvedl, že si Novotný prosadil dotaci bezmála 400 milionů na opravu střední školy v Sokolově, kde byl před svou hejtmanskou kariérou ředitelem.

„Já jsem se ptal Petra (Vráblíka – bývalého ředitele dotačního úřadu a dnes spoluobviněného, pozn. red.), za jakou částku to je, a když mi řekl, že to je přes 200 milionů, tak jsem málem padl na kolena, protože se mi to zdálo být drahé,“ řekl Kušnierz na policii.

Poslanec Novotný Kušnierzovu výpověď komentovat nechtěl. „Vůbec o tom nevím a nebudu to komentovat,“ uvedl.

Poslanci z vládního hnutí ANO i opoziční TOP 09 jsou připraveni Borku i Novotného vydat trestnímu stíhání.

„Bude-li žádost alespoň trochu příčetně zdůvodněna, určitě jí bude vyhověno,“ prohlásil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „My máme názor, že bychom v podstatě měli vydat každého policii, ať rozhodne nezávislý soud,“ uvedl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Loni policie v této kauze obvinila také bývalou hejtmanku Janu Vaňhovou, její náměstky Pavla Koudu a Arno Fišera nebo vlivného podnikatele Daniela Ježka. Ten jako jediný skončil ve vazbě. V německém vězení pak čeká na vydání ke stíhání do Čech bývalý senátor ODS Alexandr Novák.

Reklama

Doporučované