Hlavní obsah

I „jablíčkáři“ budou moci platit mobilem. Služba Apple Pay má na jaře dorazit do Česka

Jak funguje Apple Pay.Video: Jana Trantinová, Youtube.com

 

Reklama

Čeští majitelé iPhonů či hodinek AppleWatch by již za několik měsíců měli mít možnost na terminálech obchodníků platit svými chytrými zařízeními. Dlouho očekávaný příchod služby Apple Pay je podle zákulisních informací tentokrát už opravdu na spadnutí.

Článek

Už přibližně rok může většina českých majitelů smartphonů platit v obchodech bezkontaktně mobilem. K těm, co mají telefon s operačním systémem Android, teď nejspíš přibude i menšina, která vlastní iPhony.

Server CzechCrunch s odvoláním na nejmenované zdroje z bankovního prostředí uvádí, že banky se připravují na zavedení platební služby v únoru příštího roku.

Redakci Seznam Zpráv informaci o příchodu nové platební služby taktéž potvrdili mimo záznam zástupci dvou českých bank. Ti ale nebyli tak konkrétní a shodli se pouze na tom, že přípravy finišují, Apple jim dosud datum spuštění oficiálně neřekl a banky ho očekávají v prvním čtvrtletí příštího roku či obecně na jaře.

Apple ani banky oficiálně informace tohoto typu nesdělují. „Se společností Apple intenzivně jednáme a máme ambici být mezi prvními bankami, které Apple Pay nabídnou klientům v České republice,“ reagoval například na dotaz Seznam Zpráv mluvčí České spořitelny Lukáš Kropík.

Apple Pay je služba, která pomocí takzvané NFC technologie umožňuje platit a ověřovat platby bezkontaktně mobilním telefonem, podobně jako tomu je u platebních karet. Dnes Apple Pay funguje v šestadvaceti zemích světa, z českého pohledu je nejbližším trhem Polsko, brzy se má připojit Německo.

Konkurenční Google Pay (dříve Android Pay) je v Česku v provozu od listopadu 2017. Některé tuzemské banky potom nabízí i vlastní konkurenční řešení pro NFC platby mobilem.

Reklama

Doporučované