Hlavní obsah

Už i kapr rozděluje republiku. Děti v Čechách si za něj našly náhradu

Průzkum hovoří jasně: České děti mají raději kuřecí řízek než kapra.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Český statistický úřad mezi 26 tisíci dětmi zjišťoval, co budou na Štědrý den večeřet.

Článek

Tradiční kapr je u štědrovečerního stolu na ústupu, alespoň u českých dětí.

Podle minisčítání, které udělal Český statistický úřad mezi 26 tisíci dětmi v České republice, si v současnosti děti na Štědrý večer pochutnávají spíš na kuřecím řízku. Více než 44 procent dotázaných uvedlo, že na svátečním stole budou mít kuřecí řízek, kapra si nechá naservírovat asi třetina. Zhruba každý desátý školák si dá nějakou jinou rybu.

Do průzkumu se zapojili žáci čtvrtých až devátých tříd základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií.

Mezi regiony v zemi jsou však velké rozdíly.

Zatímco v Ústeckém kraji budou jíst na Štědrý večer kuřecí řízek zhruba dvě třetiny dětí, na Vysočině, v Jihočeském, Jihomoravském a Zlínském kraji je naopak nejobvyklejší tradiční český kapr. V jižních Čechách a na Vysočině ho k večeři dostane kolem poloviny dětí. Na jižní Moravě a ve Zlínském kraji budou mít kapra dvě pětiny školáků.

Kuřecí řízek dostává více než polovina školáků také v kraji Karlovarském (54,7 procenta), Plzeňském (53,9 procenta), Libereckém (52,7 procenta) a Královéhradeckém (50 procent). V Praze jí kuřecí řízek 45,7 procenta dětí a kapra 29,9 procenta dětí.

Necelých pět procent dětí v republice pak podle výsledků průzkumu večeří vepřový řízek a kolem tří procent vinnou klobásu. Dohromady asi 5,6 procenta dětí bude mít zřejmě letos na Vánoce bezmasé jídlo či něco jiného.

Reklama

Doporučované