Hlavní obsah

I když ho Babiš nazval prolhaným tajtrlíkem, Tomáš Tuhý věří, že zůstane šéfem policie

V ukázce z rozhovoru Tomáš Tuhý vysvětluje, proč si myslí, že jeho vztah s případným vítězem voleb Babišem nebude tak horký, jak se zatím zdálo.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Za svou téměř čtyřletou kariéru policejního prezidenta se už několikrát ocitl v podezření, že se policie pouští do různých politických her a provokací. Naposledy s kauzou Čapí hnízdo. Přečtěte si, jak se Tomáš Tuhý v rozhovoru pro Seznam těmto teoriím brání. Přinášíme vám písemnou verzi rozhovoru.

Článek

Kde jste se tak dlouho skrýval? Čekal bych, že jako nejvyšší představitel policie už dávno vystoupíte a budete policii bránit proti silným obviněním ze strany prezidenta Miloše Zemana a dalších politiků, že v kauze Čapí hnízdo postupuje naprosto účelově. 

Nedomnívám se, že bych se skrýval. Na tu první kritiku, která zazněla, ať už od pana poslance Babiše případně pana ministra Pelikána, jsem zareagoval bezprostředně a zastal jsem se policistů. Nicméně moje role je objektivně reagovat na věci, které mohu v danou chvíli posoudit. To, co se odehrává dnes, to je vyloženě politický boj a já bych byl velmi nerad, aby policejní sbor byl do takovýchto aktivit zatahován.

Policie vtahovaná do politického boje

Nicméně on do něj zatahován je. Minimálně Miloš Zeman, ale nejenom on, říká, že policie vždy před volbami vyrukuje s nějakou podobnou policejní provokací, hrou, která má ovlivnit volby…

Nechci komentovat to, co se objevilo v médiích. Já jsem s prezidentem republiky na téma kauzy Čapí hnízdo mluvil pouze v obecné rovině, protože nejsem vyšetřujícím orgánem. To znamená nemám vhled do toho, co je v samotném spisu, nicméně jsem se po té kritice informoval na krajském policejním ředitelství a jsem ubezpečen - a svědčí o tom i vyjádření státních zástupců – že policie nepochybila, postupovala v souladu se zákonem. Naopak by byla velmi intenzivně kritizována v momentě, kdy by nekonala. Poté, co k tomu měla konkrétní důvody.

Znamená to, že ručíte za správnost policejního postupu, pokud po rok a půl trvajícím vyšetřování přišla žádost do Sněmovny o vydání dvou poslanců, Babiše a Faltýnka?

V tuto chvíli jsem přesvědčen - a důvěřuji krajskému ředitelství policie - o správnosti postupu. Znovu opakuji, že policejní prezident není ten, jenž vyšetřuje konkrétní kauzu, a nemá a nemůže mít ani vhled do těch úkonů, které tam probíhaly. V případě konkrétních pochybností bych mohl činit různé dozorové nebo kontrolní činnosti, ale teď k tomu nemám mandát. I z toho důvodu, že jsem byl ubezpečen ze strany státního zastupitelství, který nad touto kauzou vede dozor, že postup byl správný. Takže tady nejsou důvody.

Co to s vámi dělá, když slyšíte dost silné výroky od Miloše Zemana a Andreje Babiše, že tu policie tradičně rozehrává politické hry?

Je to velmi nepříjemné pro mne jako představitele bezpečnostního sboru. Na druhou stranu říkám: Ono se to objevovalo vždycky před volbami, že byly pokusy vtáhnout policii do těchto hrátek. Dnes říkám, že tato kauza musí být dotažena do konce, a to bez ohledu na to, jestli je to v období předvolebním, nebo povolebním. Jako u každé jiné kauzy je potřeba, aby všechny procesy, které začínají přípravným řízením, trestním podáním, sdělením obvinění, následně případným podáním obžaloby, aby doputovaly k soudu. A nezávislý soud bude rozhodovat a posuzovat, jestli postup byl správný a jestli na konci tohoto příběhu bude někdo odsouzen, či nikoliv.

Na záznam celého rozhovoru se podívejte zde:

Video: Jiří Kubík

Mají útoky na policii dopad na konkrétní policisty, na jejich práci? Nebojí se už jít do politicky citlivých kauz, protože pak je někdo klepne přes prsty a slovy Miloše Zemana bude žádat vyvození zodpovědnosti, případně jejich vyhození?

Ti policisté vnímají, co se odehrává i v mediálním prostoru, byť jsou to profesionálové, tak ne každému se dobře poslouchá, že je někde veřejně nějaký policista takto obviňován. Já se samozřejmě musím i vymezit proti tomu, že se hodně spekuluje o průtazích v celé kauze. Když ta kritika zazněla poprvé, tak jsem učinil dotaz směrem ke krajskému policejnímu ředitelství hlavního města Prahy, jak dlouho je to fakticky prověřováno, abych případně mohl i tady reagovat na to, jestli je to neúměrně dlouho…

Policie to vyšetřuje na základě trestního oznámení ze začátku loňského roku.

Přesně tak. Pražská policie začala tuto věc prověřovat v prosinci 2015, přidělený případ byl následně v lednu 2016, odkdy je dozorován městským státním zastupitelstvím v Praze. U této kauzy žádné průtahy ze strany policie rozhodně nebyly.

Kdo protahoval vyšetření Čapího hnízda?

Jak byste tedy laikovi vysvětlil, proč to vyšetřování trvá tak dlouho? Přece jen jde o případ přidělení dotace z roku 2008, v samotné dotaci se od té doby nic nezměnilo, lidé, kterých se to týká, jsou pořád stejní, předpokládám, že byli pozváni na výslechy hned, jak to bylo možné… Proč se to tedy vyšetřuje rok a tři čtvrtě?

Vyšetřovat rok a tři čtvrtě takovýto typ příběhu není žádná významná délka. Samozřejmě klíčovou roli v tom hrají samotné zúčastněné osoby, které mohou ten proces protahovat tím, že se například nedostavují na konkrétní výzvy policie k podání vysvětlení, že tam mohou být různé obstrukce.

To byl i tento příklad?

Pokud mám informaci - a zveřejňovala to už i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová - ty obstrukce nebyly na straně policie, ale zejména u osob, ale nevím konkrétně kterých, ale byl to jeden z důvodů. Dále tam byly samozřejmě důležité informace dalších spolupracujících subjektů, úřadů, bank, společností, které vypracovávají znalecké posudky. To samozřejmě nějakou dobu trvá a tu rychlost zpracování neovlivní ani vyšetřující orgán.

Ručíte za to, že v případu Čapího hnízda opravdu nehrálo roli to, že je těsně před volbami?

Důvěřuji v tom vyšetřujícím orgánům a jsem přesvědčen, že žádost o vydání dvou poslanců byla založena na konkrétních faktech a nebyla účelově směřována do předvolebního období.

Vraťme se k otázce, kterou jsem před chvílí položil: Zda politické útoky na práci policistů mají na ně samotné nějaký negativní dopad. Minulý týden tady ve studiu seděl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a říkal, že má takový pocit, jako kdyby policie a státní zástupci sáhli až příliš do vysokých pater politiky a najednou z toho vznikla nervozita. Nebrání se teď policisté dělat politicky citlivé kauzy?

Osobně jsem nezaznamenal jakýkoliv tlak na sebe jako policejního prezidenta nebo někoho z mého bezprostředního okolí ve vedení policie. Že bychom byli jakkoliv ovlivňováni, abychom zpomalovali, zrychlovali řízení konkrétních kauz. Současný stav trestního řízení a obecně prověřování trestné činnosti v České republice má svá pravidla, je tady přípravné řízení, které má v daný moment vždy dozorového státního zástupce. Ti policisté přesně vědí, jak mají konat a jakým způsobem se dopracovat do cíle. Tam žádná takováto zadání nejsou, aby se zohledňovalo, jestli se prověřuje člověk z oblasti byznysu, nebo jestli je to člověk z oblasti politiky.

Jedna věc je zadání a jedna věc je možná samotný pocit těch policistů, jestli do takových kauz jít nebo jak velké úsilí jim věnovat.

Ty významné kauzy nebo kauzy, které sahají, jak vy říkáte, až do těch nejvyšších pater, zpravidla prověřují policisté a útvary, které s tím už určitou zkušenost mají, takže jsou připraveni na to, že se může v médiích objevovat určitý politický pohled, který samozřejmě na ty policisty může dopadat. Ale jsou to profesionálové, stejně jako státní zástupci, musí jít čistou zákonnou cestou a dotáhnout kauzy do konce.

Moje vztahy s prezidentem Zemanem

Víte co mě ještě tedy na výrocích prezidenta Zemana zaujalo? Že vás vlastně vyjmul, vás jako policejního prezidenta, z jakékoliv odpovědnosti za tu politickou provokaci, jak on to nazval. A řekl, že „Tomáše Tuhého si velmi vážím, takže jeho se to z mého pohledu netýká, svou roli nezvládli někteří jeho podřízení“. Nechme stranou, proč tohle řekl, ale - jaký je váš vztah s Milošem Zemanem?

Je to hlava státu a jako reprezentant jednoho z bezpečnostních sborů této země respektuji autority a stejně jako se setkávám s představiteli vlády, Senátu, Parlamentu České republiky, tak se setkávám také s Milošem Zemanem.

Dá se říct, že jste příznivcem Miloše Zemana? Protože vy jste byl osobně přítomen i při jeho oznámení druhé kandidatury na Pražském hradě.

Policejní prezident je nezávislý vůči politice, vůči politickým směrům. Vnitřní sympatizování nedávám nikdy najevo a ani se k tomu nevyjadřuji. Respektuji hlavu státu a uznávám ho jako osobnost. Jako prezident učinil řadu významných rozhodnutí ve prospěch České republiky. To, že se účastním řady aktivit… Je to i určitá povinnost zástupce bezpečnostního sboru, aby byl přítomen při některých formátech.

Takže když oznamuje kandidaturu Miloš Zeman, máte pocit, že je vaší povinností být u toho?

Víte, oznamování kandidatury… Pokud si dobře vzpomínám, tak tato akce nebyla primárně oznámením dalšího kandidování. Bylo to připomenutí dalšího období jeho fungování ve funkci. A to samozřejmě není důvod, proč bych se takovéto akce neměl účastnit. Byl jsem tam společně s náčelníkem Generálního štábu, protože jsme cítili, že v daný moment má mít prezident i jako nejvyšší velitel ozbrojených složek k dispozici reprezentanty tohoto státu.

Pozornost médií připoutala v květnu vaše společná cesta s prezidentem Zemanem do Číny. A jelikož se tam Miloš Zeman jezdí, jak oznámil, učit stabilizovat společnost, nabízí se otázka, jestli vy se tam taky jezdíte učit něco jako třeba řídit policii. Proč jste tam jel?

To není první cesta, kdy policejní prezident vyjíždí, ať už s členy vlády, případně s prezidentem, na cestu. K takové cestě je vždycky konkrétní mandát příslušného ministra. I z důvodu, jestli v daný moment jsou v rámci takové cesty předpokládaná i témata bezpečnosti. Současná doba by dnes policejního prezidenta zřejmě zavázala na každou aktivitu zahraniční, protože všechny státy dnes usilují, aby bylo bezpečno, aby byla spolupráce mezi policejními sbory. A v době, kdy Miloš Zeman cestoval do Číny, tak se projednávala i témata, která souvisí s mezinárodní policejní spoluprací, témata globální bezpečnosti, a pokud by tam absentoval zástupce bezpečnostního sboru, tak by asi taková cesta postrádala jeden z důležitých prvků.

Odchod Šlachty a spol.? Všichni jsme nahraditelní

Vy jste se stal terčem politických útoků už loni v létě, když jste připravovali slučování protimafiánského a protikorupčního útvaru policie do Národní centrály boje s organizovaným zločinem. Máte teď po roce, kdy už to funguje ve sloučené podobě, pocit, že se vám to vyplatilo? I za cenu různých tlaků a odchodů policistů, jako byl Robert Šlachta?

Víte, já vždycky říkám: Tady nebylo cílem cokoliv likvidovat. Systém práce policistů na Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, stejně jako na bývalém ÚOOZ, měl své výsledky a měl nějaká svá pravidla. A když se podíváme na ten exkurz od roku 2000, 2006, 2008, kdy se začalo uvažovat, že by mohl tento útvar fungovat pod jednotným velením, tak ty diskuse se vedly různými způsoby…

To se vracíte do historie, já jsem se ptal, jestli se vám za ten rok osvědčilo fungování sloučených útvarů. Máte víc případů? Daří se objasňovat víc případů?

Já to jenom dokončím… Důvodem bylo zefektivnění práce, sloučení obou útvarů pod jednotné řízení tak, aby jednotlivé problematiky dostaly větší prostor. Už existuje zpráva ředitele Národní centrály pro odhalování organizovaného zločinu, která hovoří o tom, že nedošlo k prognózovaným skandálním propadům v prověřování. Naopak. Já jsem měl možnost uspořádat se strukturou bývalého ÚOOZ, dnes s jednou ze sekcí, a to je sekce terorismu, velmi akční konferenci tady na území Prahy, kde se setkávalo 35 zástupců jiných oblastí...

Pane prezidente, ale my nemáme čas rozebírat každou konferenci, nezlobte se.

Ale to by měla ta veřejnost vědět...

Zkuste říct konkrétní čísla, jestli jsou. Kolik případů vyšetřuje policie teď v té sloučené centrále.

Pane redaktore, buď jste chtěl, abych řekl pohled, jaká to přineslo pozitiva nebo negativa.

Ano, ale vy se vracíte ke konferencím. Pojďme říct konkrétní údaje.

To je konkrétní výsledek. Úspěchy sekce terorismus, úspěchy i ostatních sekcí, máme vybudovanou sekci kybernetické kriminality. Když se chcete podívat na čísla, myslím si, že velmi významné hledisko je žalovatelnost. To je důležité. Kolik z těch příběhů, které národní centrála a bývalé útvary prověřovaly, ve finále skončilo u soudu a kolik bylo žalovatelných.

Tak kolik bylo těch případů zahájeno ve srovnání s předchozím obdobím?

Z pohledu předchozího období bývalý ÚOOZ měl žalovatelnost těch příběhů 83 procent, u ÚOKFK to bylo dokonce ještě nižší, 81 procent. Dnešní národní centrála má žalovatelnost 93 procent. To znamená v tomhle pohledu je úspěšnější.

A počet těch případů není menší?

Počet případů, které prověřují, je podstatně větší. Je to také způsobeno tím, že řada nových příběhů byla samozřejmě rozhodnuta a předána do této gesce z rozhodnutí státních zástupců a byly jim přikázané některé příběhy. Počet prověřovaných věcí je vyšší. Jenom chci doplnit, že my jsme reagovali, protože už v té době byla avizace, že oba útvary jsou personálně nedostatečné. Takže jsme i v rámci koncepce rozvoje Policie ČR pro léta 2016 až 2020 navýšili početní stavy a ročně tam na tento útvar několik desítek tabulek přibývá, aby byli schopni i tu zátěž, která je teď vyšší, než byla v předchozích obdobích, schopni zvládat.

Jak potom hodnotíte názor Nejvyššího státního zastupitelství z letošního června, že „sloučení mělo negativní vliv na některé trestní věci, a to především v důsledku odchodu konkrétních zpracovatelů od policie“?

Tak - v tomto s nejvyšším státním zástupcem úplně nesouhlasím.

Tak mělo to negativní vliv, nebo nemělo?

Nechci hovořit o tom, že všechno je úplně pozitivní. Samozřejmě každá změna, než si sedne, má své negace. Řada policistů nevnímala tu změnu pozitivně. Vy jste hovořil o odchodech některých zkušených zpracovatelů. Ti zpracovatelé samozřejmě odešli, je to v jednotkách zpracovatelů, a konkrétně vím, že pan nejvyšší státní zástupce asi hovořil o dvou, kteří odešli z klíčových pozic. Ale v té společnosti i v policii jsme všichni nahraditelní. Tam je řada zkušených a dobrých lidí, kteří se naopak ztotožnili s tím systémem. Já mám z poslední doby, kdy jsem se setkal s vedením jednotlivých sekcí národní centrály, zpětnou vazbu, že jsou všichni tito vedoucí přesvědčeni, že to rozhodnutí bylo správné. Dnes mají větší prostor pro realizaci svých problematik a tím, že nejsou přehazováni policisté z jednotlivých problematik do druhých, tak se mohou věnovat naplno profesionalitě. To je, o čem tady od začátku hovořím: Je potřeba se zaměřit na specializace.

Nemám ambici odcházet

Kolik myslíte, že vám zbývá času ve funkci policejního prezidenta?

Pane redaktore, já nemám ambici odcházet od policie. V současné době jsem policejním prezidentem, desátým v pořadí za doby novodobé Policie České republiky. Standardní délka mandátu, který má ředitel Hasičského záchranného sboru a vlastně všichni, kteří jsme pod služebním poměrem, je pět let. Já budu mít v dubnu čtyři roky svého fungování a pokud budou důvody pro to, abych zvážil své další působení, tak pak bych samozřejmě takovéto oznámení učinil. Myslím si, že tím, co současné vedení ukázalo za poslední tři roky, policie je na vzrůstu, a to nejenom ekonomickém, ale i koncepčním a personálním. Myslím, že je tady ještě hodně práce, kterou bychom rádi dokončili. A změna politiky, jestli narážíte na volby, by v tomto ohledu přece neměla hrát žádnou roli. Jsme nezávislá policie.

To samozřejmě, ale ta nejistota by ve vás mohla přece jenom trochu hlodat, protože Andrej Babiš jakožto očekávaný vítěz voleb se o vás loni v létě vyjádřil velice kriticky: Řekl, že jste „tajtrlíkem nebo loutkou pana ministra Chovance a že lžete“. Vyzval vás k rezignaci. Tam mířila moje otázka, jestli už nepočítáte s tím, že se váš čas naplnil.

Víte, když si uděláte sken toho, co politici někdy při různých vypjatých situacích řeknou a k čemu se pak otočí zády, tak by asi nikdo tady ve své funkci nemohl setrvávat. S panem Babišem jsem jednal vždycky o otázkách budoucnosti policie, myslím si, že v řadě témat jsme našli shodu na to, že je potřeba do policie investovat. Ostatně zaznamenal jsem některé programové prohlášení jeho strany, ve kterém dává problematiku bezpečnosti na první místo. Takže tady nejde v rozporu s názory, které máme. Já jsem policejní prezident, který je apolitický, který je připraven pokračovat v krocích, které v současné době máme. Mým cílem je, aby personální rozvoj policie, ekonomika policie stoupala stejně jako za poslední tři roky a aby naši policisté byli v budoucnu spokojeni. Udělali jsme v tuto chvíli maximum.

Reklama

Doporučované