Hlavní obsah

I Koller či Hřebejk. Další lidé se přidali k výzvě Dukovi kvůli Lipovské

Foto: LUDĚK OVESNÝ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Kardinál Dominik Duka.

Reklama

Autoři dopisu se chtěli osobně setkat s kardinálem Dominikem Dukou. Ten to podle jejich slov odmítl.

Článek

K více než dvěma desítkám osobností z řad katolické církve se přidalo nově už zhruba 350 dalších signatářů dopisu a společně v něm chtějí po kardinálu Dominiku Dukovi, aby se distancoval od Josefa Nerušila a Hany Lipovské.

Oba se rozhodli kandidovat v letošních podzimních sněmovních volbách. Signatářům se však nelíbí, na jakých kandidátkách se objeví.

Nerušil, který pracuje jako zaměstnanec pražského arcibiskupství, má být jedničkou pražské kandidátky SPD.

Lipovská, která je také díky nominaci České biskupské konference v Radě České televize, je pak lídryní za Volný blok v Pardubickém kraji.

Signatáři dopisu také chtějí, aby Duka vyzval Lipovskou a Nerušila, aby rezignovali na místa v mediálních radách. Kardinál to dosud neudělal.

Zveřejněný dopis už dříve podepsali například biochemik Jan Konvalinka, herečka Martha Issová nebo filozof Daniel Kroupa. Nově se k nim přidal také katolický kněz Tomáš Halík, bývalý Dukův sekretář Vojtěch Macek, spisovatel Jáchym Topol, hudebník David Koller, režisér Jan Hřebejk nebo moderátorka Ester Janečková.

Autoři tohoto dopisu se podle svých slov chtěli s Dukou osobně setkat. Ten to podle nich odmítl.

„Pokládám za velice smutné, že se pan kardinál rozhodl odpovědět pouze přes média, nenapsal ani krátkou odpověď a osobní rozhovor odmítl,“ uvedla jedna z autorek dopisu Lenka Karfíková, která je zároveň filozofkou a teoložkou.

Zmíněné vyjádření poskytl Duka pro Konzervativní noviny. V tomto rozhovoru mimo jiné řekl, že s ním Nerušil ani Lipovská svoji kandidaturu neřešili. Podle Duky pak lidé z církve, kteří se k dopisu připojili, nemají strach o politickou situaci v Česku, ale mají jinou představu o tom, jak by měl arcibiskup vystupovat.

„Vím o mnohých z těch, kteří podepisují tyto věci, tak jejich podpis není výrazem obavy o politický vývoj, ale mají představu, že by pražský arcibiskup měl vystupovat jiným způsobem. Já mám ale jinou představu, mým posláním je hlásat evangelium,“ uvedl Duka pro Konzervativní noviny.

Autory dopisu však naopak Duka zklamal tím, že se ve zmíněném rozhovoru od zmíněné dvojice nedistancoval.

„Mrzí mne, že se pan kardinál vůbec nezabýval meritem našeho dopisu, v němž jsme poukazovali na zásadní neslučitelnost postojů extremistických politických subjektů, jako je SPD, Volný blok nebo DSSS, s poselstvím evangelia a s vlastním jádrem křesťanství,“ uvedl další z autorů dopisu a filozof Václav Němec.

„Považuji za velmi nešťastné a nebezpečné, že právě hlava české katolické církve legitimizuje hluboce nekřesťanské postoje k lidství, které tato politická uskupení reprezentují,“ doplnil.

Reklama

Doporučované