Hlavní obsah

I politik musí z něčeho žít. Soud nečekaně vrátil obstavený majetek exstarostovi Chebu

Zvrat v miliardové dotační kauze. Žalobci chybovali, obvinění dostali majetek zpět.

 

Reklama

V případu ROP Severozápad nařídil vrchní soud žalobcům, ať odblokují účty a nemovitosti čtyř aktérů případu.

Článek

Do rozsáhlé kauzy ROP Severozápad, v níž je kvůli zmanipulovanému rozdělování dotací obviněno více než dvacet lidí včetně někdejších předních regionálních politiků, zasáhl vrchní soud.

Nařídil žalobcům, aby čtyřem obviněným odblokovali majetek, který obstavili bezprostředně poté, co loni v listopadu zahájili trestní stíhání.

Obvinění si na postup žalobců stěžovali a jedním z těch, kdo u vrchního soudu uspěl, je bývalý starosta Chebu Petr Navrátil. Jemu úřady zablokovaly byt v Chebu a také dva bankovní účty.

Navrátil byl prvním ze třiadvaceti obviněných, který v tomto případě u vrchního soudu uspěl. Mluvčí pražského vrchního soudu Jiří Fořt potvrdil, že po něm vyhověli ještě stížnosti advokáta Aleše Dostála a také Otakara Skaly a Zdeňka Šnajdera. Také jim byl majetek odblokován.

Na další obviněné v kauze však rozhodnutí vrchního soudu vliv nemá, protože u ostatních byly jejich stížnosti zamítnuty.

Žalobci chtěli zajistit všem obviněným majetek až do výše téměř 36 milionů - pro případ, aby zaplatili i finanční trest, pokud by je k němu nakonec verdikt odsoudil.

Video: Ze starosty technik na dráze. Politik říká, jak mu obvinění změnilo život

Video: Radek Nohl

Navrátilův advokát Jiří Schüller uvedl, že vrchní soud potvrdil, že žalobci postupovali nezákonně.

Soudce Jiří Lněnička pak v písemném rozhodnutí vysvětluje, proč podle něj nehrozí, že by dlouholetý politik ČSSD majetek takzvaně odklonil.

„I s ohledem na cenu bytu je absurdní představa, že by se jej obviněný pokoušel nějakým způsobem prodat nebo převést na někoho jiného, když navíc byt vlastní se svojí manželkou,“ zdůvodnil Lněnička, proč Navrátilovi vyhověl. Zároveň soudce doplnil, že je přinejmenším sporné blokovat také dva jeho bankovní účty. Na nich nejsou žádné vysoké částky a podle Lněničky je evidentní, že se peníze využívají na chod šestičlenné domácnosti.

O odblokování majetku Petra Navrátila rozhodl soud na začátku března. Navrátil se však podle svých slov dostal k penězům na svém bankovním účtu teprve o uplynulém víkendu.

Žalobce Tomáš Minx, který případ dozoruje, nechtěl rozhodnutí soudu komentovat.

V kauze ROP Severozápad stíhá policie 23 lidí. Poslední aktér případu, podnikatel Alexandr Novák, který je od 24. prosince loňského roku v Německu ve vydávací vazbě, dosud obviněn nebyl. Také kvůli zdlouhavému procesu vydání Nováka do Čech již někteří advokáti navrhují, aby se jeho případ řešil samostatně.

Na seznamu stíhaných je rovněž podnikatel Daniel Ježek, bývalá hejtmanka Jana Vaňhová nebo její tehdejší náměstci Arno Fišera a Pavel Kouda. Obvinění proti nim stojí na výpovědi dalšího aktéra rozsáhlé kauzy Petra Kušnierze. Ten na policii popsal, jak mělo k manipulacím s dotacemi na severozápadě Čech docházet. Ostatní jeho tvrzení odmítají.

Reklama

Doporučované