Hlavní obsah

I práva Zemana mohou být v kauze Peroutka dotčena. Soud na třech stranách píše, proč vyhověl prezidentovi

Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl žádosti prezidenta Miloše Zemana.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam získal rozhodnutí Obvodního soud pro Prahu 1, ve kterém se zdůvodňuje, proč může být prezident Miloš Zeman takzvaným vedlejším účastníkem sporu v kauze Peroutka.

Článek

Prezident Miloš Zeman se stal vedlejším účastníkem sporu, který se vede kvůli jeho vlastnímu výroku na adresu prvorepublikového novináře Ferdinanda Peroutky.

Proč vyhověl žádosti Miloše Zemana, zdůvodňuje Obvodní soud pro Prahu 1 na třech stránkách (najdete je ve fotogalerii v tomto článku dole).

V dokumentu, který Seznam získal, soud se mimo jiné uvádí, že ve sporu se budou řešit hlavně Zemanova slova. „Tedy jeho práva a povinnosti mohou být v tomto sporu dotčena,“ uvedla soudkyně Nedozrálová, proč žádosti Zemana vyhověla.

Díky tomu, že Miloš Zeman může být nyní podle rozhodnutí soudkyně Ivety Nedozrálové takzvaným vedlejším účastníkem řízení znamená, že jeho obhájce bude moci soudu například předkládat nové důkazy nebo se vyjadřovat k průběhu případu.

Terezie Kaslová – vnučka Ferdinanda Peroutky – se mohla proti verdiktu soudu odvolat. Ale nakonec to neudělá.

„Už to nechceme protahovat. S panem prezidentem jako účastníkem řízení jsme se naučili žít. Je nám jasné, že tam přistoupil, aby to mohl kontrolovat,“ řekl obhájce Kaslové František Vyskočil.

Obvodní soud pro Prahu 1 by se tak k případu měl nejspíše vrátit během několika týdnů.

Celé rozhodnutí soudu si můžete přečíst tady:

+2

Reklama

Doporučované