Hlavní obsah

I přes covid utratily firmy za reklamu víc. Příští rok trh zpomalí

Člen prezidia Asociace komunikačních agentur David Čermák.Video: Jaroslav Mašek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do marketingové komunikace letos půjde asi 115,8 miliardy korun, meziročně o 0,6 procenta víc. Dařilo se hlavně mediálním kanálům, především televizi a onlinu. Vyplývá to z analýzy AKA a Nielsen Admosphere.

Článek

Popáté zveřejňuje Asociace komunikačních agentur (AKA) a poradenská společnost Nielsen Admosphere čísla, která zajímají marketéry, PR agentury i média. Podle kvalifikovaného odhadu bude letos proinvestováno v marketingové komunikaci 115,8 miliardy korun, což je meziročně jen o 0,6 miliardy korun víc. Přesto se to dá interpretovat jako úspěch, trh spíše očekával pokles výdajů za marketing a reklamu s tím, jak se jednotlivé firmy snaží šetřit.

Communication Summit

Ve čtvrtek 19. listopadu proběhne Communication Summit, který dává dohromady profesionály z marketingové a PR komunikace. Letos jsou jeho tématem také dopady koronaviru do komunikace a marketingového trhu. Seznam je online partnerem akce.

Analýza přitom počítá s tím, že trh poroste i v příštím roce, byť ještě pomalejším tempem než letos. První odhady říkají 116,2 miliardy, což by bylo jen o 0,4 procenta více oproti roku 2020. Lépe se přitom daří mediálním kanálům, jako jsou televize a online média, než nemediálním marketingovým kanálům. Tam patří například eventy, přímý marketing nebo sponzoring.

Podle Davida Čermáka, který je členem prezídia AKA a ve čtvrtek bude výzkum prezentovat na konferenci Communication Summit, jejímž partnerem jsou také Seznam Zprávy, ostatně nemediální kanály klesly už letos. A to o zhruba jednu miliardu korun.

Jak koronavirus zahýbal s výdaji firem do marketingu a reklamy vůbec?

Zásadně. Po několika letech dynamického růstu se vývoj trhu komerční komunikace letos zastavil. Dříve byly meziroční růsty pět až šest procent a letos sice nepoklesne, což může být nakonec dobrá zpráva, ale v podstatě jsme na stejných číslech jako loni.

Jak se liší dopady na mediální a nemediální část trhu?

Mediální trh ještě roste, spotřebitelé jsou více doma, a tudíž rostou televize a online média. Díky tomu předpokládáme, že mediální trh o zhruba dvě procenta vyroste. Ostatní jeho části ale klesají, ať už jde o print, či rozhlas.

Jaké máte odhady na příští rok pro mediální trh?

Ptal jsem se zadavatelů inzerce i komunikačních agentur na vize a našli jsme slabý mírný optimismus. To znamená, že nepředpokládají velké škrtání rozpočtů, byť některé ještě nejsou schválené. Ale například e-commerce bude své rozpočty navyšovat, stejně telekomunikace a bankovnictví. To jsou růstové segmenty na českém trhu.

Jak to vypadá na nemediálním trhu, který podle vás už klesá?

Jde o přerozdělení mezi jednotlivými komunikačními kanály. Silně roste online podpora, tedy například aplikace pro zákazníky. A také content marketing či sociální média a influenceři. Největší růst v procentech pak zaznamenávají věrnostní programy. Lidé jsou doma více oslovováni a přemýšlejí o tom, jestli zůstanou u stávajících značek, nebo zkusí něco nového. Takže jde firmám o zvýšení loajality. Naopak největší pokles logicky zaznamenal event marketing. Ten v covidu moc dělat nejde.

Proměnil obecně covid komunikaci firem a způsob oslovování zákazníků?

Komunikace je cílenější. Firmy se zaměřují na udržení znalosti svých značek mezi zákazníky a zároveň se snaží inovovat produkty. Na to krize udělala prostor. Z tohoto pohledu by mohl být příští rok zajímavý.

Není teď čas spíše na to, přežít než inovovat?

Byli jsme mile překvapeni výsledky výzkumu. Čekali jsme také spíše poklesy. Ale ukazuje se, že v Česku pracují profesionálové, kteří využívají období, kdy mají možná trošku více času podívat se, jak bude jejich firma fungovat za půl roku, za rok. Proto se hodně zaměřují na inovace a chtějí být připraveni, až krize skončí. A ona pochopitelně skončí. Navíc nahrává digitalizaci. Jednou možná budeme na tuto dobu vzpomínat jako na zásadní zlom k opravdové digitalizaci společnosti.

Reklama

Doporučované