Hlavní obsah

I přes kruté mrazy v Chicagu řeší kvůli fenoménu na sociálních sítích popáleniny

Takhle vypadá takzvaná #boilingwaterchallenge.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Obyvatelé Spojených států využili extrémní mrazy k tomu, aby venku rozlévali vařící vodu. Fenomén si získal své fanoušky na sociálních sítích, kam lidé umisťují svá videa. Kvůli „zábavě“ ale skončilo na popáleninovém oddělení nemocnice v Chicagu osm lidí.

Článek

Zdravotníci z Chicaga informují o nejméně osmi případech lidí, kteří museli být hospitalizováni na popáleninovém oddělení, když polili v mrazivém počasí sebe nebo někoho ve svém okolí horkou vodou. Mezi oběťmi je i tříletá holčička. Zprávu přinesl zpravodajský web CNN.

Teploty, při kterých rtuť teploměrů klesá k –50 stupňům Celsia, lidi inspirovaly k tomu, aby se účastnili takzvané #boilingwaterchallenge. Vařící vodu při ní v mrazivých teplotách lijí ven. Horká voda okamžitě zmrzne a vytvoří působivý efekt.

Ne všichni ale dokázali vyváznout bez zranění. Popáleniny některých z nich jsou tak vážné, že budou vyžadovat operaci. Mluvčí chicagské nemocnice Chris Viciková podle CNN uvedla, že ošetřovaní lidé „měli popáleniny v různých stadiích na nohou, rukou, dlaních a obličeji“.

Zaměstnanci popáleninového oddělení chicagské nemocnice tak prostředictvím médií vyzvali občany, aby ze zdravotních důvodů s výzvou přestali. „Důrazně varujeme před prováděním výzvy s vařící vodou,“ řekl doktor Arthur Sanford pro Chicago Sun Times, „neexistuje žádný způsob, jak to provést bezpečně.“

Klimatolog a bývalý profesor na univerzitě v Minnesotě Mark Seeley pro server Live Science vysvětlil, že se při teplotách nižších než –20 stupňů Celsia horká voda mění v páru, přičemž spolu s tím vytváří malé ledové krystalky. Seeley také uvedl, že podobné pokusy provádí i odborníci v teplotách, které jsou nižší než –30 stupňů Celsia.

Při mrazivých teplotách lze ale s vodou dělat i bezpečné experimenty, například nechat zmrznout mýdlovou bublinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované