Hlavní obsah

I přes pandemii Karlovarský kraj pracuje na projektech transformace regionu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Půl roku po krajských volbách se Karlovarský kraj pomalu vzpamatovává z nejhoršího období pandemie koronaviru. Nová krajská vláda naskočila do rozjetého vlaku opatření na záchranu životů, aniž se přerušila nastavená cesta.

Článek

Kvůli dlouhému vyjednávání o koalici nové vedení není ve funkcích půl roku, ale jen něco málo přes tři měsíce. „Celkově ale ty tři měsíce hodnotím pozitivně, a to jednak z toho pohledu, že se nám podařilo schválit realistický rozpočet, že se nám podařilo udělat poměrně hodně práce při přípravě na transformaci regionu až do výzvy na sběr strategických projektů. A myslím, že jsme se se ctí popasovali s tragickou situací ohledně nákazy, která tady byla, a využili jsme všech dostupných prostředků na její zvládnutí, včetně převozů pacientů jinam,“ řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Opozice ale nové vedení tvrdě kritizuje už od jeho nástupu do úřadu. „To, co se zatím logicky nedaří, ale co nás čeká, je restart cestovního ruchu a lázeňství. Ne, že by se to nepovedlo, ale ještě se nemělo co povést,“ dodal Kulhánek.

Přestože po volbách bývají častá personální zemětřesení na úřadech a v organizacích kraje, v Karlovarském kraji se vyměnilo pouze představenstvo Karlovarské krajské nemocnice a další změny se ani v současné době neplánují, řekl hejtman.

Už v době povolebních jednání současné opozice kritizovala projekt koalice, složené z mnoha stran a hnutí, STAN, Pirátů, koalice ODS/KDU-ČSL, Místních, Volby pro kraj a SNK1 - Starostové našeho kraje. Podle Kulhánka ale zatím v koalici nevznikají třenice a na naprosté většině věcí se její členové shodují jednomyslně.

Jenže široká koalice a množství úkolů v následujícím období se projevily i v tom, že přibylo placených zastupitelů. A to od samého počátku ostře kritizuje opozice. „Kraj tak má historicky poprvé 13 placených zastupitelů, o čtyři více než v minulosti. Jeden takový zastupitel stojí 87 tisíc korun měsíčně, tak si to spočítejte za rok. V době pandemie, kdy kraj potřebuje každou korunu pro své občany, nám to přijde jako výsměch lidem. Kraj zároveň přestal kontrolovat objednávky a faktury. Rozpočet má poprvé v historii v provozní části minusový, rozhazuje přebytky ušetřené z minulých let, jako kdyby byla ekonomika v nejlepší kondici,“ opakovaně upozorňuje bývalá hejtmanka a dnes opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Varuje ale i před změnami v projektu rekonstrukce Císařských lázní v Karlových Varech. „To, co jsme pracně dokázali nastartovat, včetně získání dotace ve výši 400 milionů od státu, teď mávnutím proutku muže být zničeno,“ řekla.

Opozice také bedlivě sleduje postup prací na přípravě transformace uhelného regionu, kdy je šance na získání stovek milionů až miliard korun na zásadní změnu hospodářského fungování Karlovarského kraje. „Chtěli bychom například věřit, že se z Fondu spravedlivé transformace nestane další ROP Severozápad,“ dodala Mračková Vildumetzová.

Hejtman Kulhánek ale ostře formulovaná mediální vyjádření opozice bere s odstupem. „Při osobním jednání, nikoli před publikem, se chovají úplně jinak, a tím myslím lépe,“ řekl Kulhánek.

Reklama

Doporučované