Hlavní obsah

I přes přísný lockdown se Německo nachází v nejtěžším bodě pandemie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Německo se podle mluvčího kancléřky Merkelové nachází v nejtěžší situaci od začátku pandemie. Od 16. prosince v zemi platí tvrdý lockdown, v pátek ale přibyl rekordní počet nakažených. Denní přírůstek poprvé překonal 30 tisíc.

Článek

Zdravotnické úřady v Německu oznámily v pátek 33 777 nově nakažených. Údaj zahrnuje i 3500 infikovaných z Bádenska-Württemberska, kteří nebyli z technických důvodů včas zaregistrováni předchozí den. Po odečtení pozdních hlášení za posledních 24 hodin přibylo 30 277 nakažených. Mluvčí spolkové vlády k tomu poznamenal, že se Německo nachází v nejtěžší fázi pandemie covidu-19 a náročné budou i příští měsíce.

Institut Roberta Kocha (RKI) rovněž oznámil, že se počet zemřelých s covidem-19 zvýšil o 813, což je druhý nejvyšší denní údaj od začátku pandemie. V Německu, které má přibližně 83 milionů obyvatel, se od počátku pandemie koronavirem SARS-CoV-2 nakazilo zhruba 1,44 milionu lidí, z toho 24 938 zemřelo. Z onemocnění se zatím vyléčilo kolem 1,07 milionu lidí.

Mluvčí vlády Steffen Seibert řekl, že nynější situace v zemi „je tak těžká, jak ještě během současné pandemie nebyla“. Varoval, že i leden a únor budou mimořádně náročné. Očekávaná vakcína proti koronaviru je sice podle Seiberta „světlem na konci tunelu“, ale v prvních měsících se nedostane k širokým skupinám obyvatel. „Přesto máme důvody věřit, že rok 2021 krok po kroku přinese zlepšení,“ dodal.

Očkování pro seniory, pečovatele a zdravotníky

To, jak bude očkování organizováno, v pátek představil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Ten řekl, že se počítá se třemi skupinami, které budou upřednostňovány. Jako první budou na řadě senioři starší 80 let, lidé, kteří o ně pečují, a zdravotníci z jednotek intenzivní péče. Ve druhé skupině jsou senioři od 70 let, lidé s rizikem vážného průběhu nemoci či vybrané policejní sbory. Třetí skupinu tvoří lidé starší 60 let, policisté, hasiči nebo učitelé.

Spahnův plán se liší od návrhu očkovací komise Stiko, která počítala s pěti prioritními kategoriemi. Stiko skupiny seniorů nad 60 let rozlišovala do tříd po pěti letech, Spahn vychází z desetiletého odstupu.

Některé nemocnice v zemi jsou přetížené, z Braniborska bude dnes převezeno asi 60 pacientů do Berlína a Saska-Anhaltska. Berlínská renomovaná nemocnice Charité od pondělka po další dva týdny bude přijímat jen akutní případy, plánované zákroky se odkládají. „Nacházíme se v neobvykle těžké krizi, jakou jsme ještě nezažili,“ připustil Ulrich Frei z představenstva nemocnice.

Tvrdý lockdown nejméně do ledna

Kvůli nepříznivému vývoji budou v Německu nejméně do 10. ledna zavřené všechny obchody, které neprodávají zboží každodenní potřeby. Neotevřou se ani školy a na veřejných místech je zakázán prodej alkoholu. Lidé, kteří mohou, by měli pracovat z domova. Vláda tento týden zpřísnila karanténní režim poté, co částečný „lockdown“ zavedený v listopadu nepřinesl kýžený efekt.

V rámci striktních opatření se uzavřely i kadeřnictví, masážní salony, muzea či divadla. Restaurace smí vydávat jídlo pouze skrze výdejní okénka, ale zákazníci ho nesmí konzumovat v blízkosti podniku. Vláda omezila i náboženské akce, které teď podléhají přísným omezením. Setkávat se mohou jen lidé po pěti a maximálně ze dvou různých domácností. Od 24. do 26. prosince, tedy přes vánoční svátky, bude platit výjimka. Lidé si mohou domů pozvat čtyři příbuzné z jiných domácností a jejich děti, pokud to v závislosti na vývoji epidemie povolí jednotlivé spolkové země.

Novoroční oslavy takové štěstí nepotkalo, kromě omezení setkávání bude platit i zákaz ohňostrojů a pití alkoholu na veřejnosti. Před silvestrem se nebude moci prodávat ani pyrotechnika.

V některých spolkových zemích přitom platí ještě přísnější pravidla. Například Sasko, které patří k nejvíce zasaženému regionu, přistoupilo k přísným opatřením už v pondělí a kontroluje i hranice s Českem a Polskem. Sasové musí mít pro opuštění domácnosti pádný důvod. Mohou jít do práce, k lékaři, na nákup či na cvičení v okruhu do 15 kilometrů od bydliště. V nejvíce postižených oblastech také platí zákaz vycházení od 22 hodin do 6 do rána. V některých saských okresech jsou povinné roušky i na veřejnosti. Zákaz vycházení zavedlo od 21 hodin do 6 do rána i Bavorsko či Bádensko-Württembersko.

Opatření budou platit nejméně do 10. ledna. O pět dní dříve se setká kancléřka Merkelová se šéfy vlád spolkových zemí, aby rozhodli o dalším postupu. Německý ministr hospodářství Peter Altmaier ale už varoval, že by se Němci měli připravit na čtyři až pět měsíců přísných opatření proti koronaviru a neměli by očekávat rozvolnění nynějších pravidel.

Reklama

Doporučované