Hlavní obsah

I přes teplejší počasí se na Šumavě stále dá jet na běžky

Foto: Pexels.com

Taje to, ale pořád se ještě dá…

Reklama

V Plzeňském kraji se na Šumavě dá pořád vyjet na běžkách. Část stop, kde je dost sněhu, se stále upravuje, ale musí se počítat s vymrzlými a zledovatělými místy či naopak s částečně roztátými úseky.

Článek

Stopy se upravují zejména v okolí Modravy a Železné Rudy, kde je hlavně ve vyšších polohách ještě dost sněhu. Na Modravě je do 18 centimetrů přemrzlého sněhu, část stop se upravovala v pondělí večer, pokud budou podmínky, bude rolba projíždět stopy i dál. Na osluněných místech a na asfaltu je nižší sněhová pokrývka, například směrem na Javoří pilu nebo Filipovu Huť, tam už stopy nelze strojově upravit. Lyžaři musí dávat pozor ve stopě na led, vyskytuje se místy po celé délce trasy. Opatrní musí být zvlášť při sjezdech.

V okolí Modravy jsou upravené stopy na Březník, trasa Ptačí nádrž – Černá hora – Pramen Vltavy, dále devítikilometrový úsek Na Ztraceném – Ptačí nádrž – Černohorská nádrž – Filipova Huť a dvoukilometrová stopa z Černohorské nádrže na Modravský most. O víkendu by se měl v okolí Modravy konat 36. ročník tradičního Šumavského skimaratonu.

V Železné Rudě se některé stopy upravovaly naposledy ve středu, jiné v polovině února. V oblasti leží podle polohy do 20 centimetrů sněhu. Někde jsou už roztátá místa a v některých lesních úsecích je ve stopách napadané jehličí.

Čerstvě upravený je například téměř sedmikilometrový okruh Gerlova Huť – Pod Sklářským vrchem – Nad Pošťákem – Gerlova Huť nebo trasa Zámecký les – Nad Samotami – Pod Sklářským vrchem – Gerlova Huť. Kvůli nedostatku sněhu se naopak už vůbec neudržují stopy v Českém lese na Domažlicku v okolí Capartic a Čerchova.

Běžkařská sezona skončila také v areálu Těškov a Strašice v Brdech na Rokycansku.

Reklama

Související témata:

Doporučované