Hlavní obsah

I přes zákaz vycházení Nigérií zmítají protesty proti policejní brutalitě

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti na barikádě na dálnici mezi městy Lagos a Ibadan.

Reklama

V nigerijském velkoměstě Lagos i přes úplný zákaz vycházení pokračovaly ve středu protesty proti vládě a policejní brutalitě a potyčky mezi demonstranty a policií.

Článek

Nepokoje se vystupňovaly v úterý večer, kdy bylo podle svědků několik lidí zastřeleno a zraněno. Mluvčí dolní komory nigerijského parlamentu uvedl, že „v důsledku střelby zemřela řada lidí“. Podle skupiny na ochranu lidských práv Amnesty International (AI), kterou citovala agentura AFP, bylo zabito 12 osob.

Guvernér státu Lagos uvedl, že zraněných je okolo tří desítek; oběti a jejich počet zatím nepotvrdil. Napříč 14milionovým Lagosem se i během středečního dne ozývala střelba. Z několika míst ve městě stoupal kouř, píše agentura AP. Policisté i protestující v ulicích velkoměsta stavěli barikády. Demonstrace doprovázené výstřely hlásilo také několik dalších nigerijských měst, a to včetně metropole Abuja.

Úplný zákaz vycházení, zavedený kvůli stupňujícímu se násilí, začal ve státě Lagos platit ve čtvrtek odpoledne. Protestující i přesto zůstali v ulicích. Konflikt se vyostřil u mýtné brány ve čtvrti Lekki, kde došlo ke střelbě. Podle svědků palbu proti protestujícím zahájila armáda.

AI uvedla, že prošetřuje „důvěryhodné, ale znepokojivé důkazy o použití nepřiměřené síly, která vedla k smrti demonstrantů“. Nigerijská armáda ale na Twitteru odmítla, že by se v úterý večer její příslušníci na místě vůbec nacházeli.

Guvernér státu Lagos ve středu potvrdil, že kvůli střelbě v Lekki byly desítky lidí zraněných, nikdo však nezemřel. Jeden člověk zemřel po úderu do hlavy, není však jasné, zda se jednalo o účastníka demonstrací. Jeho úřad však zahájil vyšetřování armády, píše AP.

„Pro upřesnění, je zásadní vysvětlit, že žádný úřadující guvernér nemá dohled nad nasazením armády. I přesto jsem nařídil prošetřit (armádní příslušníky), kteří byli včera v noci nasazeni u mýtné brány Lekki,“ uvedl guvernér s tím, že o pomoc při vyšetřování úterních událostí požádá i prezidenta Muhammadua Buhariho, tedy vrchního velitele ozbrojených sil.

Nigerijci už od začátku října protestují proti policejní brutalitě. Původně požadovali rozpuštění policejní jednotky SARS specializované na boj proti rabování, která je podle ochránců lidských práv odpovědná za smrt mnoha lidí. Tomu předminulý týden policie vyhověla a útvar zrušila.

Požadavky protestujících se mezitím rozšířily o to, aby vláda přijala zodpovědnost, respektovala lidská práva a vyvázala se z korupce. Podle úterní bilance AI v posledních týdnech stupňujícího se násilí zemřelo nejméně 15 lidí.

Nigérie je s 196 miliony obyvatel nejlidnatější zemí afrického kontinentu a ačkoliv jde o jednu z největších afrických ekonomik, Nigerijci se potýkají s chudobou i chybějícími základními službami; obojí podle pozorovatelů souvisí s vysokou mírou korupce.

Reklama

Související témata:
Abuja

Doporučované