Hlavní obsah

I šest kontrol u bufetu za den. Policie dohlíží na výletníky a sportovce

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Stovky lidí vyrazily na desetikilometrový bruslařský a cyklistický okruh královéhradeckými městskými lesy. Podle policie by i na něm měli mít lidé roušku.

Reklama

Velký pátek i přes doporučení politiků vylákal lidi ven. Podle policistů si však lidé vládní nařízení už zažili a vesměs je dodržovali.

Článek

Slunečné a teplé počasí na začátku prodlouženého víkendu opět vylákalo Čechy do přírody, i přesto, že se na ně od začátku týdne ze všech stran valily prosby a doporučení, aby o Velikonocích pokud možno zůstali doma.

Podle policistů, kteří ve všech regionech posílili dohled nad dodržováním vládních nařízení, lidé vyrazili ven stejně jako minulý víkend. „Situace se moc neliší od minulého týdne,“ řekl dvě hodiny po poledni jihomoravský policejní mluvčí Bohumil Malásek, podle nějž v přírodě v regionu provoz houstne spíš později odpoledne. „Nelze říci, že by ale zůstali více doma než o jiných víkendech, přesto bychom rádi poděkovali za jejich ohleduplnost a převážné dodržování vládních opatření,“ dodala mluvčí královéhradecké policie Lucie Konečná.

Jelikož byla řada parkovišť u turistických cílů opět zavřená, většina lidí vyrazila do přírody ve svém okolí. Nejoblíbenějším místem obyvatel Hradce Králové jsou tamní městské lesy, které kromě lesních cestiček nabízejí i desetikilometrový asfaltový okruh pro cyklisty a in-line bruslaře. Policisté už před víkendem upozorňovali, že i na takzvané Hradečnici budou o svátcích hlídkovat, protože i přes jistá rozvolnění pravidel by sportovci měli vládní nařízení dodržovat.

+3

„Lidé jsou sice na této cestě v přírodě, ale jejich kumulace je opravdu vysoká. Asfaltová cesta má na šířku zhruba 2,5 metru, a když se lidé míjejí, nesplňují v žádném případě minimální dvoumetrovou vzdálenost. Proto by zde měl zafungovat hlavně zdravý selský rozum a měli by mít stále zakrytá ústa i nos,“ upozornila policejní mluvčí Iva Kormošová.

Zejména cyklisté a bruslaři vyrazili na Hradečnici už v pátek dopoledne. Většina i přesto, že byla v přírodě, nějakou ochranu dýchacích cest měla. „Pracujeme jako kurýři, takže víme, že se musíme chránit všude. Když ale proti nám nikdo nejede, roušku si trochu stáhneme,“ řekl mladý pár, který se stavil na limonádu v osvěžovně U Vlka uprostřed královéhradeckých lesů.

„Lidé roušky nosí, zejména, když jdou k okénku. Dodržují také rozestupy a jídlo a pití si chodí zkonzumovat stranou. Už se naučili. Zpočátku byly problémy, to se nám tady srocovali, že je přijeli rozhánět strážníci, kteří nás donutili na chvíli i zavřít. I teď jezdí na kontrolu třikrát až šestkrát denně městská i státní policie,“ popisuje obsluha bufetu.

Sundanou roušku měl i přes doporučení policie běžec, který se představil jako Adam. „Ministr řekl, že kdo sportuje v přírodě a je tam sám, roušku mít nemusí. Od lidí, které míjím jsem, myslím, dostatečně daleko. Tak snad nepřijede policie s metrem.“

S metrem královéhradečtí policisté nejezdí, i přesto během dopoledne nějaká porušení nařízení řešili, avšak šlo pouze o drobnosti. „Začátek svátečního prodlouženého víkendu bychom zatím hodnotili jako poklidný. Nemáme nahlášené žádné vážnější podněty. Ať už se jedná o napomenutí, aby lidé drželi dostatečné rozestupy nebo například nosili roušky,“ popsala královéhradecká policejní mluvčí Lucie Konečná.

Policisté na jihu Moravy museli do pátečních 13 hodin řešit zhruba dvě desítky přestupků. „Šlo zejména o nedodržování rozestupů nebo nenošení roušky. Do přestupkového řízení jdou případy, kdy si lidé nechtějí nechat říct,“ vysvětlil Malásek.

Jeho kolegové posílili hlídky zejména ve vyhledávaných lokalitách. „V Moravském krasu byl dopoledne pohyb minimální, více lidí bylo na Brněnské přehradě. Tendenci vyrazit ven budou mít spíš odpoledne,“ dodal.

Už před prodlouženým víkendem vyslali svoji prosbu, ať lidé zůstanou doma, i správci Krkonošského národního parku, který před týdnem praskal ve švech. Apel ochránců parku zůstal vyslyšen. „V Krkonoších se dnes neděje nic výjimečného,“ potvrdil mluvčí KRNAP Radek Drahný. Částečně pomohla zavřená parkoviště, která ztížila příjezd turistům z okolí, a také úplné uzavření polské části Krkonoš, jež znemožňuje některé hřebenové túry.

Reklama

Doporučované