Hlavní obsah

I ve vysoké politice jsou teplí lidé. Mrzí mě, že se k tomu nepřihlásí, říká ředitelka Prague Pride

Rozhovor s Kateřinou Saparovou nejen o blížícím se Prague Pride.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

V Praze začíná tradiční festival sexuálních menšin. „Gayů a leseb může být ve společnosti až 10 procent,“ říká ředitelka Prague Pride Kateřina Saparová.

Článek

Už posedmé se v Praze koná Prague Pride - letní festival LGBT komunity, tentokrát pod provokativním názvem „Zbytečný festival“. „Je to samozřejmě ironie, naším tématem je tolerance versus respekt,“ říká Kateřina Saparová, ředitelka Prague Pride.

A jaký je tedy podle ní vlastní rozdíl mezi „tolerancí“ a „respektem“?

„Respekt je něco jako přijetí bez podmínek,“ vysvětluje Saparová. „Není to takové to ‚mně gayové a lesby v zásadě nevadí, ale ať si to nechají na doma‘. Lidé mají právo na respekt, to není úcta, kterou si máme zasloužit. To, že mě budou respektovat, mi přijde přirozené a normální.“

Ačkoliv má Česko pověst země tolerantní vůči sexuálním menšinám, kde již například 11 let funguje registrované partnerství, ředitelka Saparová tvrdí, že jde spíš o nevšímavost. Gayové a lesby se podle ní stále musí potýkat s předsudky veřejnosti: „Začíná to poznámkami na ulici, když se dva kluci vedou za ruce, a končí agresivitou. Před pár lety jsme se vracely noční tramvají s přítelkyní domů a jeden cestující se do nás začal navážet. Ostatních asi šest lidí v té tramvaji dělalo, že nic neslyší a nevidí. Když jsme na konečné vystupovaly, plivl po nás. Stalo se něco takového vám?“ ptá se.

Ačkoliv v zahraničí jsou coming outy špičkových politiků už vcelku běžnou záležitostí a ke své orientaci se například hlásí předseda irské vlády Leo Varadkar nebo srbská premiérka Ana Brnabičová, v Česku jsme tak otevřený krok dosud nezažili. (Během rozhovoru moderátor omylem označil Srbsko za členskou zemi EU, za což se omlouváme.) „Nepochybně jsou teplí lidé i ve vysoké politice, víme o nich, ale neoutují se, protože mají stále strach, že jim to ublíží… Často se říká, že být teplý je dnes cosi jako módní výstřelek, že je to cool. Na druhou stranu nejsou politici ochotni se k tomu přihlásit. Mě to velmi mrzí. Pomohlo by nám to,“ říká Kateřina Saparová.

Pusťte si v úvodu článku celý rozhovor o tom, proč je pro gaye a lesby důležité manželství, o adopcích dětí nebo o tom, že i ragbisté jsou gayové.

Reklama

Doporučované