Hlavní obsah

I záložák se může stát tankistou nebo výsadkářem, říká ostravský velitel

Reportáž ze cvičení aktivních záloh ve vojenském újezdu Libavá.

 

Reklama

Aktivní zálohy z Ostravy cvičily ve vojenském újezdu Libavá. Reportér Seznamu se výcviku zúčastnil také a zjišťoval, jak je možné se do záloh dostat a jak je to náročné.

Článek

Česká armáda má více než tisíc členů aktivních záloh. S jednotkou ostravských záloh cvičil i reportér Jaroslav Gavenda. Vojáci v újezdu Libavá trénovali střelbu, střežení objektu nebo museli reagovat na napadení kolony. Nechyběl ani výcvik zaměřený na fyzickou a psychickou kondici.

Velitel cvičení ostravských záloh plukovník Jaroslav Hrabec vysvětlil, jak v dnešní době aktivní zálohy fungují.

„My dnes nabízíme možnost vstoupit všem občanům, kteří splní stanovené limity. Věkový standard od 18 do 60 let, zdravotní stav, české státní občanství, trestní bezúhonnost. Projdou také zdravotními prohlídkami. Pokud uchazeč neprošel žádným výcvikem, prochází šestitýdenním kurzem základní přípravy ve vojenské akademii ve Vyškově," řekl Seznamu plukovník Hrabec.

Podívejte se, jak je náročná dráha bojovníka, která má prověřit fyzickou zdatnost vojáků. Vyzkoušel ji i reportér Seznamu.

Reportér Seznamu na cvičení na Libavé.Video: Jaroslav Gavenda

Člen aktivních záloh se může stát tankistou, výsadkářem nebo může působit i u chemického vojska. Aktivní záložák Lukáš Gola řekl, proč se k armádě přidal.

„Bylo to rychlé rozhodnutí s kamarádem, že do toho půjdeme. Tak jsme se přihlásili. Nejtěžší to bylo asi po psychické stránce, pokud máte nějaké služby, hlídáte nebo když dva dny nespíte. Musíte být stále ve střehu a nějak fungovat," dodává člen aktivní zálohy Gola.

Z aktivních záloh chce vedení českého vojska vybudovat takzvanou „druhou" armádu. Do roku 2025 by v ní mělo sloužit 5000 záložáků, v současné době jich je kolem 1450. Jejich jednotky jsou u krajských velitelství i u jednotlivých posádek.

Zájem veřejnosti o vstup do aktivních záloh podle představitelů armády vzrostl s platností novely branného zákona, která platí od letošního července. Novela především zvýšila odměny z 6000 na 18 tisíc korun ročně a poskytla další výhody.

Reklama

Související témata:

Doporučované