Hlavní obsah

I Zuckerberg nebo Bezos jezdí na „tábor“. A uzavírají tady významné obchody

Foto: Drew Angerer, Getty Images

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos v Sun Valley v červenci 2017.

Reklama

I nejbohatší lidé světa jezdí na „tábor“. Zakladatelé Amazonu, Facebooku nebo ředitel Applu zde kromě turistiky a raftingu také plánují velké obchody.

Článek

Na první pohled to může vypadat jako typický letní tábor se zábavným programem, ale také se zde rodí důležité kontrakty. Do letoviska Sun Valley v americkém státě Idaho se každý červenec slétají nejbohatší lidé soukromými tryskáči a mezi volnočasovými aktivitami spřádají plány největších obchodů v oblasti médií a technologií.

Na takzvaném „letním táboře pro miliardáře“ se sejdou lidé z nejvyšších manažerských kruhů těch největších a nejvlivnějších firem. Mezi ně podle NPR patří mimo jiné i ředitel Applu Tim Cook nebo zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Pravidelnými účastníky jsou také zakladatel Amazonu Jeff Bezos, investor Warren Buffett nebo moderátorka Oprah Winfreyová.

Loni byla akce Allen & Company Sun Valley Conference kvůli pandemii zrušena. Letos se však přední magnáti do Sun Valley vrátí. Každoroční setkání pořádá americká butiková investiční firma Allen & Company, která se většinou vyhýbá publicitě, takže se k tématu nevyjádřila.

Allen & Company

Společnost Allen & Company řídí rodina Allenových už od jejího založení v roce 1922. Jde o malou firmu, která ale dokázala navázat dobré vztahy, díky nimž během posledního půlstoletí figuruje v největších technologických a mediálních transakcích a primárních nabídkách akcií (IPO).

Společnost byla v roli poradce například při navrhované akvizici společnosti Time Warner Cable a Comcast v hodnotě 45 miliard dolarů, která se nakonec neuskutečnila, nebo při nákupu WhatsAppu Facebookem za 19 miliard dolarů. Byla také upisovatelem při IPO Googlu a Facebooku.

Společnost Allen & Company již 40 let pořádá a financuje konferenci v Sun Valley, kde se stará o věci od ubytování po zábavu.

Tento týden pravděpodobně dosáhne celkový majetek mužů a žen ubytovaných v Sun Valley více než jednoho bilionu dolarů.

„Je to opravdu elitářství v plné parádě,“ říká o konferenci, která se koná v červenci od roku 1983, mediální analytik Colin Gillis ze společnosti Chatham Road Partners. „Ale ve skutečnosti je to velmi soukromá událost,“ dodává.

Konference je neobvyklá podívaná už jen proto, že miliardáři vymění obleky za outdoorové a fleecové vesty. Během dne mají na programu několik aktivit jako tenisové zápasy, golf, výlety do pohoří Sawtooth Mountains a rafting na řece Salmon. Večer se pak konají koktejlové večírky a opulentní večeře.

Týden však nepatří jen odpočinku. Přednášejí zde také politici, včetně hlav států. „Tábora“ se dříve zúčastnil například bývalý ministr zahraničí USA Mike Pompeo, když byl šéfem CIA, nebo bývalý argentinský prezident Mauricio Macri, když ještě stál v čele země.

Účastníky hostí významní obchodníci. Mezi investory Allen & Company patří bývalí členové amerického Kongresu nebo bývalý ředitel CIA George Tenet.

„Jsou to lidé na vrcholu své kariéry, kteří mají vybudované vztahy,“ říká Drew Pascarella, proděkan z Cornell University.

Konference v Sun Valley získala takový význam, a totiž, že analytici a investoři zde hledají náznaky toho, jaký by mohl být příští velký obchod v oblasti médií a technologií.

Setkání je zaměřeno na jedinou věc: budování vztahů, které se jednoho dne mohou vyplatit v podobě velkého obchodu. Bezos se údajně rozhodl koupit deník The Washington Post právě při pobytu v Sun Valley.

„Zorganizovali největší seznamovací službu pro mediální společnosti,“ říká Steven Davidoff Solomon, vedoucí Centra pro právo a podnikání v Berkeley. Společnost Allen & Company za to očekává, že si vezme podíl ze všech obchodů, které se během tohoto týdne uskuteční.

Až přijde čas, společnost získá podle Pascarelly velký honorář. „Jsou schopní sedět, čekat a budovat dlouhodobý vztah s klientem v naději, že jednou za čtyři nebo pět let uzavřou obchod,“ dodává. Na tomto modelu firma Allen & Company postavila své podnikání a funguje tak dodnes.

Reklama

Doporučované