Hlavní obsah

Ibrahimovič do USA zapadl, mají rádi velké příběhy, říká Dočkal po roce ve Philadelphii

Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Bořek Dočkal (vlevo) se v reprezentaci objevil znovu po roce.

Reklama

Bořek Dočkal se po roce vrátil do české reprezentace, poprvé jako hráč Philadelphie.

Článek

Kariéra Bořka Dočkala nabrala na obrátkách na začátku roku 2017, kdy za rekordních 8,5 milionu eur (220 milionů korun) přestoupil z pražské Sparty do čínského Che-nanu Ťien-jie. O rok později zamířil z pohledu českého fotbalisty na další exotické angažmá.

Rok 2018 totiž bývalý záložník Sparty strávil z Che-nanu na hostování ve Philadelphii. A právě jakožto hráč Union se poprvé znovu po roce objevil na reprezentačním srazu. „Byl jsem nominovaný i na ten poslední sraz proti Ukrajině a Rusku, ale zranil jsem se. Musím říct, že mě moc mrzelo, že jsem před měsícem nemohl dorazit,“ připomněl na úvod Dočkal.

Právě po dvojzápasu se slovanskými týmy se vedení Fotbalové asociace ČR rozloučilo s trenérem Karlem Jarolímem včetně celého realizačního týmu. „Bylo to na těch zodpovědných lidech, aby udělali rozhodnutí. Vlastně i trenér sám dal nějaké vyjádření, takže by se dalo říct, že změna nastala po oboustranné dohodě,“ popsal čerstvě třicetiletý fotbalista, jak viděl trenérskou změnu.

Nový trenér reprezentace Jaroslav Šilhavý, kterého Dočkal zažil během své kariéry už v Kladně i Liberci, na své premiérové tiskové konferenci naznačil, že by reprezentace měla hledat lídry. Věk, zkušenosti i úspěchy z minulosti naznačují, že by se takové role mohl zhostit právě Dočkal.

„Můžu se do té role postavit a říct, že budu lídr, ale vždy to samozřejmě souvisí s výkony na hřišti. Můžeme se bavit o tom, že tady budou tři nebo čtyři hráči, kteří budou více mluvit, ale my potřebujeme, abychom to byli schopní přenést na hřiště. Aby se hráči i v těžkých momentech nebáli chodit pro míč, nabízeli se a nebáli se dělat chyby. Nechci se do role lídra stavět automaticky, to je podle mě první předpoklad toho, aby to nefungovalo,“ zamyslel se Dočkal.

Fotbalista, který prošel v mládeži pražskou Slavií, si během posledních dvou let zahrál soutěžní zápasy ve dvou světových velmocích. „Každá liga má své specifické nastavení a pravidla. V Číně musí hrát sedm čínských hráčů a jen tři cizinci, kteří tomu dávají přidanou hodnotu. V Americe zase kolikrát nastoupí jen jeden místní fotbalista. V USA jsou zase pravidla, co se týče finančních stropů a podobně. Těch rozdílů je tolik, že je to těžké srovnávat.“

Dočkal ale hostování ve Spojených státech amerických na začátku letošního roku uvítal. „Byl jsem rád, že budeme žít v anglicky mluvící zemi, kde si celá rodina zlepší jazyk. Obecně to je jednodušší s komunikací, protože v Číně byla ta jazyková bariéra výrazná. Navíc kulturní změna není v USA oproti Evropě až taková. “

Přestože je fotbal zřejmě nejpopulárnějším sportem na světě, tak v Severní Americe jsou mnohem více sledovanější americký fotbal či basketbal. „Jde o tradici a historii, ani v Česku nemůžeme čekat, že se dostane florbal na první místo. Na druhou stranu USA je dost multikulturní země a pořád se tam najde 20 tisíc lidí, kteří na fotbal přijdou. A třeba v Atlantě na nás přišlo 50 tisíc lidí, což jsem během kariéry ještě nezažil,“ popsal český záložník pozici fotbalu v Severní Americe.

Popularitu fotbalu, tak jak ho známe v Evropě, v posledních letech v Severní Americe zvyšují hráči, kteří udělali velkou kariéru v Evropě. Poslední velkou hvězdou, která zamířila do MLS, byl letos Švéd Zlatan Ibrahimovič.

„Zlatan měl na ligu velký dopad, protože jedna věc je jméno a druhá, jestli kvalitu to jméno potvrdí, což se Zlatanovi povedlo. Takový příchod do MLS má smysl, protože je tam dost případů, kdy přijde velké jméno, ale jde tam kariéru jen dohrát. U Zlatana je pořád vidět zapálení, chce stále vyhrávat,“ připomněl Dočkal.

Ibrahimovič přestoupil do Los Angeles Galaxy z Manchesteru United a v týmu, kde kariéru dohrával i David Beckham, vstřelil svůj 500. gól v kariéře. „V USA potřebují někoho, kdo říká nesmysly, a všem se to hodně líbí. Už byl ve všech velkých talk show, lidem se líbí i jeho proříznutá pusa. Navíc má za sebou i velké příběhy, třeba jeho neuvěřitelný pětistý gól,“ dodal fotbalista, kterému se během angažmá v USA narodil syn.

Ve Philadelphii se profesionálním sportem živí vedle Dočkala také momentálně čeští hokejisté Jakub Voráček, Radko Gudas a Michal Neuvirth. „S kluky jsem se potkal a byl se podívat i na NHL. Popravdě jsem si myslel, že je hokej v USA větší sport než, když to teď pozoruji. O MLS není takový zájem z důvodu historie a tradice a navíc to není nejlepší fotbalová liga na světě. Ale NHL je nejlepší, takže jsem čekal asi větší pozornost. Na druhou stranu aréna bývá na hokej plná a o to sportovci jde,“ vysvětlil na závěr Dočkal.

Reklama

Doporučované