Hlavní obsah

Ibuprofen, nebo paracetamol? Je to individuální, poraďte se s lékárníkem, říká ČLnK

Foto: Pixabay

Vliv ibuprofenu na stav lidí nakažených koronavirem nebyl prokázán. (Ilustrační foto)

Reklama

Francouzský ministr zdravotnictví oznámil, že užívání ibuprofenu může být při koronaviru rizikové. Česká lékárnická komora říká, že to nejde takto jednoduše říct a apeluje, aby lidé v klidu konzultovali možnosti se svými lékárníky.

Článek

V dřívější verzi článku se psalo, že podle francouzského ministerstva zdravotnictví je užívání Ibuprofenu při příznacích koronaviru rizikové. Tento článek obsahuje doplnění těchto informací, například o vyjádření doktora farmacie. Seznam Zprávy zkontaktovaly i zástupce WHO, na odpověď čekáme. Pokud se objeví nové informace, text budeme dále aktualizovat.

Jestli někdo má nebo nemá brát ibuprofen, nejde takto zjednodušeně říct. Podle České lékárnické komory by se měl každý individuálně poradit s lékárníkem, který mu navrhne podle jeho stavu i chronicky užívaných léků vhodný lék na jeho akutní potíže.

Na sociálních sítích začala také kolovat dezinformace, že ibuprofen je přímým důvodem vysoké smrtnosti v Itálii. Tato zpráva je ale úplně zavádějící. Odkazuje se na neexistující studii a Univerzitní nemocnice ve Vídni, která měla být zdrojem této informace, se od ní distancovala a označila ji za „fake news“.

Podle francouzského ministra zdravotnictví a neurologa Oliviera Vérana by ibuprofen mohl být rizikový. Doporučil proto lidem využívat pro snížení horečky spíše paracetamol. Ale stejně tak jako Česká lékárnická komora i on zdůrazňuje, že je důležité poradit se individuálně s lékařem či lékárníkem, který na základě poskytnutých informací určí vhodný lék.

Francouzské úřady také poukázaly na fakt, že informace o možné škodlivosti brufenu pro některé pacienty vyvodily pouze z pozorování několika případů přijatých na jednotku intenzivní péče ve Francii. Závěr o možné škodlivosti ibuprofenu při léčbě koronaviru se tedy nedá zobecnit na všechny.

Pro Seznam Zprávy o tématu promluvil i doktor farmacie Josef Suchopár. Podle něj je pravděpodobnost, že by ibuprofen mohl za vyšší smrtnost v Itálii, tak nízká, že je možné tvrzení označit za nepravdivé. „Francouzský ministr se vyjádřil tak, že jde o ibuprofen nebo kortizon, což z padesáti procent podepíšu,“ říká Suchopár. „Ale jen co se týče kortizonu. Vysoké dávky kortikoidů jsou zcela jistě problém u těchto pacientů. Může to dospět k tomu, že se průběh té choroby zhorší, a určitě je potřeba upozornit, že pacienti, kteří užívají léky na potlačení imunity, jsou ve větším riziku. To vyplývá z podstaty věci.“

Zmínku o kortizonu ale některá média vynechala a soustředila se pouze na ibuprofen. Že by pak ibuprofen měl zásadní vliv na zhoršení stavu pacientů, může být podle Suchopára i náhoda. S ohledem na to, že jde jen o pozorování několika případů na jednotce intenzivní péče ve Francii, by jednoduše mohlo jít i o záměnu příčiny a důsledku. „K tomu, aby se to mohlo oficiálně tvrdit, je potřeba ověřit, co je to za typ pozorování. Že léky ovlivňují imunitu, je známá věc,“ říká farmaceut.

Léky typu ibuprofenu působí komplexním mechanismem, působí na spoustu enzymů a ovlivňují imunitní systém. Ten ale do určité míry ovlivňuje právě i paracetamol. „Působí přes kanabinoidní receptory a dnes víme, že jeden typ těchto receptorů je i na bílých krvinkách. Na tomto případu je proto dobře vidět, že každý ten hoax má v sobě zrníčko racionality a proto tak dobře fungují,“ uzavírá doktor.

Doporučení WHO

Mluvčí Světové zdravotnické organizace, Christian Lindmeier, byl na vliv ibuprofenu dotázán 17.3. novináři v Ženevě. „Naši experti to právě zkoumají. Mezitím doporučujeme používat při domácí léčbě spíše paracetamol než ibuprofen,“ oznámil.

Reklama

Související témata:

Doporučované