Hlavní obsah

Icahn prodal svůj podíl v Hertzu, prodělal na něm dvě miliardy dolarů

Foto: wikipedia

Autopůjčovna Hertz, která poskytovala své služby přes sto let, minulý pátek vyhlásila bankrot.

Reklama

Největší akcionář zbankrotované společnosti Hertz Carl Icahn prodal většinu svého podílu. Při této transakci prodělal dvě miliardy dolarů. Nicméně nadále společnosti věří a rád by do ní zase vstoupil.

Článek

Miliardář Carl Icahn přišel o nemalou část svého bohatství. Vsadil na špatného koně a nyní počítá ztráty za dvě miliardy dolarů.

Icahn byl totiž největším akcionářem společnosti Hertz. Firma, která od roku 1918 půjčovala auta a dokázala se vypořádat i s velkou hospodářskou krizí, oznámila minulý pátek bankrot. „Dopad nemoci covid-19 na poptávku po cestování byl drastický a enormní,“ napsala společnost ve svém prohlášení.

Americký investor do společnosti vstoupil v roce 2014 a držel si svůj podíl až doposud, pouze jedenkrát z počátku minulého roku prodal akcie v hodnotě 100 milionů dolarů. Společnosti věřil natolik, že dokonce v první půlce března, kdy už zuřila pandemie po celém světě a poptávka po službách Hertzu spadla na minimum, přikoupil Icahn dalších více než 11 milionů akcií téměř za 85 milionů dolarů.

Svůj podíl na firmě tak zvýšil z 26 na 39 procent a celkový investovaný obnos se za šest let vyšplhal na 2,3 miliardy dolarů.

Šest let za 40 milionů

V úterý většinu svých akcií prodal za méně než 40 milionů dolarů. „Byl jsem investorem Hertzu od roku 2014. Naneštěstí kvůli koronaviru se společnost dostala do náhlých finančních problémů,“ napsal v prohlášení k prodeji Icahn. Dle jeho slov podpořil rozhodnutí společnosti k vyhlášení bankrotu.

„Včera jsem prodal vlastní část akcií ve společnosti Hertz s velkou ztrátou, ale to neznamená, že jsem ztratil důvěru v budoucnost Hertzu,“ řekl Icahn po prodeji. Věřím, že po restrukturalizaci společnosti, což zahrnuje i nový kapitál, se Hertz stane zase skvělou společností,” pokračoval miliardář.

Nicméně Icahn neprodal všechny své akcie. V roce 2016 se společnost rozdělila na dvě. Jedna se dále starala o půjčování aut, zatímco druhá – Herc Holdings – se začala specializovat na půjčování vybavení. V druhé jmenované si Icahn ponechal 15procentní podíl v hodnotě 132 milionů dolarů.

Aktivní investor

Carl Icahn se ve společnosti Hertz činil. Do rady firmy dosadil tři členy, za jeho šest let působení se ve společnosti také třikrát vyměnili generální ředitelé. Ten poslední dokonce pouze pár dní před vyhlášením bankrotu. Paul Stone nahradil Kathryn Marinellovou, která firmu vedla čtyři roky.

Před bankrotem společnost vyhlásila ještě jeden zajímavý krok. Svým 340 důležitým zaměstnancům vyplatila 160 milionů dolarů v bonusech. Podmínka byla jediná. Aby bonus dostali, museli se zavázat, že ve společnosti zůstanou do jara příštího roku. Společnost si tak chce zajistit, že u ní zůstanou důležití lidé, kteří jí pomohou při reorganizaci, na kterou tak Carl Icahn spoléhá.

Carl Icahn svou kariéru investora začal v roce 1961, kdy získal místo na americké Wall Street, kde si také vysloužil přezdívku „firemní lupič“. Za nelichotivým označením stojí jeho údajné predátorské převzetí aerolinky Trans World v roce 1985. V roce 2017 se na chvíli stal i poradcem Donalda Trumpa, ale záhy odešel z důvodu toho, že Trump je ve střetu zájmů. Magazín Forbes zpočátku roku jeho jmění ohodnotil na 16,7 miliardy dolarů, v průběhu pandemie ale Icahn zchudl o tři miliardy dolarů.

Reklama

Doporučované