Hlavní obsah

Ideální zastávka po cestě k chorvatskému moři: Město bez turistických pastí

Foto: Daniela Kučerová

V těchto dnech Chorvaté žijí fotbalovým Eurem.

Reklama

Chorvatské hlavní město Čechy zatím příliš netáhne. Město je přitom ideální zastávkou na cestě k moři – nabízí kulturní život, kus historie a gurmánské zážitky. „Pandemie nás připravila o 90 % práce,“ stýská si místní průvodkyně.

Článek

/Od naší zvláštní zpravodajky/ Ačkoli je cesta k chorvatskému moři z Česka již volná, stále zabere nemálo času. Po cestě na jih přitom leží několik Čechy opomíjených míst, jež stojí minimálně za jednodenní návštěvu. Seznam Zprávy se během své cesty napříč Chorvatskem zastavily v chorvatském hlavním městě Záhřebu.

Jestli lze z jednoho dne a noci v hlavním městě zformovat nějakou smysluplnou definici, dalo by se asi říct, že je Záhřeb městem kultury, dobrého jídla a pití, módy a historie. A stejně jako zřejmě každé jiné chorvatské město v těchto dnech – fotbalových fanoušků.

+3

Z Prahy do Záhřebu lze autem dojet do osmi hodin. Ve špičce je průjezd městem poněkud oříšek, ubytovat se v apartmánu v historickém centru se dá za 600 korun, navečeřet do 300 korun. Parkování je bezproblémové díky podzemním garážím (tip od místních: ve víkendových dnech lze auto ponechat v ulicích, po desáté hodině je možné přeparkovat do garáží za lepší cenu). Na roušky či jiné známky pandemie se v Záhřebu narazí zřídka. Naopak – večerní ruch v okolí hlavního náměstí napovídá, že to nejhorší má hlavní město za sebou. Zatím mu však chybí davy turistů.

„My jsme nezažili opravdový lockdown. Naše bary nikdo zavřít nemůže, my totiž v barech žijeme,“ říká rozverně turistická průvodkyně Jelena, ačkoli i ji pandemie připravila o drtivou většinu zakázek.

Data turistického sdružení v Záhřebu uvádějí, že se v roce 2020 uskutečnilo o 76,4 procenta méně návštěv než v roce 2019. „Pokud jde o naši průvodcovskou práci, loni i letos je téměř mrtvo. Většina mých kolegů, včetně mě, přišla o 90 procent práce. Prohlídek města jsme měli velmi málo, skupiny z Velké Británie, USA, Austrálie nebo Nového Zélandu žádné – anglicky mluvící skupiny jsou mou prioritou. Loni jsem měla belgickou a dvě francouzské skupiny, letos ještě žádnou. Máme poptávky od jednotlivých návštěvníků a máme několik rezervací pro soukromé prohlídky města. Čekáme na to, jak se bude vyvíjet situace ve Velké Británii. Americké agentury plánují návrat od září, ale to bude záviset na situaci.“

Češi dle ní do Záhřebu jezdí zřídka – nechtějí si odkrajovat dny dovolené, které mohou strávit u moře. Chorvatské hlavní město má přitom co nabízet a i dle zkušeností Seznam Zpráv jde o příjemnou přestávku na cestě k moři.

„Záhřeb je přátelské, zelené, čisté město. Je to jedno z nejbezpečnějších hlavních měst v Evropě. Protože Záhřeb není primárně turistickým cílem, je tu minimum turistických pastí, a kamkoli jdete, najdete místní obyvatele. Restaurace nebo bary se nezabývají pouze turisty a turistickými lákadly,“ popisuje Jelena a přidává, že velkým tahákem jsou open air festivaly. „Jídlo, pití, hudba, filmy, žije to tu. Nebo muzea, kterých má Záhřeb na metr čtvereční víc než většina evropských hlavních měst.“

V hlavním městě sídlí také Chorvatské turistické sdružení, které se ve spolupráci s vládou na příjezd turistů chystalo od minulého roku.

„Do Chorvatska momentálně míří turisté z našich hlavních trhů, což jsou Německo, Rakousko, Česká republika, Polsko, Slovensko, Slovinsko. Očekáváme, že během následujících týdnů bude turistů přibývat. Nejnavštěvovanější destinace jsou Poreč, Zadar, Split, Dubrovník a další. Je to určitě lepší než minulý rok,“ říká pro Seznam Zprávy ředitel turistického sdružení Kristjan Staničić, který si pochvaluje způsob, jakým se Chorvatsko na novou sezonu připravuje.

„Myslím, že Chorvatsko je mnohem připravenější než minulý rok. Jsme nejbezpečnější turistickou zemí ve Středomoří, poskytujeme nejvyšší standard bezpečnosti. Co je nového, je náš program Safe stay in Croatia, jehož součástí je asi 16 tisíc ubytovacích míst. Program má za cíl zajistit bezpečnou dovolenou pro každého turistu v Chorvatsku. Věřím, že si lidé užijí široké možnosti činností, které Chorvatsko nabízí,“ říká. Dodává také, že jeho vlast už dávno není tou „levnou“ destinací, jak Češi mnohdy zemi vnímají.

„Chorvatsko nabízí levné i dražší varianty ubytování i zábavy. Za poslední roky jsme vyvinuli spoustu úsilí, abychom zlepšovali kvalitu služeb, investujeme spoustu peněz do vylepšování turistických ubytování a infrastruktury. Dnešní Chorvatsko může být zemí pro všechny – nabízí levnější i dražší destinace. Dle mého je to nádherná země, která nabízí rozmanité možnosti – národní parky, architekturu, víno, dobré jídlo, moře. Najíst se můžete levněji, nebo utratit peníze v michelinské restauraci. Pro každého je tu něco,“ dodává Staničić.

Reklama

Doporučované