Hlavní obsah

Idlib vás ovládnout nenecháme, vzkazuje Turecko Rusům a Asadovi

Foto: Profimedia.cz

Ze syrské provincie Idlib utíkají před válkou další tisíce lidí směrem k tureckým hranicím.

Reklama

Turecko nedovolí syrské vládě, aby získala kontrolu nad opoziční provincií Idlib, nechal se slyšet turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vojáci věrní režimu Bašára Asada podle něj ženou nevinné a trpící obyvatele k tureckým hranicím.

Článek

Pokud se syrská armáda do konce měsíce nestáhne za linii tureckých pozorovacích stanovišť v severozápadní syrské provincii Idlib, vyženou ji z oblasti turečtí vojáci. Podle agentury Reuters to ve středu řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan to uvedl dva dny poté, co při ostřelování v Idlibu přišlo o život osm tureckých vojáků, turecké jednotky zareagovaly odvetnou palbou. Zprávy o tom, kolik zahynulo syrských vojáků, se značně liší. Zatímco syrská státní média se o obětech nezmiňují, Turci uvádějí 76 mrtvých a Syrská organizace pro lidská práva zmiňuje 13 mrtvých.

Erdogan prohlásil, že dvě z tureckých pozorovacích stanovišť se nyní nachází za přední bojovou linií syrské armády. Nejmenovaný zdroj Reuters v úterý řekl, že Turecko neplánuje vyklidit 12 pozorovacích stanovišť, která na místě vznikla na základě dohody z roku 2017 se spojenci Damašku, tedy s Ruskem a Íránem.

Provincii vládnou (nejen) islamisté

Severozápadní syrské provincii Idlib a částem sousedních provincií Halab, Hamá a Latákíja dominuje islamistická skupina Haját Tahrír aš-Šám (HTS), která je někdejší syrskou větví Al-Káidy. Na místě působí také skupiny odpůrců vlády syrského prezidenta Bašára Asada. Ofenzivu v Idlibu zahájila syrská armáda loni v dubnu a do srpna, kdy bylo vyjednáno křehké příměří oznámené Moskvou, tam zahynula tisícovka civilistů. Boje znovu zesílily koncem listopadu.

V lednu začala platit dohoda o klidu zbraní oznámená Ruskem, které stojí na straně Damašku, a Tureckem, které podporuje některé povstalce. Boje nicméně přesto pokračovaly. Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) v úterý informoval, že od začátku prosince boje v Idlibu přinutily více než půl milionu lidí opustit své domovy.

Reklama

Doporučované