Hlavní obsah

Ignoruje důkazy, nerozumí paragrafům. Důvody, proč chce ministr odvolat soudkyni Nečasové

Helena Králová soudí od roku 1975.

 

Reklama

Seznam zmapoval dosud neznámé kauzy soudkyně Heleny Králové, která rozhodovala sledovaný případ Jany Nečasové. Odvolací soudy jí opakovaně vracely rozsudky nad obchodníkem s kombajny i bývalým diplomatem.

Článek

Helena Králová soudí dlouhých 42 let, na Obvodním soudu pro Prahu 1 patří k nejdéle sloužícím.

Jenže závěr její kariéry může být hodně hořký: ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) na ni v září podal kárnou žalobu. Chce, aby ji kárný senát odvolal. Jednoduše proto, že soudí špatně.

Jako například ve známé kauze zneužití vojenské tajné služby, kde opakovaně osvobozovala Janu Nečasovou, dnes manželku expremiéra Petra Nečase. Ačkoli odvolací soudy několikrát zdůraznily, že důkazy svědčí o něčem jiném.

Seznam zmapoval pět podobných případů, o něž Pelikán kárnou žalobu opřel. Jsou mezi nimi dva doteď neznámé, kde také Králová podle odvolacích soudů ignorovala důležité důkazy. V jednom případě dokonce odvolací soudce musel Králové v písemném usnesení vysvětlit rozdíl mezi dvěma daňovými trestnými činy.

Všechny tyto kauzy skončily - na poměry justice - výjimečným krokem: odvolací soud rozhodl, že je musí převzít jiný soudce.

Reklama

Související témata:

Doporučované