Hlavní obsah

Igráčci s rouškou vydělali přes milion, firmu postavili znovu na nohy

Foto: EFKO-karton

Igráčci s rouškami pomohli zdravotníkům na Vysočině a zároveň podrželi svou firmu v krizi.

Reklama

Igráčků z doby epidemie se prodalo již více než šedesát tisíc kusů. Prodej tradičních českých hraček, tentokrát ale se zakrytým obličejem, už vynesl přes milion korun.

Článek

Nápad vyrobit plastové postavičky představující různé profese se firmě Efko-Karton z Nového Veselí na Vysočině vyplatil. „Reakce zákazníků jednoznačně předčila naše očekávání,“ okomentoval zájem majitel firmy Miroslav Kotík. Poslední zveřejněná utržená částka dosáhla 1 063 110 korun.

Majitel vzpomíná, že nápad vznikl během pár dnů, v době, kdy lidé úplně přestali hračky kupovat. A ve firmě tehdy řešili, co budou vyrábět dál a jestli udrží zaměstnance.

Igráčci proto dostali na dobu epidemie novou tvář. Během pár dnů jsme upravili formy a začaly vznikat figurky, líčí Miroslav Kotík. Na trh se tak dostalo 15 inovovaných typů figurek, například zástupci záchranářských povolání, ale také třeba voják nebo pošťák.

Z každého prodaného kusu Igráčka s rouškou putuje patnáct korun na nákup ochranných prostředků. Už za první tři dny prodeje takto firma vybrala přes sto tisíc korun. V regionu rozdávali například overalové ochranné obleky, dezinfekci nebo ochranné pláště. A pomáhají i dál.

Hned v březnu se také pustili do výroby ochranných štítů, včetně těch dětských, a také plastových průhledných roušek proti virové nákaze. A zatímco ochranné pomůcky hodlají vyrábět dál, výroba plastových postaviček se zakrytým obličejem je jenom dočasná.

Právě to ale zvedá adrenalin například sběratelům hraček. Zvlášť poté, co se zpráva o českých Igráčcích se zahalenou tváří dostala do světových médií. Ozývali se zájemci třeba z Kuvajtu, Japonska nebo Austrálie.

„Měli jsme však plné ruce práce s vykrýváním objednávek tuzemských zákazníků a nebylo v našich silách uspokojit ještě navíc poptávku ze zahraničí,“ vysvětlil majitel Miroslav Kotík.

Štěstí ale měli zákazníci ve Španělsku. Tamní distributor, který Igráčky na španělském trhu prodává, totiž narychlo objednal jen hlavičky s rouškou a figurky kompletoval přímo ve své centrále.

Reklama

Doporučované