Hlavní obsah

Igráčkům dala firma roušky a v krizi začala vyrábět ochranné štíty

Foto: EFKO-karton

Nově také s rouškou. Výrobce hraček reaguje na epidemii a Igráčkům zakryl nos a ústa.

Reklama

Firma EFKO-karton z Nového Veselí na Vysočině začala vyrábět tradiční postavičky s rouškou. Ze dne na den tak změnila nejen výrobu hraček, ale dodává také ochranné plastové štíty.

Článek

Zdravotnice, lékař, hasič - všichni s rouškami. Igráčci dostali v době epidemie novou tvář. „Během pár dnů jsme upravili formy a začaly vznikat figurky,“ líčí Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO-karton.

Z každého prodaného kusu Igráčka s rouškou putuje patnáct korun na nákup ochranných prostředků. Za první tři dny prodeje takto firma vybrala přes sto tisíc korun. „Z prvních vybraných peněz objednáváme overalové ochranné obleky a ochranné pláště, které rozdělí Kraj Vysočina mezi zdravotnická a sociální zařízení,“ popsal Miroslav Kotík. Sérii doplní ještě o vojáky, pošťáky a popeláře.

Místo hraček obličejové štíty

Firma přiznává, že hračky teď na odbyt nejdou. Proto začala vyrábět to, čeho je na trhu málo: plastové štíty před obličej, které pomáhají chránit před virovou nákazou.

Nejprve tiskli jen ochranné fólie na štíty z 3D tiskáren, říká majitel společnosti. Nakonec se ale rozhodli uvést na trh celou konstrukci štítu. „Za tři dny byl na světě prototyp. O týden později jsme rozjeli sériovou výrobu,“ popsal Seznam Zprávám Miroslav Kotík. Teď už vyrábějí dva až tři tisíce kompletních štítů denně – jak pro krajská zařízení na Vysočině, tak i pro soukromé zákazníky.

Část výrobků poputuje také do Francie, jako pomoc regionu Grand Est. „Tato oblast je masivně zasažena covid-19. Posíláme proto do Grand Est látkové roušky. Společnost EFKO-karton se k nám přidává a daruje 500 kusů celoobličejových štítů, které začali před pár dny vyrábět,“ doplnil hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

„Myslím si, že si všichni kolegové uvědomují, že je to boj ‚o přežití‘. Vyšším nasazením dávají sami sobě větší šanci udržet si práci,“ popisuje náladu ve firmě její majitel.

Foto: EFKO-karton

Štít, který vzniká v továrně na Igráčky.

Reklama

Doporučované